Pretraga

Ovo su najnesretnije ljubavne priče iz lektira: Jednog lika djevojka je ostavila zbog njegovog oca

Povodom obilježavanja Dana zaljubljenih izdvojili smo najnesretnije ljubavne priče iz lektira. Od, naravno, klasične ljubavne tragedije Romea i Julije pa do ljubavnog trokuta između Marte i Salka te njegovog oca Rašice iz djela ‘Alkar’, pokazat ćemo vam kako možda ljubavni jadi koji su vas pogodili ipak nisu toliko strašni kao što se možda čine. A i možda kada ovo pročitate shvatite da ipak i nije loše biti ‘solo’ na Valentinovo.

srce od stranica knjige

Foto: Pexels

Ljubav je jako komplicirana stvar. O ljubavi su raspravljali grčki filozofi, kao i mnogi pjesnici, ali i autori djela koje i danas čitamo za lektiru. O ljubavi se svake godine najviše raspravlja na današnji dan – na Valentinovo, odnosno dan zaljubljenih. I dok će se većina toga danas fokusirati na sretno zaljubljene, mi smo odlučili pokazati i onu drugu stranu medalje pa smo izdvojili nekoliko najnesretnijih ljubavnih priča iz lektira.

Od klasične ljubavne tragedije i vjerojatno svima najpoznatijih ljubavnih likova – Romea i Julije, pa do naše tradicionalne i domaće nesretne ljubavne priče iz djela Alkar u kojemu se dogodio ljubavni trokut između Marte, Salka i njegovog oca Rašice. Tako da, ako slučajno niste pročitali ta djela, možda ih pročitate danas kako biste shvatili da ustvari nije loše biti ‘solo’ za Valentinovo ili da vaši ljubavni problemi nisu strašni koliko mislite da jesu.

Romeo i Julija – ‘Romeo i Julija’, William Shakespeare

Tragedija je to koja je pogodila dvoje mladih ljudi koji se ludo zaljube jedno u drugo iako su njihove obitelji u zavadi. Unatoč sukobu njihovih obitelji, Romeo i Julija se tajno vjenčaju. No, bračna sreća nije trajala dugo. U jednom od sukoba između dvije obitelji Romeo ubije Julijinog bratića zbog čega se skrivao i potajno posjećivao Juliju koju su roditelji htjeli udati za nekog drugog. Kako bi izbjegla udaju za drugog muškarca, ona popije napitak koji ju je uspavao, ali ne i ubio, kako bi njeni roditelji mislili da je mrtva nakon čega bi ona bila slobodna i pobjegla s Romeom. No, poruka do Romea da Julija nije stvarno mrtva dolazi prekasno i kada je saznao da je Julija ‘mrtva’, on počini samoubojstvo. Tada se Julija budi, vidi mrtvog Romea i u konačnici sama sebi oduzme život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by srednja.hr (@srednja_hr)

Werther i Lotta – ‘Patnje mladog Werthera’, Johann Wolfgang von Goethe

Werther je upoznao Lottu na jednom balu gdje su kroz razgovor shvatili da su praktički savršeni jedno za drugo, ali je Lotta zaručena za Alberta. Kako se Werther ne može pomiriti sa sudbinom, odlučio je provoditi što više vremena s Lottom, premda to značilo i sprijateljiti se s njenim zaručnikom. Njih troje je skoro svaki dan provodilo vrijeme zajedno, što je zaručniku Albertu već počelo smetati, ali i Lotti također. Uskoro se Albert i Lotta vjenčaju u tajnosti, a Werther se bezuspješno pokušava udaljiti od njih i od neprežaljene ljubavi. Kako mu to ne uspijeva, kod posljednjeg susreta s Lottom nasilno ju pokušava poljubiti, što ona odbija i tjera ga iz kuće, nakon čega Werther počini samoubojstvo.

Salko i Marta – ‘Alkar’, Dinko Šimunović

Rašica je kao mladić bio zaljubljen u Stanu. Nju je onda pogodila bolest koja joj je unakazila lice i nije se htjela udati za njega, iako ju je on volio isto kao i prije. Na kraju se ona udala za drugog i rodila dvije kćeri, Ivu i Martu, a Rašica se oženio s drugom i dobio sina Salka. Kada je Salko napunio 18, a Marta 20 godina, njih dvoje se zaljube i budu skupa. No, Salkov tata Rašica je isto bio zaljubljen u Martu jer je izgledala kao njegova neprežaljena ljubav, njezina majka Stana prije nego ju je zadesila bolest. Na alci koju su trčali otac i sin, bilo je jasno da je Marta zaljubljena u Rašicu, a ne u njegovog sina Salka koji je zbog te bolne činjenice poludio i otišao iz sela. Na kraju su se Rašica i Marta vjenčali.

