Pretraga

Doznali smo koliko je maturanata prijavilo ispite u prvom tjednu te koji su najpopularniji

A- A+

Prijave ispita mature započele su 1. prosinca, a tu radnju maturanti mogu obaviti sve do sredine veljače. U prvom tjednu prijava ispite je prijavilo 3.675 pristupnika, a doznali smo i koji predmeti trenutno prednjače po broju prijava.

Od prošlog tjedna maturanti i ostali pristupnici koji će ove godine pisati ispite državne mature mogu prijavljivati te ispite u sustavu Postani student. Svi pristupnici moraju imati na umu da, ukoliko ne izađu na prijavljeni ispit, plaćaju troškove njegova polaganja.

Od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja zatražili smo statističke podatke vezane uz prijave ispita u prvom tjednu roka za prijave. Službene brojke kažu kako je do sada ispite prijavilo 3.675 pristupnika, s ukupno prijavljenih 14.069 predmeta.

Kada je riječ o predmetima koji su se najviše prijavljivali, to su tri obvezna – Matematika, Hrvatski i Engleski jezik. Matematiku je u prvom tjednu prijavilo 3.412 kandidata, od čega ih je više odabralo B razinu ispita, 1952. Ispit iz Hrvatskog za sada je prijavilo 3.344 maturanta, a već tradicionalno, više ih bira A razinu ispita, do sada 2.615 kandidata. U prvom tjednu prijava, Engleski je prijavilo 3.212 kandidata, od čega višu razinu 2.291.

Kada je riječ o izbornim predmetima, situacija nalikuje na onu prethodnih godina. Trenutno je najpopularniji predmet Fizika, koju je za sada prijavilo 912 kandidata. Slijede Biologija s 853 prijave u prvom tjednu, te ispit iz Politike i gospodarstva kojeg je za sada prijavilo 457 kandidata.

Rok za prijavu ispita mature nije neograničen, prijave se mogu obaviti sve do 15. veljače. Nakon tog roka ispit je moguće prijaviti, odjaviti ili promijeniti samo uz opravdane razloge. Prijave studijskih programa kreću u veljači, a sve ključne datume ovogodišnje mature možete vidjeti OVDJE. U tablici u nastavku možete vidjeti trenutni broj prijava po predmetima nakon prvog tjedna.

Izvor: NCVVO

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.