Pretraga

[Državna matura] Lagani problemski zadaci na ispitu iz psihologije

A- A+

Maturanti su u četvrtak ujutro izašli na ispit iz psihologije. Učenici su uglavnom zadovoljno izlazili iz škola. Prema njihovim riječima, pitanja su bila slična prošlogodišnjima pa nisu imali problema. Za dobru ocjenu dovoljno je bilo ponoviti pojmove i riješiti nekoliko starih testova.

foto: www.innoros.ru

U ispitu je bilo dosta laganih problemskih zadataka, a probleme su jedino stvarali zadaci u kojima je trebalo dodati po jednu riječ. Međutim, učenici koji su se ozbiljno spremali nisu imali problema.

Izdvojeni članak

[Državna matura] Na ispitu iz geografije lagane karte, ali komplicirani zadaci s rotacijama i revolucijama

Nije se moglo kampanjski pripremati za psihologiju

– Imala sam priručnik i udžbenik, ali nisam se previše spremala, možda pet dana sve skupa. Bilo je nekih pitanja za koje nisam baš bila sigurna, ali na samo jedno nisam odgovorila. Očekujem četvorku, rekla nam je Ena iz XVI. gimnazije u Zagrebu, koja želi upisati skandinavistiku i antropologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Njezin školski kolega Tin bio je jako zadovoljan. Dosta je učio pa su mu pitanja bila lagana.

U razgovoru nam je istaknuo kako mu je ispit bio jednostavan, ali misli da su loše prošli oni učenici koji su neozbiljno pristupili. Čini mu se da se nije moglo kampanjski pripremati za psihologiju.

Izdvojeni članak

Najstresnija ‘državna matura’ na svijetu – učenike nadgledaju dronovi

Maturanti koji su se kvalitetno spremili nisu imali problema s pitanjima

Većina maturanata koje smo sreli nakon ispita nije imala nekih posebnih problema s pitanjima. Test je bio sličan prošlogodišnjima pa su se svi mogli kvalitetno pripremiti. Fran iz VII. gimnazije učio je tri dana i pitanja su mu bila lagana, a njegova kolegica nam je istaknula kako je bilo dosta problemskih zadataka.

– Nisam se spremala za maturu iz psihologije jer mi je ta opcija pri dnu mojih želja pa mi nije važna ocjena iz tog predmeta. Mislim da je za odličnu ocjenu trebalo naučiti dosta pojmova kako bi ih mogli povezati s primjerima koje smo morali analizirati, objasnila nam je maturantica Marsela, koja planira upisati Arhitektonski fakultet u Zagrebu.

Ispred III. gimnazije smo sreli Ivanu koja se čak dva tjedna spremala za psihologiju. U kratkom razgovoru istaknula nam je kako su bila neka teška pitanja u kojima je trebalo nadopuniti rečenicu ili dodati jednu riječ, ali su joj zato problemski zadaci bili prilično jednostavni.