Pretraga

Kako do studentskog kredita: Ultimativni vodič za samofinanciranje studiranja

A- A+

Kada govorimo o financiranju studiranja ne mislimo samo na plaćanje studija, već i na životne troškove koji mogu biti prilično veliki ukoliko se odlazi na studij u drugi grad. Neki studenti se odlučuju na rad uz studij, što može biti veoma zahtjevno po studiranje. Postoji i drugi način samofinanciranja tijekom studija koji ostavlja više vremena za studij – studentski krediti. U nastavku donosimo glavne informacije o studentskim kreditima u Zagrebačkoj banci i savjete kako doći do njih.

Nekim studentima odlazak u drugi grad na studij predstavlja velik izazov, pogotovo ako nemaju financijsku podršku roditelja ili nekoga drugoga iza sebe. Velik broj studenata odrađuje svoj studij uz rad, što može biti izazovno jer je teško pratiti tempo studentskih obaveza i odrađivanje radne smjene na poslu. Zato se kao dobra alternativa nameće studentski kredit. Ukratko, takav kredit funkcionira tako što se na studentski račun mjesečno isplaćuje određena dogovorena svota novca, a nakon studija kreće otplata. Prema riječima studenata koji su na taj način financirali svoje studiranje, najbolje uvjete za studentski kredit ima Zagrebačka banka.

Zagrebačka banka za studente nudi dvije mogućnosti: studentski kredit za financiranje školarine te studentski kredit za financiranje troškova života.

Prvi, kredit za financiranje školarine mogu dignuti svi studenti preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija. Taj kredit može iznositi  do 150.000 kuna, odnosno do 20.000 eura. Podiže se kredit u ukupnom iznosu školarine za sve godine studija, odnosno koliko godina planirate ići na studij. Isplata kredita se događa početkom svake akademske godine u iznosu školarine za tu godinu studiranja.

Drugi, kredit za financiranje troškova života također mogu dignuti svi studenti preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studija, a iznos tog kredita ovisi o tome koliko mjesečno želite dobivati na račun. Najmanje što možete uzeti je 500, a najviše 5.000 kuna mjesečno, odnosno od 70 do 700 eura. Isplata tog kredita se događa jednom mjesečno na tekući račun korisnika.

Izdvojeni članak

Kako izgleda život sa studentskim kreditom? Donosimo priču iz prve ruke

U oba slučaja isplata kredita počinje nakon završetka studiranja. Na stranicama ZABA-e naići ćete na riječ „poček“ što označava vrijeme početka otplate kredita. Moguće je s isplatom kredita početi i tijekom samog studiranja, odmah po završetku studiranja, a najkasnije godinu dana od završetka studiranja. Mjesečna rata otplate kredita se dogovara prilikom ugovaranja kredita kada se dogovara i vrijeme otplate kredita.

Studentski kredit je moguće dignuti čak i ako niste kreditno sposobni. Tada morate imati sudužnike koji moraju biti kreditno sposobni, a studenti za sudužnike najčešće uzimaju roditelje. Bitno je naglasiti kako se prilikom određivanja kreditne sposobnosti studenata primjenjuju povoljniji kriteriji od uobičajenih. Isto tako, studentski kredit je moguće podignuti i ako student planira upisati izvanredni studij, ali i studij u inozemstvu. Uvjeti za oba slučaja ostaju isti.

Još više prednosti uzimanja studentskog kredita možeš saznati na webu ZABA-e, a također baci oko na blog tkokaze.hr – tamo nerijetko možeš dobiti korisne savjete i pogodnosti koje ZABA ima za studente.