Pretraga

Ispit iz PiG-a teži nego lani: Maturante mučile kamatne stope i vremenski rokovi

A- A+

Danas se pisao ispit iz jednog od najpopularnijih izbornih predmeta na državnoj maturi – Politike i gospodarstva. Razgovarali smo s četvero maturanata koji su s nama podijelili svoje dojmove s ispita. Kako navode, veći dio bio je posvećen politici nego gospodarstvu, nije bilo izgreda i prepisivanja, a sam ispit je bio jedanko težak ili nešto teži nego prošlogodišnji. Jedan od pristupnik kaže kako je maturante u njegovoj školi najviše je mučilo pitanje o kamatnim stopama, kao i ono o političkoj kulturi u Kini.

Screenshot: Google Maps

Izdvojeni članak

‘Ako Bog da, bit će dva’: Zadatak s bananom unio pravu pomutnju među maturante koji su pisali Fiziku

Ispitu iz Politike i gospodarstva ove godine pristupilo je 5.509 kandidata diljem Hrvatske, a imali su 90 minuta za dati odgovore na 60 pitanja. Razgovarali smo s četvero pristupnika koji su s nama podijelili dojmove s današnjeg ispita, a oni su nam rekli kako je ispit bio možda nešto teži nego prošlgoodišnji.

‘Kako se zove kamatna stopa koju središnje banke naplaćuju poslovnim bankama za plasirane kredite?’

Razgovarali smo s Domagojem iz Gimnazije Nova Gradiška koji nam je istaknuo kako je ispit prošao ok premda je bio malo teži nego prošlih godina. Rekao nam je i koje je pitanje najviše mučilo njega i školske kolege koji su pristupili ispitu.

– Od težih pitanja je npr. bilo ‘kako se zove kamatna stopa koju središnje banke naplaćuju poslovnim bankama za plasirane kredite?’. Nitko nije baš siguran kakva je to stopa. Nekima je bilo nejasno koji je tip političke kulture u Kini kada većina stanovništva ne zna što se događa na političkoj sceni, rekao nam je Domagoj.

Od ostalih pitanja, priča nam, pojavila su se i neka već tradicionalna kao ono o Niccolu Machiaveliju, ocu politologije i Adamu Smithu, utemeljitelju klasične ekonomije.

– Ja sam učio iz priručnika za maturu, rješavanjem prošlih matura i dio sam već znao. Očekujem solidnu četvorku jer mislim da sam ok napisao. Planiram upisati politologiju u Zagrebu, zaključuje Domagoj.

‘Bilo je potrebno šire znanje o nekim područjima politike’

Izdvojeni članak
udžbenik iz sociologije

Stigla rješenja ispita iz Sociologije: Provjerite koliko imate točnih i koji su prošlogodišnji pragovi prolaznosti

Matej iz Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku kaže nam kako je već za pola sata riješio cijeli ispit. Razlog tomu je, kaže, prvi dio ispita koji se sastoji od zatvorenih pitanja koja ili znaš ili ne znaš pa su veoma jednostavna za riješiti. Iako ističe kako je bilo nekih škakljivih pitanja, tvrdi da je ispit bio jednake težine kao oni prošlih godina.

– Bilo je puno vrlo laganih pitanja,ali i pitanja koja su bila pomalo škakljiva pa smo trebali imati puno šire znanje o nekim područjima politike. Većina ispita se sastojala iz djela politike, a ne gospodarstva . Nije bilo spornih pitanja, rekao nam je Matej.

Kao i naš prethodni sugovornik, Matej očekuje solidnu četvorku iz Politike i gospodarstva, a planira upisati Ekonomski fakultet.

Jedno od pitanja kojih se sjetio s današnjeg ispita iz PiG-a bilo je ‘koji je događaj 1989. doveo do velikih ekonomskih i političkih promjena u Europi’.

‘Vremena je i bilo više nego dovoljno, no ispit je bio malčice teži nego prošlih godina’

Maturantica XVI. gimnazije u Zagrebu, Lucija, kaže nam kako je ispit protekao u redu te da je vremena bilo i više nego dovoljno što se najbolje vidi iz činjenice da je većina učenika izašla već 40-ak minuta nakon početka ispita. Ipak, smatra da je iz jednog razloga ispit bio malo teži.

– Ispit je protekao sasvim u redu, bez problema. Mislim da je u odnosu na prijašnje ispite bilo malčice teže jer su se tražili određeni vremenski rokovi za što mislim da je stvaralo probleme mnogima. Na primjer, koliko traje predizborna šutnja. Očekujem trojku, kazala nam je Lucija.

Ističe kako se nije previše pripremala za ovaj ispit jer nije obavezan za Filozofski fakultet koji planira upisati.

’Osim dva, tri zadatka, test ne iziskuje nikakvo razmišljanje’

Od jednog smo pristupniak iz Splita, Tončija iz Gimnazije Vladimira Nazora u Splitu, dobili mišljenje kako je ispit bio izrazito lagan.

– Upravo završili s pisanjem politike. S obzirom na to koliko sam dugo učio za ovaj ispit i koliko sam puta prošao cijeli Ustav, test je bio poprilično lagan. Nije bilo neočekivanih pitanja.  Osim 2-3 zadatka, test ne iziskuje nikakvo razmišljanje, a sat i pol vremena pisanja bilo mi je previše, rekao nam je Tonči.

Dodaje i da planira upisati novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Svi pristupnici su nam rekli kako u njihovim školama nije bilo izgreda, prepisivanja ili tehničkih poteškoća u provedbi današneg ispita iz Politike i gospodarstva.


Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.