Pretraga

Studentice održale izložbu o važnoj temi: ‘Žene osjećaju pritisak da trebaju izgledati na određeni način’

A- A+

Studentice Shivika Chopra i Nora Miškulin zajedno su u suradnji s mentoricom Stefanie Hudspeth održale izložbu svojih radova u Kulturnom centru ‘Micek’ u Zagrebu. Izložbu pod nazivom ‘Facade and Grimace: The Figure Lost in Ideal Perceptions’ je organizirao američki koledž RIT Croatia čije su studentice, a u sklopu njihovog Honors Programa kojim potiču svoje studente da dodatno unaprijede svoje znanje na određenom kolegiju.

Izložba Shivike Chopra i Nore Miškulin | Foto: srednja.hr / RIT Croatia

Shivika Chopra i Nora Miškulin studentice su prve godine studija Dizajna novih medija (New Media Design) na američkom koledžu RIT Croatia. U suradnji s koledžom, nastavnicom i mentoricom Stefanie Hudspeth, od 9. do 16. svibnja u Kulturnom centru ‘Micek’ održale su izložbu svojih radova pod nazivom ‘Facade and Grimace: The Figure Lost in Ideal Perceptions’.

Izložba je nastala u sklopu Honors Programa RIT-a Croatia, kojim koledž nastoji potaknuti svoje studente na pomicanje svojih kreativnih granica na studiju. Program je osnovan lansiran u jesen 2022. godine, s ciljem da izvrsnim, motiviranim i zainteresiranim studentima pomogne proširiti svoje akademske vidike i istraživačke sposobnosti.

Teme Norinih radova su društveni problemi

Nora Miškulin je studentica prve godine, koja svojim radovima istražuje prihvaćene društvene norme, fluidnost identiteta i svakodnevne probleme modernog društva.

– Ideja za ovu izložbu mi je već neko vrijeme na pameti, a Honors Program mi je omogućio da je ostvarim. Pokazala sam neke ideje, neke probleme kojima sam se bavila prije i o kojima sam puno razmišljala. Onda sam shvatila da vjerojatno i drugi misle o tim problemima, pa ih idem pokazati na izložbi, započela je Nora.

Nora Miškulin | Foto: srednja.hr

Problemi koje spominje su uobičajeni, poput problema identiteta, etiketa, društvenih odnosa i očekivanja, a prikazani su na način kako mi to percipiramo te kako to na nas može utjecati samo isključivo ako mi to dozvolimo.

– Kao kreativni dio je moja želja da napravim svoj deck karata. Radove sam radila na običnom A4 papiru, morao je biti nešto deblji da izdrži crtanje markerom. Uz markere, kombinirala sam i ugljen, olovku i bojice. Definitivno mi je najdraža ‘dečko pik’, Jack of Spades, rekla nam je Nora.

Norina slika Jack of Spades | Foto: srednja.hr

‘Žene osjećaju pritisak da se trebaju ponašati i izgledati na određeni način’

S druge strane, Shivika Chopra, studentica RIT Croatia iz Indije, svoje radove bazira na temeljima ženskih osmijeha.

Ženski osmijeh je tema o kojoj sam mnogo razmišljala od malih nogu. Slušala sam komentare upućene ženama kako bi trebale sjediti, pričati i hodati, a ono što im je bilo zajedničko je bila nekakva ideja društva da bi se trebale više smijati, rekla je.

Shivika Chopra | Foto: RIT Croatia

Shivika nam je rekla i da žene osjećaju pritisak da se trebaju ponašati i izgledati na određeni način.

– Želim da publika promišlja o autentičnosti osmijeha i da razmisle što mi kao društvo radimo ženama da se tako osjećaju, nastavila je.

U procesu izrade slika koristila je tehnike koje su učili na satovima crtanja, kao i ugljen za crtanje i masne bojice.

– Kada bih morala odabrati jednu sliku, to bi vjerojatno bila posljednja jer ima najbolju kompoziciju. Sviđa mi se izraz lica žene na toj slici, a to je ujedno i moja prijateljica kod kuće pa ima posebno mjesto u mom srcu, zaključila je Shivika.

Shivikina slika prijateljice | Foto: srednja.hr

Studentice dobile iskustvo organizacije izložbe

Mentorica Stefanie Hudspeth s RIT Croatia prokomentirala je kako je izložba nastala te što spaja radove ovih dviju studentica.

– Izložba se rodila usred procesa stvaralaštva ovih dviju studentica. Obje se bave tematikom ljudskog iskustva i pritiska koje im nameće društvo, rekla je Hudspeth.

Nastavila je o Honors programu koledža RIT Croatia koji studentima daje priliku dublje istražiti područje kojim se žele baviti.

– Honors program je divna prilika za određeni broj studenata, u mom slučaju za dvije studentice s kojima sam radila, Norom i Shivikom. Dobile su priliku dublje ući u teme koje su ih i ranije zainteresirale, razviti veći opus te istražiti koncepte i ideje na kojima su željele raditi, izjavila je.

Posebnu draž izložbi daje i to da se nije odvila na ‘domaćem terenu’, odnosno kampusu RIT-a Croatia.

– Mogli smo imati izložbu i na koledžu, ali mislim da je za njih ovo odlična prilika da pokažu svoje radove široj publici. Smatrala sam i da je ovo odlična prilika za studente da se malo maknu s kampusa i osvijeste kako je izlagati u prostoru koji je van njihove zone komfora, da vide što je sve potrebno za organizaciju jedne izložbe, zaključila je Hudspeth.

Video s izložbe ‘Facade and Grimace: The Figure Lost in Ideal Perceptions’ pogledajte ispod.

@srednja_hr Još smo po dojmom izložbe studentica Dizajna novih medija na @rit_croatia🔥 Bacite oko na njihove radove, a na linku u opisu profila pročitajte više o samoj izložbi 💪 #srednjahr #ritcroatia #izlozba #umjetnost ♬ original sound – srednja_hr


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i RIT Croatia