Pretraga

Kako izgleda život sa studentskim kreditom? Donosimo priču iz prve ruke

A- A+

Monika je studentica zadnje godine sociologije na Sveučilištu u Zagrebu i planira u rujnu obraniti svoj diplomski rad. Tako je planirala od početka studija jer se u jednom segmentu razlikuje od ostalih kolega. Digla je studentski kredit kako bi uopće mogla doći u studirati u drugi grad. Njezina studentska karijera nagrađena je sveučilišnom nagradom za izvrsnost, a svoju priču podijelila je s nama.

„Nakon završetka srednje škole smatrala sam kako želim steći veće obrazovanje od srednjoškolskog, te sam imala veliku želju za studiranjem. Zbog tadašnje nepovoljne obiteljske financijske situacije roditelji mi nisu bili u mogućnosti plaćati smještaj izvan mjesta u kojem sam odrasla i živjela, no takva situacija me nije baš zaustavila u namjeri da ostvarim svoju želju te da upišem fakultet i započnem donekle samostalni odrasli život.“, počinje Monika svoju priču.

Alternativa za samostalno financiranje studija

Nastavlja kako je odmah krenula s potragom za alternativnim i samostalnim financiranjem svojeg studiranja. Bila je svjesna da ako bi se oslonila na financiranje od strane roditelja, nikada ne bi upisala studij ili bi odgodila taj upis za nekoliko godina dok sama ne bi financijski stala na noge. Troškovi za koje je trebala financijsko pokriće su se odnosili na pokrivanje stanarine, režija, knjiga i materijala za studiranje, za hranu i odjeću. Dakle, za potpuni samostalni život u drugom gradu.

Svoju alternativu za samostalno financiranje pronašla je u Zagrebačkoj banci i njihovim studentskim kreditima.

„Za kredit u ZABA-i sam se odlučila nakon što sam provjerila u svim bankama kakve studentske kredite nude, pod kojim uvjetima i koliko su povoljni. Iako bi općenito kamatne stope za studentske kredite mogle biti povoljnije, ZABA je u odnosu na ostale studentske kredite pružala povoljniju kamatnu stopu i plan otplaćivanja kredita.“, otkriva svoj početni plan Monika.

Dobitnica sveučilišne stipendije za izvrsnost

Podigla je kredit u iznosu od 90.000 kn, što joj je omogućilo da kroz svojih pet godina studiranja dobiva 1.500 kn mjesečno na račun. Kaže da se sa svojim prijateljima zafrkavala kako ona prima stipendiju za izvrsnost od Zagrebačke banke. Novac od ove stipendije u najvećoj mjeri je trošila na ono za što ju je otpočetka namijenila, za pokrivanje troškova stanovanja. Naglasila je kako su joj mjesečni troškovi veći od tih 1.500 kn koje je primala, ali da bi joj u takvim situacijama uskočili u pomoć roditelji ili baka i djed.

Zanimalo nas je i je li razmišljala o studentskom poslu.

„Novac koji primam u obliku studentskog kredita je po meni dobra kompenzacija za studentski rad. Ja sam radila neke male studentske poslove koje sam uspjela prilagoditi svome studiranju. Studentima koji su obvezni slušati predavanja (kao ja) i kojima je uspjeh na fakultetu bitan (kao meni) nemaju baš puno prostora za istovremenim studiranjem i studentskim radom na puno radno vrijeme s obzirom na to da obveze na fakultetu mogu oduzeti puno vremena, ako ih želiš kvalitetno i što bolje odraditi.  Rad na pola radnog vremena i studiranje je moguće samo u onim nekim situacijama kada znaš da na fakultetu neko vrijeme nećeš imati puno obveza, ali je i dalje jako teško balansirati dobre ocjene i studentski rad. Svaki novac je studentu dobro došao i uvijek je potreban, no zbog studentskog kredita se ne moram previše brinuti oko usklađivanja obveza na fakultetu sa studentskim radom.“, govori nam Monika koji je u posljednjoj godini studiranja dobila i sveučilišnu stipendiju za izvrsnost.

Pametni potezi prije pet godina

Studentski kredit će joj se prestati isplaćivati kad prestane studirati. Tako se dogovorila pri potpisivanju ugovora. Kaže kako je mogla uzeti kredit i na više godina i tako malo produžiti svoje studiranje, ali to joj nije odgovaralo. Pitali smo ju kako će izgledati njezin život nakon što završi studij s obzirom na to da joj tada ovih 85.000 kn dolazi na naplatu. Kaže nam kako je donijela pametne poteze prije pet godina i kako je sama sebi zahvalna.

„S obzirom na to da mi se budućnost studenta koji je diplomirao i odmah pronašao posao čini neizvjesnom ako uzmemo u obzir nepovoljnu situaciju mladih na tržištu rada, ugovorila sam da mi otplata krene godinu dana nakon završetka fakulteta. Pretpostavka je da ću u tih godinu dana sigurno naći neki posao i uspješno krenuti s otplaćivanjem kredita! Mjesečnu ratu sam također ugovorila na način da nikada ne prelazi više od 1000 kn, tako da se ne mogu iznenaditi s neplanirano visokom mjesečnom ratom“, tumači nam svoju financijsku budućnost Monika.

Kaže kako bi svakome tko nije u mogućnosti „normalno“ studirati preporučila uzimanje studentskog kredita.

Izdvojeni članak

Kako do studentskog kredita: Ultimativni vodič za samofinanciranje studiranja

Na ovaj način možda malo brže odrasteš, ali sam sebi otvoriš puno mogućnosti za budućnost i što je najvažnije, preuzmeš odgovornost. Vjeruje kako joj isplata ovog kredita neće biti prevelika tlaka jer je upravo i išla na faks kako bi pronašla bolji posao.

Osim studentskih kredita Zagrebačka banka nudi i pakete za mlade koji su prilagođeni potrebama i životnom stilu mladih. A to nam je stvarno potrebno, zar ne?

_____________________________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji native studija portala srednja.hr i Zagrebačke banke