Pretraga

Maturantima na B razini Hrvatskog vrijeme, koncentraciju i živce pojeli zadaci s polaznim tekstovima

A- A+

Oko 9.800 maturanata i ostalih pristupnika polagalo je danas test iz hrvatskog jezika na B razini. Četvero njih iz Varaždina, Poreča i Metkovića nam je izložilo svoje prve dojmove. U globalu ih nije ništa naročito iznenadilo na ispitu, međutim, zadaci u kojima je iz polaznih tekstova trebalo izvući određene odgovore, oduzeli su im puno vremena, a uz to su morali uložiti dosta koncentracije i strpljena da ih riješe.

Foto: Srednja.hr

Strukovnjaci se pak žale i poradi toga što su na testu dobili neka područja koja se uopće ne uče u njihovim školama.

Završio sam za 40 minuta, a pripremao sam se jučer cijeli dan

Razgovor s maturantima otvaramo s jednim pristupnikom, koji je prepun pozitivnih impresija s ispita, iako se prema njegovom iskazu pripremao samo jučer.

Izdvojeni članak
državna matura hrvatski

Maturantica zaziva Božju pomoć nakon pisanja A razine Hrvatskog: ‘Osman je totalno nečitljiv!’

– Očekujem 97 % na ispitu. Nije bilo preteških zadataka, samo pojedini koji su tražili neke stvari koje sam morao napamet učiti, a ne logički povezati ili zaključiti, poput tko je uređivao koji časopis?, ili tko je pripadao kojem književnom krugu? Pripremao sam se jučer cijeli dan. (smijeh) Imao sam skriptu koju sam samo prošao jednom i upamtio sam većinu stvari. Gledao sam prethodne ispite, ali ih nisam rješavao. Ovogodišnji mi se pak čini malo lakšim nego prijašnji ispiti, iskren je Marko iz Srednje škole Metković.

Uz to dodaje da o lakoći svjedoči i činjenica da je on test koji se piše 100 minuta riješio za 40. Marko dodaje i da mu se nije dalo mučiti s višom razinom hrvatskog jer se ovaj predmet uopće ne vrednuje na smjeru Elektrotehnika na splitskom FESB-u, koju namjerava upisati.

Maturantica Laura iz Srednje škole Mate Balote u Poreču ne dijeli njegove stavove.  Njoj je vremena bilo knap, a imala je kojekakvih poteškoća prilikom rješavanja testa.

– Znala sam da će biti teško, drugo nisam ni očekivala. Ali meni nije bitna ocjena, bitan mi je prolazak kao i većini maturanata. Uglavnom, književnost je bila katastrofa, nešto što se u srednjim strukovnim školama uopće ne uči, a najteži zadatci su bili iz književnosti. Previše je to detalja, totalno nepotrebnih školovanju, govori nam Laura.

Otkriva i da je imala nejasnoće s pojedinim citatima, koji su se morali smjestiti u određeni roman.

Također nam kaže da smatra kako je ovaj ispit bio složeniji nego prethodnih godina, budući da se uz pripreme jednom tjedno, upravo preko prethodnih testova državne mature najviše pripremala pa je mogla napraviti dobru usporedbu.

Dosta sam se dugo spremala jer u Medicinskoj hrvatski imamo samo dvije godine

Uz Porečanku i Metkovca, test iz hrvatskog jezika na B razini su nam prokomentirale i dvije maturantice Medicinske škole Varaždin. Mučile su se s pitanjima vezanim za polazne tekstova, ali i sama priprema bila im je složena.

– Mogu reći da osnovna razina mature iz hrvatskog nije bila iznenadujuće teška, ali opet nije bila ni “mačji kašalj”. Pitanja iz iz razumijevanja malo su me iznenadila. Kao i sami tekstovi jer sam za neke prvi put čula, poput Zagreb i Zagrebi.  Nadala sam se da će biti više pitanja uz povijesti hrvatskog jezika. No, ipak očekujem trojku pa možda čak i četvorku, govori nam Melani iz Medicinske škole Varaždin.

Vidjeli smo da se razmišljanja i stavovi o težini ispita dijametralno razlikuju kod naša dva sugovornika. Ima nešto o tome reći i Melani. U jednom se apsolutno slaže s Laurom iz Poreča.

Izdvojeni članak

Sva djela koja su zadana za esej iz Hrvatskog na dosadašnjim državnim maturama

– Jedino su mi pravili problem zadatci u kojime je bilo potrebno na temelju nekog citata odrediti o kojem je djelu riječ ili pak koji lik izgovara taj zadani citat. I uz to, osobno sam imala dovoljno vremena za rješavanje mature, no kolege iz razreda su se žalili da su sve rješavali do zadnje minute, daje nam Melani osobnu, ali i razrednu perspektivu vezanu uz vrijeme predviđeno za ispit.

Dodaje i da se za ispit pripremala prelistavajući razne skripte koje su joj došle pod ruku, a i rješavajući ispite iz prethodnih godina.
– Pa moram reći da mi se čini da je ovogodišnja matura bila teža nego prijašnje. Pogotovo razumijevanje, smatra Melani, koja ove godine ne misli upisivati faks već stažirati, no odlučila je ići na maturu jer tko zna kakvo razmišljanje će imati sljedeće godine.Njenu kolegicu iz škole, koja je poželjela ostati anonimna pa je nazovimo Marta, muku je mučila sa zadacima temeljenim na polaznim tekstovima.

– Prema pričama kolega, mogu zaključiti da je i bolje da sam pisala B razinu. Naravno bilo je i tu nekoliko zeznutih pitanja, ali sve u svemu zadovoljna sam i očekujem četvorku. Zadaci s polaznim tekstovima nisu bili osobito teški, ali moram reći da su zahtijevali potpunu koncentraciju pa su mi uzeli i najviše vremena i strpljenja, objašnjava nam Marta.
No i samo učenje bilo joj je nešto složenije, budući da se s dijelom gradiva susrela prvi put tijekom priprema za maturu.

– Imala sam skriptu iz koje sam učila jer u medicinskoj školi hrvatski imaš samo prva dva razreda i trebalo mi je dosta dugo da naučim sve skupa. Prošla sam dvije prethodne mature, da vidim princip rješavanja, ali  ovogodišnji ispit mi se čini lakšim od prijašnjih godina, ipak na kraju poentira Marta, dodajući kako je sve riješila i provjerila 10 minuta prije isteka vremena.

Prve dojmove s A razine Hrvtskoga, možete pročitati na ovoj poveznici.

I dok su svi zauzeti pripremama za sutrašnji esej, maturant Kristian snimio je obradu Beatlesove pjesme ‘In my life’, prilagodivši ju svojim vršnjacima kojima je ovih dana u glavi samo lektira i esej iz Hrvatskog. Kako ona zvuči, poslušajte u nastavku.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

državna matura hrvatski
Share via
Copy link
Powered by Social Snap