Pretraga

Imamo himnu mature: ‘S ovim znanjem je bolje ići u dućan, jer samo tako ću vidjeti faks’

A- A+

Državna matura u punom je jeku, a danas je na redu bio prvi od ispita kojeg polažu gotovo svi maturanti – Hrvatski jezik. Iako im je ovo razdoblje posebno stresno, maturanti se međusobno tješe dijeljenjem memeova po društvenim mrežama, a jedan od njih situaciju prije ispita iz Hrvatskog odlučio je umiriti pjesmom.

https://www.instagram.com/p/BymnDG1nSRv/

Kristian je maturant Srednje škole Prelog, a glazbu i Beatlese voli toliko da je odlučio obraditi jedan njihov hit, pjesmu ‘In My Life’. Doduše, ovaj cover malo se razlikuje od onih kakve smo navikli slušati jer Kristian ovih dana ima iste ‘muke’ kao i većina njegovih vršnjaka – ispit mature iz Hrvatskog na rasporedu im je ovih dana.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Maturantica zaziva Božju pomoć nakon pisanja A razine Hrvatskog: ‘Osman je totalno nečitljiv!’

U utorak se piše esej, što bi značilo da je ovoga ponedjeljka na rasporedu bio prvi dio tog ispita. Uoči njega Kristian je opjevao sve što ovih dana oko Hrvatskog mori naše maturante i na melodiju Beatlesa odlučio napisati tekst pjesme posvećen maturi iz tog predmeta.

U tekstu se spominje toliko neželjeni Kiklop, kampanjsko učenje i nespremnost za ispit kao i bojazan da zbog njega maturant neće upisati studij. Dakle, baš sve osjećaje maturanata Kristian je uspio sažeti u svojih pet strofa.

– Već duže vrijeme se kuhalo – kako i zašto napraviti? Bila je prvo fora da napravim obradu ‘Brown Eyed Girl’, ali Beatlesi su mi nekako monumentalniji za te prilike. Zašto sam snimio obradu? Pa, znate, mislim da svaka dobra prilika mora biti opjevana. Ima memeova, ima pjesništva na tu temu, ali nema glazbe – i netko će to pamtiti. Htio sam napraviti tu obradu da nasmijem maturante i da ih bar malo odvrnem od tih svih peripetija, kaže nam Kristian i otkriva kako mu je za pisanje pjesme trebalo svega 25 minuta i da su mu se stihovi nizali praktički sami od sebe.

Da više ne duljimo, u nastavku se nalazi Kristianova inačica pjesme ‘In My Life’, nastale prije današnjeg ispita iz Hrvatskog, a ispod samog videa je i tekst pjesme. Kako je maturantima protekao ispit iz Hrvatskog na višoj razini pročitajte ovdje, a o dojmovima s osnovne možete čitati u članku na poveznici.

Tekst:
Ja ću pasti jer je Kiklop
Predvidio tarot
Sat-dva prije tražim skripte
Neću naučit i sad mi je zlo

Sve te pisce i autore ne znam
Ajde, barem 2-3 max
S ovim znanjem je bolje ići u dućan
Jer samo tako ću vidjeti faks

Kad mi baci glupe morfeme
Ja popizdim, izađem van
Naglaske i sintaksu ne znam
Neke stvari ću vidjeti po prvi put

Teško da ću igrati na sreću
Jer Melkior Tresić već sutradan vreba
Nisam Ilirski pokret, ali padam
Na maturi, već sutradan

Dal’ da krenem rješavat mature
Pa ću opet budan do pola 3 ostat
Postani Student se mahnito juri
A ja student neću postat

 


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.