Pretraga

[Državna matura] Ruđerovcima manje od dan trebalo za pripremu informatike

A- A+

Danas se osim psihologije pisala i informatika na državnoj maturi pa smo dojmove s ispita potražili među učenicima Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba. S obzirom na to da je priroda škole takva i da se znanja iz računalstva temeljitije obrađuju, nismo ni očekivali da će oni imati mnoštvo problema. No ipak nas je iznenadilo da dva učenika koja smo pitali za impresije, nisu potrošili niti cijeli jedan dan na pripremanje. Imaju samo jednu, istovjetnu nedoumicu oko odgovora.

Tijekom današnjeg dana na rasporedu državne mature ujutro u 9 pisala se psihologija te su maturanti koje smo pitali za impresije, posvjedočili da je test bio jednostavan. Od 14 sati preko 2 800 maturanata i ostalih pristupnika rješavalo je informatiku. Ni oni nisu bili impresionirani složenošću pitanja. Barem učenici Tehničke škole Ruđer Bošković koje smo pitali za dojmove.

Izdvojeni članak

Došli rezultati iz biologije na državnoj maturi

Protokol je malo nedoumica, a bilo je i identičnih pitanja kao prošle godine

S obzirom na to da u Ruđeru ima čak šest razreda maturanata na smjeru tehničar za računalstvo, nije ni čudo da je u ovoj školi stotinjak kandidata pisalo informatiku.

– Zadovoljan sam kako sam riješio ispit. Pripremao sam se samo jučer, kada sam prolazio primjere testova iz prethodnih godina. Dosta je bilo identičnih pitanja kao i prošle godine, odnosno s istim brojevima i nešto izmijenjenim tekstom.

Ipak za pojedina je područja bila potrebna računalna logika, tako da vjerujem da je pristupnicima koji nemaju informatičko predznanje bilo malo teže, odnosno da su se morali malo više pripremati, objašnjava nam Ilija, koji priznaje da je u dvojbi što upisati pa je prije još polagao PiG. Uglavnom jedan od smjerova na FOI-u su u opticaju.

Na kraju je Ilija komentirao da je najveći problem u tijeku ispita bila nesnosna vrućina, koja ga je ometala u koncentraciji te da ima dojam da su postrožena pravila u odnosu na prošle godine, obzirom da su svi morali skinuti satove. Vjerojatno zbog moguće zlouporabe ‘pametnih satova’.

Izdvojeni članak

[Državna matura] Lagani problemski zadaci na ispitu iz psihologije

Protokol HTTP ili FTP?

Taman kad smo pomislili da je Ilija izdvojen primjer Ruđerovca koji se samo dan pripremao za ispit informatike, uslijedilo je novo iznenađenje.

– Spremao sam se možda pet sati jučer, ali sam još tri puta bio na pripremama za maturu u školi. Nije bilo teško, ispit je dosta nalikovao onom iz prošle godine, govori nam Krešimir.

Namjerava upisati FER pa će i on pisati još jedan izborni predmet odnosno fiziku. Priznaje da mu je informatika važna za opciju B, odnosno slučaj da ne upadne FER, nego mu ostane mogućnost odlaska na TVZ.

Od svih 36 pitanja koja su bila u testu iz informatike Ilija i Krešimir imaju samo jednu nedoumicu.

– Radi se o pitanju ‘koji se protokol koristi za izmjenjivanje datoteka na world wide webu?’. U dvojbi smo je li http ili ftp, odnosno jesu li oba odgovora točna, za kraj nam je rekao Krešimir.