Pretraga

Čak 19% učenika palo je obvezni dio mature: Ukupno 52 jedinicu dobilo zbog nedozvoljenog ponašanja

A- A+

Ove srijede u podne objavljeni su konačni rezultati državne mature. Tim je povodom u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja održana konferencija za medije gdje je iznesena kratka analiza ovogodišnjeg uspjeha učenika. Ukupno je negativnu ocjenu na obveznim predmetima dobilo 19% maturanata, što je za oko tri posto manje nego lani. No, značajno je povećan broj onih koji su ostvarili nula bodova na eseju. Čak 52 učenika uhvaćena su u nedozvoljenom ponašanju – prepisivanju ili su se potpisali na ispit punim imenom i prezimenom, pa su zbog toga ocijenjeni negativnom ocjenom.

vinko filipović

Vinko Filipović, privremeni ravnatelj NCVVO na predstavljanju konačnih rezultata državne mature u ljetnom roku 2021.
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Državnoj maturi u ovogodišnjem ljetnom roku pristupilo je 29.532 osoba, od čega su njih 43% gimnazijalci, a ostatak učenici strukovnih škola. Svi oni ukupno su napisali 138 tisuća ispita, od čega najviše prijava imaju obvezni predmeti – Hrvatski, Matematika i Engleski jezik. Od izbornih su najpopularniji ispiti Fizika, Biologija i Politika i gospodarstvo, a trend rasta broja prijava uočen je na ispitu iz Kemije. Sve ovo samo je dio statistike koju je na današnjoj konferenciji za medije iznio Vinko Filipović, v.d. ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Negativnu ocjenu iz obveznog dijela mature dobilo je 19,6% pristupnika

Ove su srijede, naime, objavljeni konačni rezultati državne mature, nakon čega su iz NCVVO-a na konferenciji za medije iznijeli analizu uspjeha učenika koja se ne razlikuje previše u odnosu na prethodnu godinu.

– Ove godine je jednom negativnom ocjenom ocijenjeno 330 učenika gimnazije, s dvije negativne ocjene 27 i s tri negativne ocjene tri učenika, odnosno ukupno 360 učenika, s prosjekom 3,2%. Što se tiče strukovnih škola, negativnom ocjenom ocijenjeno je 3.135 učenika, s dvije negativne 1.225 i s tri negativne 344 učenika. U konačnici, kad se zbroje svi učenici negativno ocijenjeni s jednom ocjenom to je 3.465, s dvije negativne 1.252 i s tri negativne 347, odnosno sve zajedno 5.064 učenika ili 19,6% posto, rekao je Filipović i dodao kako je to manje nego lani, kada je negativno ocijenjenih učenika bilo 6.087 ili 22,8%.

Poviše navedena statistika, treba to naglasiti, odnosi se na obavezne predmete mature jer negativna ocjena na izbornom ne označava pad mature. Valja pritom podsjetiti i kako je samo za gimnazijalce prolazak mature uvjet za završetak srednjoškolskog obrazovanja, dok ju strukovnjaci ne moraju polagati, ali im je ona uvjet za upis na većinu studijskih programa.

Broj negativnih na obveznim ispitima|izvor: NCVVO

Kada je riječ o negativnim ocjenama kroz zadnjih 10 godina, uvjerljivo najlošija godina za maturante bila je 2019., kada je 9,4% gimnazijalaca, za koje je matura obavezna, palo ispit. Ova godina je na razini 2017., ističe Filipović.

Gimnazijalci koji su pali maturu kroz godine|izvor: NCVVO

Filipović je otkrio i kako su ključne predmete mature, Hrvatski i Matematiku, ove godine pala 5.782 maturanta, dok je lani takvih bilo 6.398.

Kada se gleda ukupan broj negativnih ocjena na svim predmetima (što uključuje i izborne), ove je godine na ispitima bilo 14.383 negativne ocjene, a lani 15.822. Ono što je zanimljivo za istaknuti jest kako je najviše onih koji su imali po jednu negativnu ocjenu, ali je jedan učenik dobio jedinicu iz čak osam predmeta koje je polagao.

Ukupan broj negativnih ocjena na maturi 2021.|izvor: NCVVO

Kada je riječ o padu mature, u strukturi padova gimnazijalaca dominiraju ispiti iz Matematike, zatim ispiti iz stranih jezika, a iz Hrvatskoga jezika je palo ukupno 11 gimnazijalaca, kaže Filipović.

