Pretraga

Isprobala sam online instrukcije iz Matematike: Rješavali smo trik pitanje s prijašnje mature

A- A+

Srednju školu sam završila prije deset godina, a tad sam i zadnji put imala doticaja s nastavom iz Matematike. Ideja da uzmem sat priprema za maturu iz Matematike na platformi za online instrukcije, iz te perspektive, stvarno je sjajna. Bilo je izazovno, ali i zabavno, a instruktorica mi je pomogla riješiti zadatak koji je na maturi prije dvije godine mnogim maturantima zadavao glavobolje.

Teorem online instrukcije

Isprobala sam Teorem, platformu za online instrukcije i pripreme za maturu | Foto: srednja.hr

Ispit mature kojem svake godine pristupi najviše učenika je Matematika, a ni ova godina nije iznimka. Na ljetnom roku će tako obje razine pisati više od 29 tisuća maturanata. Svi se za taj ispit moraju dobro pripremiti, a mnogi će potražiti dodatnu pomoć kroz instrukcije ili organizirane pripreme.

Pripreme koje se održavaju uživo, slične satima u školi, svima su nam dobro poznate. No zadnjih godina nije neobično naići na online pripreme u raznim oblicima. Njihova najveća prednost je što štede vrijeme, jer do instruktora ne moramo putovati. No, mogu li nam instruktori preko Interneta prenijeti sve što bi mogli i uživo? Odlučila sam isprobati.

Platforma za online instrukcije Teorem na svojoj web stranici navodi kako omogućava instrukcije iz svih predmeta osnovne i srednje škole, a to uključuje i pripreme za maturu. Imaju i više od sto provjerenih instruktora i svoju virtualnu učionicu.

Stoga sam odlučila isprobati baš Teorem. Kako bi ovu platformu, ali i sebe stavila na pravi test, odabrala sam proći sat priprema za maturu iz Matematike.

Važna informacija: bila sam učenica jezične gimnazije, stoga sam Matematiku imala u nešto manjem obujmu nego ostali gimnazijalci. Još važnija informacija: maturirala sam prije deset godina. Matematiku, dakle, nisam niti taknula deset dugih godina, a ona po mom iskustvu ima tendenciju ispariti iz mozga čim se ne vježba.

Vrlo jednostavno doći do instruktora

Izazov prihvaćen. Posjetila sam web stranicu Teorem i prije nego što sam si dala dovoljno vremena da se odgovorim od ove ideje, kreirala svoj račun. Odabrala sam kategoriju ‘učenik’, a ima i opcija za roditelje koji traže instrukcije za svoju djecu. Nakon toga, bacila sam se u potragu za instruktorima.

teorem online instrukcije Matematika

Kreiranje računa na platformi Teorem | Screenshot: srednja.hr

U sekciji ‘Pretraga instruktora‘ filtrirala sam instruktore prema školi, predmetu i vremenu koje mi najviše odgovara za instrukcije. U listi dostupnih instruktora sam potom vidjela njihov kratki opis, godine iskustva, a pored mogućnosti za rezervaciju, i cijenu sata. Tako sam naišla na instruktoricu Margaretu.

– Od 2018. godine redovno dajem instrukcije iz fizike i matematike za osnovnu i srednju školu. Kao i svugdje, tako i u fizici i matematici, ima izazovnijih i jednostavnijih tema, kako za učenike, tako i za njihove mentore. Moto koji me tada vodi dalje i motivira da se suočim sa svim izazovima je ‘Ako znate fiziku objasniti petogodišnjem djetetu, onda znate svakome!’ Ta rečenica je izašla iz usta jedne meni vrlo drage profesorice na fakultetu i nikad je neću zaboraviti, napisala je Margareta na svom profilu.

Njeno predstavljanje mi se jako svidjelo, ne samo zato što sam se osjećala kao da je i moje poznavanje Fizike i Matematike, nakon dugih deset godina nekorištenja tih mentalnih mišića, na razini petogodišnjeg djeteta. Nisam puno dvojila i rezervirala sam termin kod Margarete.

To je bilo stvarno jako jednostavno. Odabrala sam njen profil, a potom na ‘Rezerviraj lekciju‘. Označila sam željeni termin, unijela informacije o predmetu za koji tražim instrukcije u prozoru koji se otvorio, a potom platila putem internetskog plaćanja. Odmah sam joj napisala kako bih željela proći stare ispite mature iz Matematike.

teorem online instrukcije Matematika

Rezervacija termina na online instrukcije na platformi Teorem | Screenshot: srednja.hr

Sat instrukcija koštao me 15 eura. Općenito, cijene instrukcija na Teoremu kreću se od 10 eura i jasno su istaknute, što mi se svidjelo. Već nekoliko minuta nakon što sam rezervirala instrukcije, na mail mi je stigla potvrda da je Margareta prihvatila moju rezervaciju.

