Pretraga

Nakon 77 godina otkriveno tko je nacistima izdao Annu Frank? ‘Učinio je to da spasi vlastitu obitelj’

A- A+

Od smrti Anne Frank prošlo je 77 godina, a njezin dnevnik i dalje je obavezna lektira u osnovnim školama. Posljednjih šest godina trajala je istraga o osobi koja je izdala Annu Frank i njezinu obitelj. U istrazi je sudjelovao FBI, povjesničari, kriminolozi i stručnjaci za podatke te su za izdaju optužili židovskog javnog bilježnika, Arnolda van deen Bergha koji je bio ucijenjen od strane nacista.

Foto: Unsplash

Kako prenosi NRC, objavljeno je ime osobe za koju se s najviše sigurnosti sumnja da je izdala Annu Frank i njezinu obitelj nacistima. Radi se o židovskom javnom bilježniku Arnoldu van deen Berghu kojega su nacisti ucijenili, piše NRC.  Istraga je trajala posljednjih šest godina, a u nju su bili uključeni i FBI, povjesničari, kriminolozi kao i stručnjaci za podatke.

– Arnold je vrlo vjerojatno otkrio da se Anna Frank i njena obitelj skrivaju u tajnom dijelu kuće u Amsterdamu, a učinio je to kako bi spasio vlastitu obitelj, rekao je Pieter van Twisk, član istraživačkog tima za NRC.

Izdvojeni članak

Davne 1942. djevojčica imena Anne počela je pisati svoj Dnevnik: Danas je to jedna od najprevođenijih knjiga

Anna i njena obitelj otkriveni su 4. kolovoza 1944. godine, a uspješno su se skrivalo dvije godine. Anna je preminula kada je imala samo 15 godina u nacističkom koncentracijskom logoru od tifusa. Njezin dnevnik čuvala je Miep Gies koja je pomagala obitelji, da bi ga dvije godine nakon Annine smrti objavio njezin otac Otto. Ovaj pokušaj otkrivanja osobe koja je izdala Annu Frank nikada nije imao za cilj kazneni progon, već rješavanje jednog od najvećih misterija Drugog svjetskog rata, navodi NRC.

Istragu su provodili pomoću tehnike Big Data, baze koja sadrži popis nacističkih suradnika, doušnika, povijesne dokumente, policijske evidencije, a koristili su se i prethodnim istraživanjima tog slučaja. Kako bi otkrili mogućeg krivca, napravili su desetke scenarija i lokacija osumnjičenika, a svi detalji objavljeni su u knjizi ‘Izdaja Anne Frank’ kanadske autorice Rosemary Sullivan.