Pretraga

VIDEO: Podvodna buka se stvara i prirodno, ali ljudi njome uzrokuju probleme: Evo kako

A- A+

Podvodna buka relativno je novi pojam, a jedna od osoba koja ga istražuje je i Natalija Dunić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Gostujući u našem podcastu, objasnila je da podvodna buka ima prirodne i ljudske izvore. No, upravo ljudski izvori mogu sabotirati funkcioniranje podvodnih životinja.

Foto: Pixabay/ilustracija

Ekološki ste osviješteni i stalo vam je do zaštite prirode pa tako i podvodnog svijeta? Međutim, niste čuli za probleme i izazove? Ne osjećajte se krivim. Ovaj fenomen je ekološki izazov, ali o njemu se još ne zna puno. Kako nam je u našem podcastu objasnila Natalija Dunić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, sam termin podvodne buke se počeo tek nedavno koristiti,

Istaknula je da podvodnu buku mogu uzrokovati prirodne pojave poput kiše, vjetra, ali i potresi te erupcija vulkana. No, kao ekološki problem, podvodna buka, uzrokovana plovidbom i ljudskim gospodarskim aktivnostima, dovodi do dodatnog opterećenja ekosistema.

– Imate životinje u moru koje žive i imaju specifičan oblik komunikacije, snalaženja u prostoru i nalaženja hrane, a to je da se koriste raznim zvukovima, pojasnila nam je Dunić zašto je podvodna buka riskantna.

 

Cijeli podcast pogledajte na našem YouTube kanalu u videu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem