Pretraga

Rok traje samo 48 sati: Provjerite kako se žaliti na bodovanje ispita mature

A- A+

Ove srijede nakon podneva objavljeni su prijevremeni rezultati mature, a učenicima su vidljivi u sustavu Postani student. Ondje maturanti mogu vidjeti i kako im je bodovan svaki od ispita, a ako uoče eventualne pogreške u načinu bodovanja, na to mogu uložiti prigovor.

državna matura ocjena

Foto: Srednja.hr

Nakon što su u podne objavljeni prijevremeni rezultati državne mature, počeo je teći rok za ulaganje prigovora na bodovanje ispita. Prema Pravilniku o polaganju državne mature, pisani prigovor na bodovanje ispita može se podnijeti u roku od 48 sati od objave rezultata ispita.

Prigovor se ulaže do 16. srpnja u podne

To znači da se prigovor može uložiti najkasnije do 16. srpnja u 12 sati. U sklopu prigovora jasno mora biti naznačen broj zadatka na koji se prigovor odnosi te objašnjeno u čemu se sastoji nepravilnost. Tu se možete pozvati na ispitni katalog iz tog predmeta te ključ za odgovore.

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja imaju i nekoliko napomena za sve koji planiraju uložiti prigovor:

 • Neće se razmatrati prigovor u kojemu navodite privatne razloge zbog kojih ste pogriješili
 • Ne upisujte u prigovor da ste zaboravili prepisati odgovore zadataka višestrukoga izbora na list za odgovore.
 • Ne upisujte u prigovor da ponovno pregledamo cijeli vaš ispit jer vam nedostaje jedan bod.
 • Ne upisujte u prigovor da vam nedostaje jedan bod ili dva boda za ‘prolaz’.
 • Povjerenstvo za rješavanje prigovora može rješavati samo one prigovore koji su upisani u sustav.
 • Prigovori poslani e-poštom neće se rješavati.
 • Redovni učenici (maturanti u redovnome sustavu obrazovanja) trebaju se javiti ispitnomu koordinatoru u školi za ulaganje prigovora.
 • Ostali pristupnici mogu upisati prigovor sami na svojoj stranici u sustavu na poveznici Moji prigovori.

Nakon što učenici pošalju prigovor, mišljenje o opravdanosti razloga podnošenja prigovora učenika donosi ispitno povjerenstvo i prosljeđuje ga NCVVO-u. Konačnu odluku o prigovoru na bodovanje ispita donosi centar i to u roku od pet dana nakon isteka žalbenog roka.

Izdvojeni članak

Izašli su pragovi prolaznosti za sve ispite državne mature u 2021.

Maturanti mogu uložiti i drugostupanjsku žalbu

U konačnici, učenici koji neće biti zadovoljni odlukom NCVVO-a, mogu u roku od jednoga dana od dana donošenja odluke o njihovoj žalbi podnijeti i prigovor na odluku NCVVO-a. Taj drugostupanjski prigovor po novom se podnosi Upravnom vijeću NCVVO-a. Upravno vijeće će odluku o tom novom prigovoru donijeti u roku od dva dana. I za ovaj postupak NCVVO ima nekoliko napomena:

 • Pristupnik šalje prigovor Upravnomu vijeću Centra putem obrasca za prigovore. Obrazac se nalazi na poveznici
 • Pristupnik je obvezan pri ulaganju drugostupanjskoga prigovora u obrazac upisati šifru riješenoga prigovora koja se nalazi u pisanome odgovoru Centra na njegovoj stranici u sustavu na poveznici Moji prigovori.
 • Ako pristupnik ne upiše šifru ili upiše pogrešnu šifru u obrazac za upis drugostupanjskih prigovora, prigovor se neće razmatrati.
 • Pristupnik je obvezan prilikom ulaganja drugostupanjskog prigovora u obrazac upisati: ime i prezime, OIB, šifru riješenog prigovora koja se nalazi u pisanom odgovoru Centra na njegovoj stranici u sustavu pod poveznicom ‘Moji prigovori’, pisani odgovor Centra na prvostupanjski prigovor (kopirati originalni tekst pisanog odgovora Centra na stranici pristupnika u sustavu pod poveznicom Moji prigovori); tekst drugostupanjskog prigovora.