Pretraga

Donosimo 10 pitanja s mature iz Hrvatskog na A razini: Možete li odgovoriti točno na sva?

A- A+

Preko 19 tisuća maturanata u ponedjeljak će pisati prvi dio ispita mature iz Hrvatskog jezika na A razini – test iz jezika i književnosti. Ovaj dio ispita donosi 2/3 od ukupnog broja bodova, dakle 80 te se sastoji od 80 zadataka. Za ponavljanje smo izdvojili deset zadataka tog dijela ispita provedenog u 2020. godini.

Foto: Srednja.hr

Pred maturantima su na kraju ljetnog roka državne mature dva najveća ispita – Hrvatski i Matematika. U ponedjeljak će njih oko 19 tisuća polagati prvi dio ispita iz Hrvatskog na višoj razini, test iz jezika i književnosti.

Kako piše u ispitnom katalogu, na testu iz jezika i književnosti od učenika se očekuje da može razumjeti književnoteorijska i književnopovijesna obilježja književnih tekstova te razlikovati lirske, epske, dramske, književno-znanstvene i publicističke tekstove. Pristupnici trebaju i razumjeti književnopovijesna razdoblja hrvatske, ali i svjetske književnosti u kronološkome slijedu.

Test iz jezika i književnosti sastoji se od ukupno 80 zadataka i donosi 80 bodova, a pisat će se maksimalno 100 minuta. Maturanti će rješavati zadatke vezane uz polazne tekstove te zadatke koji nisu vezani uz polazne tekstove, a kojima se ispituje znanje hrvatskoga standardnog jezika.

Za ponavljanje smo izdvojili neka od pitanja s prošlogodišnjeg ispita, a za njihovo rješavanje potrebno je registrirati se u sustav kvizovi.srednja.hr gdje možete rješavati i zadatke s drugih ispita.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.