Pretraga

Imala je 100 posto na Hrvatskom, ali tvrdi da državna matura ne valja

A- A+

Andrea Jović jedna je od dvije učenice u povijesti državne mature koja je imala 100 posto iz Hrvatskog na ispitu znanja i eseju. Kao sudionica tribine ‘Kazalište i mladi: Zašto (moram) čitati lektire?’ govorila je, između ostalog, upravo o državnoj maturi iz Hrvatskog.

Andrea Jović | Foto: Ivan Božić, srednja.hr

Imati sto posto na maturi iz Hrvatskog i to iz oba dijela mature (ispita znanja i eseja) nikako nije lako, a uspjelo je to u povijesti pisanja mature samo dvjema osobama. Jedna od njih je Andrea Jović koja je nakon srednje škole završila engleski i hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Splitu.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Na tribini o lektirama saznali smo kako napisati esej na maturi iz Hrvatskog, ali i zašto je važno čitati

Na tribini održanoj u ponedjeljak naziva ‘Kazalište i mladi: Zašto (moram) čitati lektire?’ u organizaciji portala srednja.hr u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih, Andrea je bila jedna od sudionica.

Kako dobiti 100 posto na državnoj maturi iz Hrvatskog

– Mislim da je trik mog uspjeha bio što sam jednostavno čitala s razumijevanjem sve ulomke koje smo u školi radili i bila sam upoznata s njihovim sadržajem i s namjerom autora koji ih je pisao, pa mi je bilo jako lako odgovoriti na pitanja na koja su drugi potrošili jako puno vremena. U principu da, odgovor je čitanjem: ŠOKANTNO!, našalila se Andrea.

Na maturi nam provjeravaju vještine koje ne usvajamo na nastavi

Andreina profesorica Hrvatskog bila je jako zabrinuta hoće li ona uopće proći maturu jer je Andrea bila sklona predugim rečenicama i filozofiranju. Međutim, ispit znanja i esej Andrea je ne samo prošla, nego je iz oba dijela dobila 100 posto.

Izdvojeni članak

Još jedan uspjeh za najmaturanta Filipa: Osvojio broncu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, a njegov kolega srebro

– U principu, bojali smo se moje individualnosti, pojasnila je Andrea koja smatra da je način pisanja eseja, ali i cijelog rješavanja državne mature vrlo šablonski.

–  Trik kako ljudi uspješno rješavaju maturu je da im profesor na satu književnosti da ključne riječi koje moraju upotrijebiti u eseju. Na primjer, Patnje mladog Werthera: romantizam, svjetska bol i slični pojmovi. I jednostavno ne morate pročitati Werthera ni suosjećati s njime, napišete te buzz words koje vam profesor baci u uho. Ono što vidim kao problem ispita je što u njemu vama provjeravaju vještine koje ne usvajate na satu. Dakle, morate se fokusirati na jedan odlomak i u njemu tražiti detalje, a nikada sigurno na nastavi niste baš detaljno pola sata zurili u jedan odlomak nego ste proletjeli kroz gradivo. Podržavam državnu maturu, ali mislim da mora postojati bolja komunikacija između NCVVO-a, stvaratelja kurikula i prakse, objasnila je Andrea probleme mature.