Pretraga

‘Bio sam drugi na natjecanju i dobio stipendiju od 5.000 eura’, to možete biti i vi

A- A+

Joško Car student je prve godine smjera Međunarodno poslovanje na RIT Croatia. To mu je bio prvi izbor studija jer bi htio ostvariti međunarodnu karijeru. Kako RIT Croatia godišnje izdvaja značajna sredstva za stipendije i financijske pomoći, tako je i Joško iskoristio priliku i prijavio se na natjecanje iz engleskog jezika kako bi si olakšao troškove. Razgovarali smo s Joškom koji svima preporučuje da učine isto što i on!

Joško Car

Studenti RIT Croatia se, zbog samog ustroja i načina nastave, tijekom studiranja pripremaju za stvaranje međunarodne karijere i posao u međunarodnim vodama. Na studiju slušaju nastavu na engleskom jeziku, imaju priliku otići na razmjenu u New York ili Dubai i na kraju stječu dvije diplome – američku i hrvatsku.

To su sve razlozi zašto je ovaj studij odabrao i Joško Car, 19-godišnji student prve godine smjera Međunarodno poslovanje. U razgovoru s njime, otkrio nam je kako oduvijek sanja o radu u Kanadi i kako je RIT Croatia bio njegov prvi izbor tijekom upisa na fakultet. Engleski jezik na faksu za njega nije bio problem, jer je već pohađao srednju školu na engleskom jeziku.

– Naletio sam na reklamu za natjecanje iz engleskog i mislio sam da bi mi to moglo ići pa sam se prijavio. Prijavio sam se za još jednu koja je nosila gotovo pola školarine. U natjecanju iz engleskog jezika i prezentacijskih vještina sam osvojio sam 2. mjesto i stipendiju 5.000 eura, to je pomoglo pri plaćanju, ali i za motivaciju za držanje prosjeka, rekao nam je Joško na naš upit o njegovom upisu na ovaj američki koledž.

Natjecanje koje Joško spominje je natjecanje iz engleskog jezika i prezentacijskih vještina koje organizira RIT Croatia u kojemu deset najboljih kandidata osvaja nepovratne novčane stipendije koje pokrivaju troškove studiranja. Prvi krug natjecanja će se održati 16. ožujka u Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Zadru i Zagrebu, a prijaviti se mogu svi srednjoškolci završnih razreda srednjih škola ili oni koji su srednju školi završili prije, a žele upisati RIT Croatia.

Prva prezentacija koja nije bila ispred vršnjaka

– Natjecanje se sastojalo od dva dijela. Prvi dio je bio pisani ispit iz engleskog, a drugi je bila prezentacija. Prezentacija je bila malo teža s obzirom da su tamo profesori koji te gledaju i ocjenjuju, ali definitivno odlično iskustvo jer sam stvarno imao priliku vidjeti kako je to prezentirati pred nekim osim svojih vršnjaka, Joško nam je opisao kako je izgledalo ovo natjecanje.

Za one koji se spremaju za ovogodišnju državnu maturu, ovo natjecanje može doći kao dobra provjera znanja engleskog jezika, s obzirom da je engleski jedan od glavnih predmeta na maturi. Ipak, ono što razlikuje ovo natjecanje od ispita na državnoj maturi jest dio natjecanja gdje se ocjenjuju prezentacijske vještine. No, Joško ima i prijedlog kako se što bolje pripremiti za to.

Joško s kolegama na kampusu RIT Croatia u Zagrebu

– Za natjecanje sam se pripremao tako da sam malo istraživao o prezentiranju. Preporučio bih svima koji se žele prijaviti da probaju složiti nekoliko prezentacija na razne teme kao dobru pripremu, rekao nam je Joško.

Svi koji se žele prijaviti to mogu učiniti preko ove poveznice, a rok za prijavu ističe 15. ožujka. Dodjeljuje se ukupno deset stipendija, po pet za kandidate prijavljene za studij na kampusu u Dubrovniku i Zagrebu. Prva nagrada iznosi 7.000 eura stipendije, a dobiva se u obliku smanjenja školarine za studij na RIT Croatia.

Kako nam je otkrila i studentica Tea, studiranje na RIT Croatia uvelike pridonosi poznavanju i korištenju engleskog jezika. Osim što se sveukupna nastava odvija na engleskom, brojni kolege studenti ne dolaze iz Hrvatske pa tako ovaj koledž pruža pravo međunarodno okruženje.

– Ekipa na faksu je odlična, ima puno mladih ljudi iz različitih dijelova svijeta i stvarno se iznenadiš kada vidiš koliko svi imaju zajedničkog. Sam fakultet je super uređen, imamo lounge, lab, teretanu i dovoljno parkinga u okolici. Preporučio bih ga svima, a pogotovo onima koje zanima američki način studiranja, ističe Joško.

Osim što je posvećen studiju, s kojim želi ostvariti karijeru u marketingu, ovaj 19-godišnjak strastveni je igrač lacrossa.

– Sport mi je stvarno nevjerojatan i zato sam lagano pokrenuo RIT Tigerse koji bi već sljedeće godine mogli igrati u Croatian Lacrosse League, rekao nam je Joško.

U slobodno vrijeme Joško igra lacrosse, a okupio je i ekipu na RIT Croatia

Studiranje na RIT Croatia ispunjeno je različitim studentskim aktivnostima, od sportskih klubova, poput spomenutih RIT Tigersa, tu su i razni događaji koji studenti organiziraju, studentske novine, klub robotike, a često se organiziraju i natjecanja i humanitarne akcije.

Ako imaš nedoumica oko prijave na ovo natjecanje, možeš riješiti ovaj kratki test, a na natjecanje možeš gledati kao na dobru pripremu za maturu u kojoj, ako sve dobro prođe, možeš dobiti i vrijednu nagradu.

_______________________________________________________________________________________________
Tekst je nastao u suradnji native studije portala srednja.hr i RIT Croatia.

Copy link
Powered by Social Snap