Pretraga

Na današnji dan rođen je hrvatski Balzac, jedan od najboljih predstavnika hrvatskoga realizma

A- A+

Na današnji je dan rođen jedan od najvažnijih i najistaknutijih predstavnika hrvatskoga realizma – Vjenceslav Novak. Mnogima poznat kao autor romana Posljednji Stipančići, ovaj je senjski pisac zbog svoje objektivnosti prozvan hrvatskim Balzacom, a čitajući njegova djela u kojima većinom opisuje tragičnu hrvatsku stvarnost druge polovice 19. stoljeća možemo zaključiti da mu ta titula itekako pristaje.

Vjenceslav Novak

Vjenceslav Novak | foto: wikipedia

Vjenceslav Novak rođen je 11. rujna 1859. godine u Senju. Gimnaziju je završio u Gospiću, a zatim odlazi u Zagreb kako bi se školovao za učitelja. Zahvaljujući glazbenoj nadarenosti dobio je stipendiju za nastavak školovanja na konzervatoriju u Pragu, a nakon povratka u Hrvatsku radio je kao nastavnik glazbe u zagrebačkoj učiteljskoj školi.

Pisac tragičnih djela o malim ljudima

Novak u književnost ulazi 1881. godine hajdučko-turskom novelom Maca, pisanom u duhu romantičarske proze, a njegovu prvu stvaralačku fazu obilježila su uglavnom pripovjedna djela sa zavičajnom tematikom koja je objavio 1889. godine pod naslovom Podgorske pripovijesti. Kasnije se pak okreće najsiromašnijim gradskim slojevima te piše o svijetu malih, obespravljenih ljudi, a glavni pokretač radnje najčešće je neimaština. Njegove najpoznatije novele iz toga razdoblja, Nezasitnost i bijeda (1894.), U glib (1901.) i Iz velegradskog podzemlja (1905.), vrlo se često mogu naći na popisu lektira u osnovnim školama.

U središtu većine Novakovih romana najčešće su intelektualci ili poluintelektualci koji su u sukobu s okolinom, ali i samima sobom. Izdvojeni su iz sredina kojima prirodno pripadaju i često su izarazito pasivni te gotovo uvijek završavaju tragično. Neki od najpoznatijih Novakovih romana jesu Pavao Šegota (1888.), Posljednji Stipančići (1899.), Dva svijeta (1901.) i Tito Dorčić (objavljen posmrtno, 1906.).

Povijest jedne patricijske obitelji

Roman Posljednji Stipančići, koji nosi podnaslov Povijest jedne patricijske obitelji, smatra se najboljim hrvatskim realističkim romanom 19. stoljeća. Prikazuje društveno i moralno propadanje senjske obitelji Stipančić, koju čine otac Ante, majka Valpurga, sin Juraj i kći Lucija, ali iznosi i kritiku plemstva i patricija koji propadaju zbog nesnalaženja u novim društvenim prilikama i zbog nedosljednosti u političkim stavovima. Također prikazuje i stroge patrijarhalne odnose u obitelji i patrijarhalni odgoj. Naime, otac Ante isključivao je suprugu iz svih odluka i ulagao apsolutno sve u sina, a ništa u kćer te je tako zapravo sam uništio vlastitu obitelj.

Prikazujući članove obitelji Stipančić, Novak je čitateljima prikazao različite faze propadanja patricija – otac Ante, koji na početku ističe svoj ponos i nadmoć, umire osiromašen i ponižen, sin Juraj dovodi obitelj do konačne financijske i moralne propasti, kći Lucija umire u siromaštvu i bolesti očekujući dolazak nepostojećeg zaručnika, a majka Valpurga umire prosjačeći na ulici.

Ovaj se roman već nekoliko godina nalazi na popisu lektira u srednjim školama, kao i na popisu esejskih djela, a čitajući ga možemo razumijeti i zašto. Stvarajući lik Lucije Stipančić, jedan od najprodubljenijih i najsloženijih ženskih likova hrvatske realističke književnosti, Novak je istovremeno stvorio simbol žrtve, djevojke prema kojoj se društvo ponaša nepravdeno, ali i simbol pobune protiv takvoga društva.

Tragičan završetak

Novakov je život, nažalost, također bio obilježen siromaštvom i njegovim marljivim nastojanjima da prehrani brojnu obitelj koju je imao. Umro je u Zgrebu 20. rujna 1905. godine nakon duge i bolne borbe s tuberkulozom, no svejedno je ostao zapamćen kao vrhunski književnik koji je u svojim djelima pokazao izrazit smisao za društvenu analizu i socijalnu kitiku, ali i za dotjeranost realistične pripovjedne tehnike te je zato potpuno zasluženo zadobio naziv hrvatski Balzac, koji ga prati sve do danas.

Na današnji dan rođen je hrvatski Balzac, jedan od najboljih predstavnika hrvatskoga realizma
Share via
Copy link
Powered by Social Snap