Pretraga

Danas je četiri tisuće maturanata polagalo Hrvatski na maturi: Dojmovi su podijeljeni

A- A+

Na današnjem repertoaru jesenskog roka državne mature bio je ispit iz Hrvatskog jezika i književnosti. Višu razinu ispita prijavilo je 1.706 kandidata, a 2.259 maturanata odlučilo se za osnovnu razinu. Razgovarali smo s trima maturanticama koje su danas pristupile testovima na osnovnoj i višoj razini, a među njima uglavnom nema slaganja po pitanju težine ispita u odnosu na prošle rokove i godine.

Foto: srednja.hr

Osnovna i viša razina testa iz Hrvatskog jezika i književnosti na jesenskom roku državne mature pisale su se jutros od 9 do 10.40 sati. Za sutra je zakazan esejski dio ispita, a mi smo porazgovarali s trima pristupnicama koje su s nama podijelile svoja dosta podijeljena mišljenja.

‘Test je bio definitivno teži’

Naša prva sugovornica htjela je ostati anonimna. Dolazi iz Splita, a višu razinu mature iz Hrvatskog nakon ljetnog roka polaže drugi put. Njen je definitivan dojam da je ovaj ispit bio teži, i to ne samo od onoga na prošlom roku, već i u odnosu na ispite u posljednjih nekoliko godina.

– Fokusirali su se na pisce, tekstovi su bili teži sveukupno uspoređujući s ljetnim rokom je definitivno teži, negdje na razini jesenskog roka Hrvatskog 2016. godine, rekla nam je maturantica.

Od težih pitanje izdvaja ono o ‘kvantitativnoj versifikaciji’. Njime je kaže, ostala zatečena i postavila si pitanje ‘što je to?’. Pripremala se, kaže, najviše za ljetni rok, a za jesenski je izdvojila sedam dana tijekom kojih je ponavljala gradivo. Očekuje ocjenu dobar, a na faks planira sljedeće godine, nada se, kaže, novinarstvu u Zagrebu.

‘Uz veoma malo pripreme ispit se mogao riješiti bez problema’

Njena kolegica Laura, koja je A razinu ispita iz Hrvatskog također polagala na ljetnom i jesenskom roku, ima dijametralno suprotno mišljenje glede težine testa. Ona kaže kako je bez sumnje lakši nego na proteklim rokovima i godinama.

– Ispit stvarno nije težak, mislim da ga se uz veoma malo pripreme moglo riješiti bez problema, pogotovo gramatički dio. U odnosu na prošle godine i rokove je bez sumnje bio puno lakši, rekla nam je Laura.

Pitanje koje ju je posebno namučilo, kaže nam, bilo je ono o školi koja se zalagala za genitivni nastavak -ah prilikom deklinacije imenica. Na jesenski je rok išla, kako kaže, ‘popravljati’ ocjenu pa se spremala malo i ništa jer nije imala prevelika očekivanja. Faks je upisala, ali samo da ne izgubi studentska prava.

– Upisala sam pravo na ljetnom koje mi nije bilo prvi izbor, već sam ga upisala da ne izgubim studentska prava, a sljedece godine ću vjerojatno opet na maturu i ponovo upisivati fakultet, zaključila je Laura.

Ispit na B razini težine kao i do sada

Valentina je danas polagala B razinu ispita iz Hrvatskog, a već je jednom izašla na isti ispit na ljetnome roku državne mature. Što se tiče težine, ovaj je ispit, smatra, usporediv s onima na prijašnjim godinama.

– Ok je naspram ljetnog jer su polazni tekstovi kraći pa se nije toliko vremena gubilo na čitanje. Ispit generalno nije bio težak, bio je lakši nego na prošlom roku, a u usporedbi s prošlim godinama, vrlo sličan, kaže nam Valentina.

Svi su joj zadatci, priča nam, bili jednako teški te ne može izdvojiti neko pitanje s kojim se posebno namučila. Zadovoljna je pitanjem u kojem se spominje grad Slatina jer, igrom slučaja, ona je baš od tamo pa ju se dojmila slučajnost u ispitu.

Pripremala se po malo, ali gotovo svaki dan, cak i dok je bila na moru nekih mjesec dana ovoga ljeta. Na ljetnom je roku dobila ocjenu dovoljan, a sada očekuje trojku. Nada se da će u jesenskim upisnim rokovima upasti na studij Turizma i kulture u Puli.