Pretraga

Sutra se piše matura iz informatike: Evo što vas čeka

A- A+

Učenici gimnazija i strukovnih škola sutra u 14 sati u sklopu državne mature pisat će ispit iz informatike. Ovaj je predmet prošle godine u prosjeku palo najviše pristupnika, a ove godine ispitu iz informatike pristupit će čak 109 pristupnika više nego u školskoj godini 2014/15. Evo što vas sutra očekuje!

YouTube/screenshot

Ispitu iz informatike prošle je godine pristupilo 2.376 maturanata, od čega ih čak 758 nije uspjelo položiti ispit, što informatiku čini jednim od najgorih predmeta prema prolaznosti prošle godine. 

Ove je godine informatiku je prijavilo 2.485 učenika, od čega je očekivano najviše strukovnjaka, 1.417. Gotovo dvostruko manje, 758, pristupnika dolazi iz gimnazija, dok je ostalih pristupnika 316. 

Prošle godine više od pola učenika položilo s dvojkom

Od ukupno 1.618 učenika koji su prošle godine položili ispit, čak 822 dobilo je ocjenu dovoljan (2). Odličnu ocjenu dobilo je tek 83 pristupnika, od čega je 63 gimnazijalaca. 

Donji prag za dvojku prošle je godine bio 28% riješenog ispita. Za ocjenu dobar trebalo je točno riješiti 50% ispita, 75% za vrlo dobar, a 85% za odličan.

prošlogodišnje ocjene/ NCVVO

Izdvojeni članak

Počela državna matura: Na ispitu iz biologije bilo je važnije zaključivati, nego znati sve činjenice

Tri vrste zadataka

Sam ispit sastojati će se od 36 zadataka na kojima ćete ukupno moći sakupiti 40 bodova. Ispit će se pisati 100 minuta bez stanke, a na njega ćete moći ponijeti samo olovku. Kako stoji u ispitnom katalogu, neće se moći koristiti džepna računala.

Ispit će se sastojati od tri vrste zadataka. Dvadeset zadataka biti će tipa višestrukog izbora. Točan odgovor na ovom tipu zadataka nosit će jedan bod.

Druga vrsta zadataka su zadaci kratkog odgovora. Njih će biti četrnaest i također će se vrednovati jednim bodom. Treća vrsta su zadaci produženog odgovora, kojih će biti dva, a točni odgovori vrednovati će se sa po tri boda. Svoje znanje iz informatike možete provjeriti u rubrici Kvizovi ovdje.

Više o ispitu pročitajte ovdje.