Pretraga

Državna matura: Bez panike i straha do najboljih rezultata

A- A+

Od početka ljetnog roka državne mature dijeli nas svega deset dana, što znači da su učenici završnih razreda te drugi pristupnici već lagano nervozni i pod pritiskom. Ovaj put vas nećemo savjetovati kako u par dana prijeći stotine stranica literature, nego kako se opustiti i psihički pripremiti za nadolazeći ispit zrelosti.

Ljetni rok državne mature počinje 20. svibnja, što znači da nas od istoga dijeli svega deset dana. Vjerojatno ste se već naslušali i načitali silnih savjeta kako se spremiti za ispite, što trebate izbjegavati a na što obratiti posebnu pažnju, stoga vas nećemo opterećivati tim stvarima. Uz samo učenje, budući da se radi o vrlo važnom testu, potrebno je i psihički se pripremiti za polaganje ispita koji će odrediti vašu budućnost. Stoga pročitajte na što trebate misliti i u kakvom stanju trebate dočekati nadolazeći rok državne mature.

Izdvojeni članak

Državna matura: Važni datumi – ljetni rok 2013./2014.

S rezervom uzimajte vijesti po medijima

Koliko god će vam mediji pomoći da se što bolje informirate o maturi, tako će vas i dodatno uznemiriti i kad nema potrebe za stresom i grčem u želucu. Zadnjih tjedan dana prije državne mature najbolje vam je fokusirati se na lagano ponavljanje te odmaranje.

Što se tiče vijesti vezanih uz maturu, budite u toku jer se mogu dogoditi kakve odgode, izmjene i slično, no nemojte se nervirati oko izjava poput: državna matura nikad teža, očekuju se rezultati gori nego dosadašnjih godina. Imajte na umu da nikome nisu poznata pitanja koja će vas dočekati, kao što nitko ne zna bolje od vas koliko ste se spremili i kakav rezultat realno možete očekivati.

Ne ugledajte se na druge – svi smo unikatni

Logično je da se svaki maturant raspitao među starijim generacijama kako je bilo prošlih godina na rokovima, ali se ne trebate držati zdravo za gotovo svake riječi koju čujete. Ako je nekome bilo iznimno teško, ne znači da će takvi zadaci i vama predstavljati problem. Ipak svi smo unikatni i nitko ne može donijeti generalan zaključak oko ‘težine’ ispita državne mature.

Izdvojeni članak

Brošure za državnu maturu 2013./2014.

Ignorirajte paničare

Svi mi u društvu imamo nekoliko osoba koje šire nervozu i paniku pred svaki ispit ili test. Pisali smo već o tome kako je stres zarazan, stoga je bolje zadnjih tjedan dana izbjegavati dežurne paničare. Ako već niste u mogućnosti biti što dalje od takvih osoba, onda se bar pokušajte prisliti da ignorirate priču o strahu, težini ispita ili posljedicama ako padnete i slično.

Razmišljajte kao da idete na obični blic test

Zadnj,i ali i najvažniji korak koji morate poduzeti jest taj da se sami opustite i pokušate se ponašati kao da odlazite na običan školski blic test. Ne razbijajte glavu o tome što vas čeka i koliko je strašno jer ćete na taj način samo otežati situaciju. Polako, smireno i bez straha pristupite rokovima i tako ćete sigurno najbolje proći.