Čak 14% učenika dobilo je nula bodova na eseju

I ove godine probleme na Hrvatskom mnogima je stvarao esej. Podsjetimo, ovogodišnji maturanti nisu morali zadovoljiti zaseban minimalni prag na tom dijelu ispita da bi prošli cjelokupni Hrvatski pa su u teoriji mogli predati prazan esej i proći ispit iz Hrvatskog.

– Onih koji su ukupno dobili nula bodova na eseju državne mature je 3.825 i već rečenih 1.671 prazan, odnosno 2.154 eseja koji nisu imali dovoljan broj riječi. To znači da je 14% pristupnika dobilo nula bodova iz eseja, ali to ne znači da oni nisu položili državnu maturu. Od tih 3.825 učenika 1.337 ih je ostvarilo prolaz na ispitu iz Hrvatskoga jezika. Ako to problematiziramo, a ja osobno mislim da to nije dobro, 1.337 učenika hipotetski ove godine može upisati pravo, ekonomiju, kroatistiku pa i novinarstvo, ako na ostalim ocjenama ostvare dovoljan broj bodova, kaže Filipović i dodaje da se time snižava standard pismenosti učenika.

Dodao je kako će se stanje s esejom ozbiljno proanalizirati sa stručnjacima te da će se za 2023. razmisliti o ponovnom uvođenju minimalnog praga za esej.

– Od 2020. do 2016. nula bodova na eseju kretao se između 2.200 i 2.400, što znači da se ove godine gotovo udvostručio. U ovom trenutku ne mogu s čvrstim utemeljenjem reći što je stvarni razlog tome da je praktički dvostruko više učenika odlučilo predati ili prazan esej ili neispuniti onaj minimum koji se traži na maturi na eseju, kaže Filipović.

Stanje na eseju u 2021.|izvor: NCVVO

Ukupno 118 ispita riješeno je 100% točno

Osim svega navedenog, na konferenciji za medije bilo je riječi i o onim najboljima. Ukupno 118 ispita riješeno je sa 100% – po troje pristupnika na dva je ispita ostvarilo taj rezultat i to na A razini Matematike i Fizike. Jedan pristupnik stopostotni je rezultat ostvario na A razini Matematike i B razini Engleskog jezika. Najveći broj učenika stopostotni je rezultat ostvarilo na ispitu B razine Engleskog, kažu podaci NCVVO-a, a u tablici ispod vidljivi su ostali predmeti i broj učenika koji je na njima ostvario 100%.

Ispiti sa stopostotnom riješenosti i broj učenika koji su ostvarili taj rezultat | izvor: NCVVO

52 učenika negativno ocijenjeno zbog nedozvoljenog ponašanja

Privremeni ravnatelj NCVVO-a rekao je i da ove godine nije bilo slučajeva masovnog prepisivanja u pojedinačnim školama kao što je to bio slučaj prošle godine. Otkrio je i da 19 učenika nije pisalo maturu jer su bili COVID pozitivni. Oni će maturu polagati u jesenskom roku pod istim uvjetima pod kojima su je polagali učenici na ljetnom roku, s time da će se za njih proširiti upisna kvota i faks će moći upisati ako su ostvarili veći broj bodova od posljednjeg na rang-listi upisa.

I ove su godine neki odlučili varati na ispitima, otkrio je Filipović.

– Sedam učenika je nedopušteno koristilo mobitel i tim učenicima su poništeni svi ispiti i oni će maturu polagati najesen. Nadalje, 34 učenika su se potpisala punim imenom i prezimenom na ispit državne mature, što prema pravilima nije dopušteno jer time otkrivaju svoj identitet i dovode u sumnju objektivnost ocjenjivanja. I, u konačnici, kod 18 učenika oduzeti su ispiti tijekom pisanja jer su uhvaćeni prepisivanju. Dakle, ukupno 52 učenika su iz navedenih razloga u ljetnom roku negativno ocijenjeni na maturi, neovisno o tome što je u ispitu ostalo napisano u trenutku kada su im oduzeti i oni će, ako se prijave maturu moći pisati najesen, rekao je Filipović.

Čitavu konferenciju za medije pogledajte u videu u nastavku:

Za sve buduće pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati dogodine, pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.