via GIPHY

Hamlet i Ofelija – ‘Hamlet’, William Shakespeare

Hamlet, koji živi sa slikom pokvarenog svijeta, mladu i dražesnu Ofeliju koristi tek kao svoje oruđe i vjeruje da joj pomaže da otvori oči i vidi pravu sliku svijeta koji nije tako lijep kao što mnogi smatraju. Ofelija je puna ljubavi i empatije, ali shvaća da Hamlet prema njoj to ne osjeća i da se samo poigrava njenim osjećajima. Takvo ponašanje trpi sve do trenutka kada joj umire otac kojega je neizmjerno voljela. Shrvana. shvaćajući kako ju Hamlet zapravo nikada nije volio, gubi doticaj sa stvarnošću i okreće se ludilu na koje se Hamlet nije previše osvrtao. Zbog toga Ofelija je završila u rijeci i preminula, a vjeruje se da je počinila samoubojstvo, iako se u obzir treba uzeti i njeno psihičko stanje u tom trenutku.

Laura i Ivica Kičmanović – ‘U registraturi’, Ante Kovačić

Ivica se zaljubljuje u Lauru koja je bila Mecenina štićenica kod kojega je Ivica radio. Laura mu uzvrati ljubav, a kada ih Mecena ulovi zajedno, Ivica mora napustiti njegov dom i vratiti se na selo. Laura pati za Ivicom i ubije Mecenu te dođe Ivici u selo, ali otkriva kako se on nedužno zaljubio u djevojku iz sela – Anicu. Ipak, Laura i Ivica budu skupa, ali kada Ivica ponovno ode u grad sazna da ga Laura vara te prekida s njom. Laura je otišla živjeti s drugim, a Ivica je završio s Anicom. Kada nakon nekoliko godina Laura shvati da zapravo želi biti s Ivicom, vrati se u selo i želi da zajedno pobjegnu. Ivica to odbija, a Laura mu obećaje da će požaliti. Njena prijetnja se obistinjuje kada na svadbi Laura ubija mladenku Anicu, zbog čega biva brzo uhićena pogubljena. Na kraju romana, slomljeni Ivica niti nakon toliko godina nije prežalio Anicu i slučajno zapali registraturu u kojoj je radio te i sam izgori u požaru.

via GIPHY

Ana Karenjina i grof Vronski – ‘Ana Karenjina’, Lav Nikolajevič Tolstoj

Iako se u ovoj knjizi radi o više ljubavnih veza, glavna radnja vrti se oko Ane Karenjine i grofa Vronskog. Oni se zaljubljuju kada je ona bila u braku, ali se potajno viđaju i ona ostane trudna. Njen muž joj ne dozvoljava rastavu i rekao joj je kako će prihvatiti tuđe dijete, na što ona pristaje. No, nakon poroda, ona odluči biti s ocem svog drugog djeteta (jer prvo dijete ima sa svojim mužem) i ostavlja muža i svog sina i useljava s drugim djetetom kod Vronskog. Iako se činilo da su sretni, ona ne može prežaliti što je ostavila dijete koje ima s mužem koji joj još uvijek ne želi dati razvod. Uz to, nije mogla podnijeti pritisak društva pa postaje depresivna te se baca pod vlak.

Janica i Marko – ‘Breza’, Slavko Kolar

Od svih djevojaka u selu, Janica je bila najvitkija. Tada su se mršave cure ‘slabije’ udavale jer je to značilo da je njena obitelj bila siromašna, a ‘punije’ cure su bolje prolazile. Na jednoj zabavi Janicu je komentirao Markov šef i rekao da je ona kao ‘breza među bukvami’ i kako je lijepa. Marko je tada htio impresionirati svog šefa pa je napravio sve kako bi oženio Janicu koja je mislila da ju Marko ženi iz ljubavi. Ubrzo nakon svadbe, Janica je ostala trudna, a Marko je postajao sve hladniji prema njoj. Da stvar bude još gora, dijete je umrlo na porodu, a nekoliko dana nakon umrla je i Janica koja je na smrtnoj postelji dozivala Marka koji nije došao, već je par dana nakon sprovoda svoje supruge bio barjaktar na svadbi. Ipak, na kraju romana, Marko ipak požali što je bio takav prema Janici dok je bila živa i što ju nije poštivao nakon smrti.