Pretraga

Blaženka Divjak o skandalu s dodavanjem bodova na maturi: To bi trebao ispitati i DORH

A- A+

Srednja.hr danas je objavila kako je koordinatorica za Matematiku i članica Povjerenstva koje je imenovao ministar Radovan Fuchs, suprotno mišljenju stručnih tijela NCVVO-a, kod 13-ero učenika upisala dodatne bodove na ispitima iz Engleskog i Njemačkog jezika, zahvaljujući čemu su neki od njih položili maturu. Isto se dogodilo i na jednom eseju iz Hrvatskog. Bivša ministrica Blaženka Divjak smatra kako se radi o slučaju koji bi trebalo ispitati i Državno odvjetništvo te poručuje da Pravilnik ne ukida zdrav razum.

Foto: screenshot (RTL)/srednja.hr

– Situacija je očito ozbiljna i puna dubioza, što potvrđuje i ostavka dva člana Upravnog vijeća (UV), za koje znam da imaju visoki osobni i profesionalni integritet. Dodatno jedan član UV-a je bio suzdržan u tom postupku. To znači da barem polovica članova UV-a sumnja u veće nepravilnosti. Istina, nije mi jasno zašto se član UV-a koji obnaša visoku rukovodeću poziciju u Ministarstvu izuzeo od odlučivanja, kaže Blaženka Divjak.

Bivša ministrica znanosti i obrazovanja komentirala je slučaj naknadnog dodjeljivanja bodova na maturi, o čemu je srednja.hr danas prva pisala.

Izdvojeni članak

Skandal na maturi, frcaju ostavke u NCVVO-u: Učenicima dodavani bodovi bez znanja stručne skupine

Podsjetimo, iako je 13 učenika i nakon prigovora prema mišljenju stručnih tijela trebalo pasti ispite iz Engleskog i Njemačkog na maturi, koordinatorica za Matematiku i članica Povjerenstva za praćenje mature, koje je imenovao ministar Radovan Fuchs, unijela im je u sustav dodatne bodove. Neki od njih su zbog toga položili te ispite. Isto se dogodilo i na jednom eseju iz Hrvatskog. Kulminiralo je sve traženjem ostavke ravnateljice NCVVO-a Ivane Katavić, a kad ona nije usvojena, dvojica razočaranih članova Upravnog vijeća svojevoljno su napustila to tijelo. NCVVO, pak, inzistira da su bodovi dodavani nakon proceduralne greške.

‘Povjerenstvo treba odlučivati samo o proceduralnim pitanjima’

– Državna matura je najvažniji instrument vanjskog vrednovanja obrazovanja i mora biti bez mrlje. Radi se o ispitima visokoga utjecaja na sve maturante i na njihovu budućnost. Sve ukazuje da je od prošle jeseni do sada pod velom tajne u NCVVO-u bilo sumnjivih postupaka, a i iz objavljenih dokumenata je jasno da su službene izjave MZO-a, NCVVO-a, UV i ravnateljice međusobno u kontradikciji, kaže Divjak.

Nekadašnju ministricu pitali smo i je li Povjerenstvo za praćenje mature moglo donijeti odluku koja se kosi s odlukama stručnog vijeća NCVVO-a.

– Povjerenstvo za praćenje mature koje sam ja imenovala i koje je trebalo raditi cijelu školsku godinu promijenjeno je za jesenski rok mature. Međutim, prethodni sastav Povjerenstva (moje imenovanje) je kao drugostupanjsko tijelo donosilo odluke vezano uz žalbe, ali samo o proceduralnim pitanjima je odlučivalo samostalno. O stručnim pitanjima, na primjer da li se neko rješenje može priznati, nije donosilo odluke bez mišljenja stručnih skupina za pojedine predmete, kaže Divjak.

‘Nije prihvatljivo da se pod velom tajne nekim učenicima i pogrešni odgovori priznaju kao točni’

Naglašava kako u Povjerenstvu niti izdaleka nema stručnjaka koji bi mogli pokrivati sve predmete koji se pišu na maturi.

– Dakle, Povjerenstvo ne smije nekim učenicima koji se žale priznavati odgovor koji nije utvrđen kao točan u objavljenim rezultatima. Naime, ako je za neki zadatak pogrešno naznačeno rješenje, onda se ispravak treba odnositi za sve učenike na maturi, a ne samo na one koji se žale. Posebno nije prihvatljivo da se pod velom tajne nekim učenicima priznaje i pogrešan odgovor kao točan. I to iz proceduralnih razloga, smatra bivša ministrica i sveučilišna profesorica.

Iako sama nije sigurna je li ovo kazneno djelo, smatra da naknadno upisivanje bodova treba detaljno istražiti.

– Prije svega MZO, bi odmah trebao provesti upravni nadzor nad radom NCVVO-a, a DORH bi trebalo ispitati ima li tu elemenata kaznenoga djela, poručuje Divjak.

Zanimalo nas je i je li u vrijeme svog mandata čula za slične probleme s rezultatima državne mature.

– Povjerenstvo u ranijem sazivu radilo je na način koji sam opisala. Istina, bilo je natezanja s NCVVO-om oko nekih njihovih nedosljednih procedura, ali uglavnom oko kazni za učenike koji su bili pod sumnjom za varanje. O ovakvim situacijama u mandatu ministrice nisam imala saznanja, tvrdi naša sugovornica.

‘Pravilnik ne stavlja izvan snage zdravi razum’

Komentirala je i detalj iz dokumenta, kojem je srednja.hr u posjedu, a u kojem stoji kako je ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić na sastanku rekla da se na nju vršio pritisak zbog čega je zvala i premijera.

– Ako je to istina, ravnateljica je to odmah trebala obavijestiti policiju, a ne zvati premijera. Ako je točno da ga je zvala, kaže Divjak.

Iz NCVVO-a kažu kako je Pravilnik o maturi, donesen upravo u mandatu Blaženke Divjak, nedorečen, no ona ga ne smatra problematičnim.

– Pravilnik propisuje postupak žalbe, ali ne stavlja izvan snage zdravi razum i pošteno postupanje. Iz ovoga što sam pročitala proizlaze mnoge proturječnosti u izjavama, postupanjima i teško da se ovo može prebaciti na nedorečenost pravilnika. Ne mogu zamisliti da bih ja kao matematičarka, u svojstvu članice nekog povjerenstva, odlučivala o priznavanju odgovora iz Njemačkoga jezika suprotno mišljenju stručnjaka koji su sastavljali zadatke i proučili odgovore, naglašava.

U dokumentima NCVVO-a, koje je srednja.hr objavila, bivša ministrica je pronašla i detalj za koji kaže da je netočan.

– Na kraju ističem da u materijalima piše da ravnateljica NCVVO-a tvrdi da sam Povjerenstvo koje je to provodilo, ja imenovala. To je laž. Naime, ovo novo Povjerenstvo je imenovao ministar Fuchs iako prethodnom nije istekao mandat. To je pravo ministra, ali onda se ne smije lagati, zaključuje Divjak.