Tek tad su mi kroz glavu prošli svi integrali, sinusi, kosinusi, aritmetički nizovi i koeficijenti o kojima deset godina nisam morala razmišljati. Ako kažem da sam osjećala blagu nervozu, je li to podcjenjivanje?

Nisam imala ni kalkulator

Instrukcije sam rezervirala za idući dan, tako da nisam morala puno čekati. Mogla sam ih rezervirati istog dana, minimalno tri sata unaprijed prema uputama s Teorema, ali odlučila sam si ipak dati malo vremena da se mentalno pripremim.

Spoiler alert: nisam se baš dobro pripremila. Prije nego što sam se snašla, bila sam za laptopom s olovkom i bilježnicom ‘na kockice’ ispred sebe. Kalkulator nisam mogla pronaći i nadala sam se da će aplikacija s mobitela biti dovoljna.

teorem online instrukcije Matematika

Na platformi Teorem jasno se vidi rezervirani termin instrukcija, kao i poruke koje instruktori mogu poslati | Screenshot: srednja.hr

Par minuta prije dogovorenog termina za instrukcije, prijavila sam se u Teorem. Nisam morala instalirati neku od aplikacija za online pozive, jer se sve odvilo preko Teorem platforme. Priključila sam se pozivu i dočekala me prava, pravcata virtualna učionica.

Moja instruktorica Margareta bila je vrlo ljubazna. Vrlo brzo nakon što mi je potvrdila rezervaciju, poslala mi je poruku putem Teoremovog pretinca za poruke u kojoj mi je potvrdila da možemo rješavati prošlogodišnju maturu. Napisala mi je i da zadaci nisu teški, što je bilo dosta utješno.

Tako smo na samom terminu instrukcija već znale čime ćemo se baviti. Pozdravila sam je i objavila joj kako s matematikom dugo nisam imala doticaja. Ako joj je to bilo neobično, Margareta to nije pokazala. Predložila je da riješimo zadatke s jesenskog roka 2021./2022. godine, jer se tad na ispitu niže razine pojavio zadatak koji je zbunio mnoge učenike.

Pristala sam i vrlo jednostavno smo se bacile na posao. Margareta je zadatke rješavala na virtualnoj ploči, a ja sam je pratila u svojoj bilježnici i usporavala zahtjevima da se ponovi. Njoj to nije bilo nimalo teško, baš suprotno. Svidjelo mi se što je po ploči mogla pisati u više boja, pa mi je tako mogla naglasiti što treba.

teorem online instrukcije Matematika

Virtualna učionica platforme Teorem | Screenshot: srednja.hr

Pokazala mi kako riješiti trik pitanje

Jedan od prvih zadataka koji nas je dočekao ticao se sinusa i kosinusa. Margareta mi je objasnila kako se to može izračunati na različitim kalkulatorima, a pomogla mi je i otkriti zašto je moj kalkulator izbacivao pogrešan rezultat.

Na trećem zadatku, koji je mnogim učenicima bilo ‘tricky‘, objasnila mi je zašto su ga mnogi riješili krivo. Razmišljate li kao fizičar, objasnila mi je instruktorica, zadatak bi vas mogao navesti na krivi trag, no pokazala mi je kako doći do točnog odgovora.

Zadatak glasi: ‘Ana je pročitala na internetu da promjer bakterija može biti 0.001 milimetar, a da su virusi sto puta manji od bakterija. Koliki je prema tim podatcima promjer virusa izražen u metrima?’

Kako bismo ispravno riješili zadatak, trebali smo promjer bakterije preračunati u metre, jer odgovori su ponuđeni u metrima. Dobiveno smo trebali podijeliti sa 100. Tako ćete dobiti rezultat pod C.

No, iščitavanjem zadatka dalo bi se zaključiti i kako trebamo usporediti sama tijela bakterija i virusa, odnosno njihove volumene, jer je istaknuto kako su’ su virusi sto puta manji od bakterija’. Kad bismo računali na taj način, usporedili bismo volumene bakterija i virusa te kroz formule došli do promjera virusa pod rješenjem A. No, to bi bilo netočno.

Moram priznati da mi je sve ovo bilo dosta teško za pratiti, ali Margareta je dala sve od sebe da gradivo pojednostavi kako bih ga čak i ja, s desetogodišnjom matematičkom rupom, mogla shvatiti. Uključivala me, postavljala mi pitanja i tražila moja mišljenja.

Konačna ocjena?

Da se vratim na pitanje s početka: mogu li online instrukcije biti jednako korisne kao instrukcije uživo? Po mom iskustvu, apsolutno da. Instruktorica me uključila u rad jednako kao i da smo sjedile jedna pored druge, a digitalna ploča olakšala mi je praćenje rješavanja zadataka.

Uz to, online instrukcije imaju i neke prednosti nad onim klasičnim. Preko Teorema je bilo vrlo jednostavno pronaći instruktore, kao i dogovoriti termin. Kad je došlo vrijeme termina, trebala sam samo upaliti laptop. Online instrukcije od mene zato dobivaju čistu peticu.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i platforme Teorem