Pretraga

Za koga su glasali mladi? Najčešće za HDZ, ali jedna lista ‘prešišala’ je i velike igrače

A- A+

Mladi su na izborima za Europski parlament najčešće glasali za HDZ, a onda za prosječno najmlađu, Gen Z listu Nine Skočak. Riječ je o podacima agencije IPSOS, prikupljenima tijekom izlaznih anketa. No, najmlađa lista dobila je i glasove nekih starijih dobnih skupina.

Andrej Plenković i Nina Skočak| foto: srednja.hr, privatna arhiva/ Unsplash

Ukupno šest mandata na izborima za Europski parlament 2024. dobio je HDZ, četiri lista koju predvodi SDP, a po jedan Domovinski pokret i Možemo. Građani Hrvatske su na nedjeljnim izborima birali 12 kandidata koji će nas predstavljati pred Europom, a naša država bila je jedna izborna jedinica. A kako su glasali mladi? Dnevnik.hr objavio je rezultate izlazne ankete agencije IPSOS.

Mladi najčešće glasali za HDZ, ali GenZ lista prestigla je druge veće stranke

Kada je riječ o dobnoj skupini između 18 i 29 posto, pripadnici te skupine najčešće su glasali za HDZ (24,1 posto). Na drugom mjestu je prosječno najmlađa, Gen Z lista Nine Skočak koju je biralo čak 22,1 posto mladih. Slijede po postotku glasova mladih SDP s 14 posto i Možemo s 9,5 posto. Za Most je bilo 6 posto mladih, a za Domovinski pokret 5,5.

Već su u izbornoj noći analitičari izražavali iznenađenost uspjehom najmlađe, Gen Z liste Nine Skočak koja je sa 4,06 posto glasova ‘preskočila’ i Most. Ta je lista, vidljivo je iz podataka ove ankete koju je objavio Dnevnik.hr, imala svoje glasače i u starijim dobnim skupinama. Iako grupa birača od 30 do 44 godine, kao i sve ostale dobne skupine, također ponajprije bira HDZ, 6 posto glasača ove dobne skupine svoj je glas dalo Gen Z listi. Najmlađa lista ima podršku nešto manje od dva posto onih između 45 i 59 godina i oko pola posto onih iznad 60.

Izdvojeni članak
europski parlament

Zastupnici izabrani u EU parlament prosječno imaju skoro 53 godine

GenZ lista privukla je najviše onih koji na izbore za Sabor uopće nisu izašli

Zanimljiv je i podatak čije je birače s izbora za Hrvatski sabor na europskim izborima privukla Gen Z lista. Kako prenosi Dnevnik.hr, lista Nine Skočak najviše je privukla one koji uopće nisu izašli na parlamentarne izbore u travnju, a potom i glasače Možemo. Malo manje od 15 posto onih koji su sada glasali za GenZ listu na prošlim je izborima glasalo za SDP.

Dnevnik.hr prenosi i da su stariji od 60 u najvećoj mjeri izlazili na birališta, a u najmanjoj su mjeri to bili – mladi. Podsjetimo da smo dan nakon izbora provjerili i koja je prosječna dob izabranih zastupnika. Njih dvanaestero prosječno ima 52,91 godinu, s time da najstarija izabrana zastupnica ima 67, a najmlađem su 34 godine. Više možete čitati na poveznici.