Pretraga

Iako kvote nisu popunjene, fakulteti mogu odlučiti ne provoditi jesenski rok

A- A+

Sva hrvatska sveučilišta još su u travnju ili svibnju objavila upisne kvote za preddiplomske studije, kako to biva i svake godine. Nakon što je 18. srpnja NCVVO objavio konačne rang-liste, Agencija za znanost i visoko obrazovanje sastavila je broj preostalih slobodnih mjesta, odnosno listu fakulteta čije kvote tada nisu bile popunjene. Međutim, na nekim se fakultetima taj broj slobodnih mjesta smanjio, a sve iz razloga jer fakulteti imaju autonomiju odlučiti hoće li popuniti kvote te godine i hoće li uopće provesti jesenski upisni rok.

Foto: Srednja.hr

Objavom konačnih rang-lista 18. srpnja Agencija za znanost i visoko obrazovanje sastavila je listu najpoželjnijih fakulteta, te broj preostalih mjesta na fakultetima za jesenski upisni rok.

– U tablici koju smo vam dostavili naveden je broj slobodnih mjesta na dan 18. srpnja 2016., kada su objavljene rang-liste. Od ukupne kvote za svaki od studijskih programa, oduzeli smo broj kandidata koji su ostvarili pravo upisa i dobili broj slobodnih mjesta. Nakon što završe upisi, visoka učilišta unose u sustav stvaran broj slobodnih mjesta, objašnjavaju nam iz AZVO-a. 

Međutim, mnogi su se zapitali kako je moguće da se broj tih slobodnih mjesta smanjio. Primjerice, na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije do popunjavanja kvote ostalo je još deset mjesta, a po završetku upisa na njihovoj je stranici objavljeno da se na jesen mogu upisati samo dva studenta. Radi se o tome da visoka učilišta sama mogu odrediti da te godine neće ispuniti kvotu koju su odredili u travnju ili svibnju, već su odlučili upisati manji broj studenata ili uopće ne provesti jesenski rok. 

– Visoka učilišta mogu odlučiti ne provesti jesenski upisni rok. Tako je npr. moguće da nakon ljetnog roka ostane nešto slobodnih mjesta, ali da visoka učilišta odluče ne popuniti ta mjesta na jesenskom roku, javljaju nam iz AZVO-a. 

Visoka će učilišta ponovno unositi u sustav kvote za jesenski rok, tako da broj preostalih slobodnih mjesta nakon ljetnog upisnog roka ne znači i da će ih fakulteti odlučiti popuniti. Konačne kvote bit će poznate tek početkom rujna. Do tada bi bilo najbolje da pratite web stranice pojedinih fakulteta te informacije na stranici Postani student gdje klikom na željeni studij možete vidjeti broj upisnih mjesta.