Pretraga

VIDEO: Pitali smo strane studente znaju li tko je Plenković: ‘Ne vjerujem mu’

A- A+

Znaju li Erasmus studenti tko je Andrej Plenković? Što misle o njemu kada ga vide, a što misle o Europskoj uniji, nadolazećim izborima za Europski parlament te kojim se promjenama nadaju? Sve to pokušali smo doznati prilikom našeg posjeta Splitu u razgovoru sa stranim studentima.

Erasmus studenti u Splitu

Erasmus studenti u Splitu | foto: srednja.hr

Provjerili smo znanje i mišljenja Erasmus studenata u Splitu o politici. Premijer Hrvatske Andrej Plenković, za kojeg se špekuliralo da će biti nasljednik predsjednice Europske komisije Ursule Von der Leyen, njima je nepoznanica. No podijeljeni su oko mišljenja o njemu kada vide njegovu sliku.

-Ne vjerujem mu, govori jedna studentica.

Objašnjava takvo mišljenje zbog njegovih očiju, baš poput citata iz filma Scarface: ‘The eyes, chico. They never lie.’ No drugog je studenta Andrej Plenković osvojio osmijehom, dodaje da mu je i zgodan, stoga smatra da mu se može vjerovati.

Pitali smo ih i planiraju li glasati na izborima za Europski parlament koji će se održati 9. lipnja, na što smo opet dobili  podijeljene odgovore. Naime, zbog svega što se dešava u Ukrajini, između Izraela i Palestine, jedna djevojka smatra da je to ključni trenutak za Europsku uniju, odnosno da je potrebno glasati. Drugi strani student kaže da se mora još informirati o tim izborima, ali misli da će glasati. Dok jedna studentica neće izaći na izbore te smatra da je njezino mišljenje o EU kontroverzno.

– Vidim što se događa u Poljskoj, sve promjene, stanje ekonomije pa mislim da trenutačno nije dobro biti u EU, prije 20 godina je bilo puno bolje nego sada, govori studentica.

Osim što su ovi izbori ključan trenutak, Europska unija, osim ratova, ima i drugih izazova s kojima se bori. Pa se tako jedan student nada i nekim promjenama u budućnosti. Što su sve odgovorili strani studenti, pogledajte u videozapisu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem