Pretraga

Državna matura iz informatike: Strukovnjaci ne bi trebali imati problema

A- A+

Danas se u 14 sati pisao ispit državne mature iz informatike. Posjetili smo Tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu i maturante pitali kako je izgledao ispit i koliko su zadovoljni rezultatima. Kako nam kažu, strukovnjaci s informatikom ne bi trebali imati problema. Napomenimo da se informatika ne piše na kompjuteru, nego na standardnim ispitnim papirima.

foto: Anton Mezulić, srednja.hr

Izdvojeni članak

Sutra se piše matura iz informatike: Evo što vas čeka

Informatiku je na državnoj maturi ove godine prijavilo 2.485 maturanata, što je 109 maturanata više nego prošle godine. Među prijavljenim maturantima, velika većina, njih 1.417 dolazi iz strukovnih škola. Gimnazijalaca je na ispitu bilo 758, dok je ostalih pristupnika bilo 216. 

Posjetili smo Tehničku školu Ruđera Boškovića u Zagrebu i otkrili kako je ispit izgledao, kojeg je gradiva bilo najviše i je li u ispitu bilo kakvih iznenađenja.

Izdvojeni članak

Apsurd na Filozofskom: Informatika, fizika i kemija važniji od PiG-a

Najviše brojčanih sustava i programiranja

Kako nam kažu maturanti, najviše je bilo pretvaranja brojčanih sustava i programiranja, što strukovnjacima ne bi trebalo predstavljati problem.

– Ispit je bio dosta lagan. Najviše je bilo pretvaranje iz binarnog u ostale sustave i programiranja. Ništa nije bilo posebno teško. Sve sam riješio. Očekujem da će sve manje više biti točno. Nije mi potrebno, ali sam se svejedno potrudio za prosjek državne mature. Inače me informatika zanima i programirao sam dosta u prošlosti, pa to znam dosta dobro. Pročitao sam si jednu skriptu iz informatike jučer navečer. Ispit je bio dosta jednostavan. Ako si se pripremio, možeš riješiti bar 80%, rekao nam je Josip koji obrazovanje planira nastaviti na Algebri.

Bruno, koji još odlučuje između FER-a i PMF-a, smatra kako učenici tehničkih škola imaju prednost u pripremi ispita informatike.

– Meni je ispit bio lagan. Mislim da sveukupno dva pitanja nisam riješio. Sumnjam u jedan dva zadatka, ali ostalo je sve točno. Dosta je bilo pseudokodova i pretvaranja brojevnih sustava. Bilo je i nekih pitanja iz opće informatike, tipa o Excellu i to. Očekivao sam tako nešto. Takvi su bili i stariji ispiti. Nije bilo nekakvih spornih ili dvosmislenih pitanja. Mi smo to sve radili u školi. Neke stvari možda neće znati oni koji nisu išli u tehničke škole, ali mi smo tu sve te stvari radili, tako da nije bilo problema, rekao je.

Izdvojeni članak

Sutra maturanti pišu povijest na maturi: Evo što vas očekuje u 120 minuta pisanja

Ispit nije odstupao od onih prošlih godina

Marko, koji se sprema za EFOS, kaže da mu je najteže bilo programiranje.

– Ispit je sadržavao 36 pitanja, nisam ih riješio 10 i vjerojatno ću proći. Najteže mi je bilo programiranje. Ispit je bio malo teži nego što sam očekivao, ali sam zadovoljan. Pripremao sam se desetak dana. Pročitao sam dvije knjige, ispričao je. 

Kako nam kažu maturanti, na ispitu nije bilo prevelikih iznenađenja. Sve je manje više bilo kao i prošlih godina. 

– Ispit je bio tipičan. Ako si pogledao starije ispite, ovaj je bio manje više isti. Prvih desetak pitanja je teorija, malo minimizacije i toga. Zadnji zadaci su programi. Meni je bilo osrednje teško. Ja sam osrednje učio i osrednje riješio. Najviše je bilo praktičnih zadataka. Oni najviše nose bodova i najviše ih je bilo. Spremao sam se tri cijela dana i generalno sam zadovoljan, kaže nam Marko, koji se sprema na TVZ.