Pretraga

Doznali smo u koliko sati izlaze rezultati mature: Pristupnica prepisivala s mobitela pa je izbačena s ispita

A- A+

Proteklog petka završen je jesenski rok državne mature, kojeg je prijavilo 5.252 pristupnika, dok je prema trenutno poznatim podacima tim ispitima pristupilo njih oko 4.700. Učenici će prve rezultate doznati već prekosutra. Kada je riječ o nepravilnostima, na jesenskom je roku zabilježena samo jedna – pristupnica je prepisivala s mobitela pa je izbačena s ispita.

Foto: srednja.hr

Ispitima iz Informatike i Filozofije u petak je završen ljetni rok državne mature, a učenici će već ovoga tjedna doznati prve rezultate.

Rezultati izlaze u podne

– Privremeni rezultati bit će vidljivi pristupnicima jesenskoga roka državne mature u srijedu, 8. rujna 2021. godine u 12.00 sati na njihovoj stranici. Objava konačnih rezultata jesenskoga roka državne mature je u srijedu, 15. rujna 2021. godine u 12.00 sati, kažu nam iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U međuvremenu će maturanti moći iskoristiti svoje pravo žalbe na bodovanje ispita mature. Rok za prigovore počinje teći 8. rujna u podne, a maturanti će žalbe moći uložiti do 10. rujna, također u podne. Kako se žaliti na ocjenjivanje ispita mature možete pročitati ovdje.

Zabilježena jedna nepravilnost

Na proteklom ljetnom roku mature bilo je nekoliko izgreda zbog čega je učenicima poništen ispit ili svi ispiti u roku. Pitali smo NCVVO i je li bilo kršenja pravila na jesenskom.

– Pri provedbi ispita državne mature u jesenskome roku u školama nisu utvrđene nepravilnosti. U jednom od ispitnih centara kandidatkinji je zbog posjedovanja nedopuštenoga pomagala (mobilni telefon) izrečena mjera prekida ispita, kažu nam iz NCVVO-a.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Maturanti nakon današnjeg ispita iz Hrvatskog jezika: ‘Bilo je lakše nego na ljetnom roku’

Faksevi se mogu prijavljivati do 16. rujna

Inače, dio pristupnika nije izašao na jesenski rok, iako su ispita prijavili.

– Prema informacijama kojima raspolažemo od ukupnog broja pristupnika koji su prijavili ispite državne mature u jesenskome roku (5.252), ispitima je pristupilo njih 4.716. Napominjemo da podatci nisu pouzdani jer se još uvijek obrađuju, kažu nam zaključno iz NCVVO-a.

Konačni rezultati bit će, dakle, poznati 15. rujna, a u međuvremenu će 10. rujna biti objavljene privremene rang-liste za upis na studijske programe. Zadnji dan prijava za upis na studijske programe u sustavu Postani student je do 16. rujna 14:59 sati. Do tog datuma učenici mogu mijenjati liste prioriteta i brisati studijske programe.
Konačne rang-liste za upis na studijske programe bit će objavljene istoga datuma iza 16 sati, dok će dan kasnije visoka učilišta započeti s upisima.