Pretraga

VIDEO: Studenti u Osijeku odgovarali na pitanja s mature iz PiG-a, pogledajte kako su prošli

A- A+

Studenti u Osijeku su prihvatili izazov i odgovarali na kviz pitanja o Europskoj uniji. Pitanja smo našli s prijašnjih državnih matura iz predmeta Politike i gospodarstva. Za sva tri točna odgovora, nudili smo gadget u vrijednosti od 50 eura. Međutim, nitko nije ponudio točan odgovor. Mladi su nam rekli da ne prate politiku jer ih ona ili ne zanima ili ne vide da mogu glasanjem bilo što promijeniti.

Mladi u Osijeku odgovarali su na pitanja s PiG-a | Foto: Srednja.hr

Izaći na izbore je bitno, ali važno je i biti što informiraniji prije nego zaokružite kome dajete svoj glas na listiću kojim odlučujete o svojoj i sudbini ostatka društva. To vrijedi za svake izbore, pa tako i za europske koji su na rasporedu 9. lipnja. Iako se ovi izbori možda na prvu ne čine toliko važnima kao parlamentarni ili predsjednički izbori, Hrvatska usvaja između 60 do 80 posto zakona koje izglasa Europski parlament.

Nitko nije znao odgovor na sva tri pitanja

Hrvatska u Europskom parlamentu također ima svojih 12 zastupnika. Općenito, Europska unija (EU), osim u svakodnevnom životu, mladima se javlja i kao gradivo na satovima Politike i gospodarstva (PiG) te na maturi iz tog istog predmeta. Stoga smo se prošetali studentskim kampusom u Osijeku u potrazi za studentima. Opremljeni s tri pitanja s prošlogodišnjih matura željeli smo vidjeti koliko studenti znaju o Europskoj Uniji.

Većina potencijalnih sugovornika nije bila raspoložena za kviz. Neki su odmah pobjegli, dok su se neki ipak odlučili iskušati kada su čuli da nudimo nagradu: gadget vrijedan 50 eura ako točno odgovore na sva tri pitanja. Nažalost, nitko nije znao točno sva tri odgovora. Jedan od naših sugovornika je znao odgovor na dva pitanja, većina po jedan ili nijedan. Kako je to izgledalo, provjerite u videu:

 

(Ne)praćenje EU političke scene: Neke ne zanima, drugi ne vjeruju u mogućnost promjene

U razgovoru sa studentima uspjeli smo obuhvatiti područja društvenih znanosti, jezika i STEM-a. No, budući da naši natjecatelji nisu previše znali pitanja iz PiG-a, zanimalo nas je planiraju li glasati ove godine.

– Sigurno planiram glasati, ali da sam toliko upućen u to, nisam baš, rekao nam je jedan od naših sugovornika, koji nam je naveo da studira sociologiju i povijest.

Tijekom razgovora, jedan student računarstva nam je priznao kako politiku uopće ne prati i kako je naveo, po njegovom mišljenju, to uopće nije bitno pitanje.

– Mislim da neki veliki utjecaj ja sam neću napraviti. Kao da će onda država napraviti neki pomak, smatra.

Slično razmišlja i jedan student matematike. Kako nam je rekao, mladi pa i on, ne znaju za koga glasati i što bi to uopće promijenilo, ako bi. Uz STEM-ovce, slične misli se vrte i po glavama studenata u jezičnom području.

– Mislim da mladi misle kako nemaju toliko puno utjecaja na političku scenu. Imaju sami već previše svojih briga oko škole ili posla. Imaju druge okupacije pa ih zbog toga politika ne zanima, uvjeren je student engleskog jezika.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem