Pretraga

[Državna matura] Neočekivana pitanja u ispitu iz likovne umjetnosti

A- A+

Ispitu iz likovne umjetnosti pristupilo je 1327 maturanata, a, ako je vjerovati našim sugovornicima, obilježila su ga neočekivana pitanja te je bio nešto teži nego prošlih godina.

Izdvojeni članak

[Državna matura] Saznajte što vas očekuje na ispitima iz geografije i likovne umjetnosti

Četvrti dan državne matura otvorio je ispit iz likovne umjetnosti, koji je ove godine prijavilo 1327 maturanata, što taj izborni predmet svrstava u skupinu onih za koje je vladao osrednji interes.

Neočekivana pitanja

– Mi smo likovnjaci pa je mene arhitektura malo zadesila, ali inače sve super. Nije bilo teško, dalo se riješiti, priča nam Marta Cvetković, maturantica zagrebačke Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Izgleda da je to i bio najveći problem maturantima, neočekivana područja ispitivanja.

– Bilo je dosta pitanja za koje nisam naslutio da bi se mogla pojaviti. To su valjda ona o kojima se uvijek priča, čisto da zeznu nas maturante. Većina se bazirala na funkcionalističkoj arhitekturi, pa neka čudna analiza prostora koju nismo obrađivali na nastavi, radili smo više interijer, eksterijer nismo, ali više manje sve ok, kaže nam Ivan Stanišić, također maturant ŠPUD-a.

Isto nam je potvrdio i njihov kolega Antonio Klasić koji također tvrdi da mu ispit nije bio težak, ali da se on fokusirao da pretpovijest, a da je više pitanja bilo iz modernih umjetnosti.

– Drugačiji je bio ispit nego prošlih godina. Upravo sam zbog prošlogodišnjeg ispita učio stvari koje su bile vezane za to, a sada je bilo drugačije pa me to iznenadilo, priča Antonio.

Slika na kojoj je trebalo pronaći psa u pozadini

Izdvojeni članak

[Državna matura] Na ispitu iz biologije previše ‘biljaka’ i nejasne slike

Ispit teži nego prošlih godina

Inače, sam se ispit sastojao od dvije ispitne knjižice. U prvoj 16 zadataka višestrukog izbora, 6 zadataka povezivanja te 10 skupina zadataka, koje se sastoje od 4 zadatka vezana za jedan likovni primjer i to, 1 zadatak nadopunjavanja, 1 kratkog odgovora te 2 višestrukog izbora.

Druga se ispitna knjižica sastojala od po 5 zadataka dopunjavanja i kratkog odgovora te 5 zadataka produženih odgovora za koje se može dobiti maksimalno 10 bodova. Maksimalan broj bodova iz obje knjižice je 100.
Tako su maturanti ove godine morali povezivati skulpture s autorima, prepoznati razdoblja ili analizirati Villu Savoye.

– Bilo je jedno pitanje da označiš lika u stražnjem planu na slici. Lik je zapravo pas kojeg je teško opazit. To je bilo zeznuto pitanje, otkriva nam Ivan.

Isti učenik nam je izdvojio još jedno pitanje koje mu je bilo problematično, a odnosilo se na sliku Le Corbusierove zgrade zajedničkog stanovanja.

– Trebalo je označiti prostor u kojem se nalaze rekreacijski centri. Nimalo korektno od njih, smatra Ivan te dodaje kako je ovogodišnji ispit ipak bio teži nego prošlogodišnji koji je rješavao za vježbu.