Pretraga

‘Ako Bog da, bit će dva’: Zadatak s bananom unio pravu pomutnju među maturante koji su pisali Fiziku

A- A+

Daleko najpopularniji izborni predmet i na ovogodišnjoj državnoj maturi jest Fizika, koju je prijavio ukupno 8.381 pristupnik. Taj predmet pisao se jutros, ispit se sastojao od ukupno 37 zadataka te je trajao ukupno tri sata. Četiri maturanta i maturantice s kojima smo popričali o dojmovima nakon ispita oko težine samog ispita imaju podvojeno mišljenje, ali svima se u pamćenje urezao jedan zadatak – onaj s bananom.

foto: pixabay

Mislav iz Đakova Fiziku je riješio poprilično brzo, tako da je s ispita izašao sat i 45 minuta prije vremena predviđenog za pisanje testa. Za ovogodišnji ispit Fizike, nije se baš pripremao.

Većini probleme stvarao zadatak s bananom

Izdvojeni članak

Životinjsko carstvo namučilo maturante na ispitu iz Biologije: Pluća grabežljivog orla i krokodilov krvotok stvarali dileme

– Ispit je prošao tako da sam se oslonio na to da ću uspjeti možda riješiti ove s ponuđenim odgovorima jer se nisam pripremao gotovo ništa. Okrenuo sam se Informatici koja mi se gleda za faks uz Fiziku i donosi dodatne bodove kao Fizika. Prošao sam kroz par matura prije, ali kada sjediš u učionici i gledaš ih u učionici sve se čini teže nego kad sam sjediš doma pred laptopom i rješavaš. Test sam napisao za nekih sat i 15 minuta, kaže nam Mislav iz đakovačke Gimnazije A.G. Matoša, koji planira upisati računarstvo ili elektrotehniku na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

Fizika i nije baš najbajnije prošla ni Vukovarcu Stjepanu, koji po završetku mature planira upisati građevinu.

– Loše je prošao ispit. Nisam vidio prijašnje testove. Svi su me zadaci mučili. Učio sam oko pola sata dnevno. Ako Bog da, bit će dva, kaže nam Stjepan i dodaje da je njemu vremena za rješavanje bilo i više nego dovoljno.

Od zadataka koji su brojni maturanti, tako i Stjepan i Mislav, izdvojili kao problematičan, bio je onaj s bananom. Naime, u zadatku je bio poznat podatak o težini banane i postotak izotopa kalija u banani. Poznata je bila još i molarna masa kalija, te vrijeme poluraspada banane, a zadano je u ovom ispitu  bilo izračunati aktivnost u bekerelima.

‘Većina zadataka koji su se pojavili u ispitu u mojoj su školi za ocjenu dovoljan ili dobar’

Izdvojeni članak

Dok je na Biologiji probleme stvarao krokodil, maturante su na ispitu Psihologije ‘mučila’ dva sisavca – Zoran i dupin

Problema s tim, kao i ostalim zadacima na ispitu iz Fizike, nije imala Lorna, učenica Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Osijeku. Za nju, kaže nam, ispit je prošao super. No, ako je suditi po Lorninim riječima, kriteriji ocjenjivanja na predmetu Fizika u njenoj školi i inače su poprilično strogi.

– Vremena je bilo i previše, sve sam stigla provjeriti. Ispit nije bio ništa teži niti lakši od prijašnjih, ništa neočekivano. Zadnji zadatak s bananama je bio malo zahtjevniji, ali izvediv. Većina zadataka koji su se pojavili u ispitu u mojoj su školi za ocjenu dovoljan ili dobar stoga nisu zadavali nikakve prevelike probleme jer sam ipak imala, kroz godine, puno bolje ocijene, kaže nam Lorna u čijoj školi je na ovom ispitu mature sve prošlo glatko i bez ikakvih incidenata.

Dodaje, ne želi biti preambiciozna i predviđa da bi iz Fizike mogla dobiti četvorku, a želi upisati studij medicine.

‘Meni osobno je fizika jedna od lakših matura’

Izdvojeni članak

Maturanti traže poništenje pitanja na ispitu iz Biologije: Izričito je naznačeno da se to ne treba pamtiti

Medicinu želi upisati i Lucija iz Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku, kojoj zadaci u ovom ispitu također nisu stvarali probleme.

– Meni osobno je fizika jedna od lakših matura. Prvenstveno, tri sata su i više nego dovoljna za riješiti ispit. Odmah je manji presing čim znaš da stvarno imaš dosta vremena da polagano prolaziš zadatke i da ostaviš dovoljno vremena za one koji ti nisu odmah na prvu najjasniji. Makar, ako napišeš predviđenu formulu dobit ćeš koji bod, smatra Lucija.

Dodaje, ne čini joj se niti da su prethodnih godina ispiti iz Fizike bili preteški.

– Većinom su nekakve osnove, ali nađe se tu i tamo neki teži zadatak gdje trebaš stati i razmisliti. Ne bih izdvojila zadatak s bananama kao teži, a možda mi je ipak malo lakša bila druga ispitna knjižica od prve, kaže Lucija, koja se za ispit se pripremala rješavajući zadatke iz skripte i stare ispite, a udžbenike je koristila u trenucima kada joj neka područja nisu bila najjasnija.

__________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.