Pretraga

Iz NCVVO-a pokušali opravdati propuste na maturi: ‘Mi smo jednostavno nastojali ići na ruku učenicima’

A- A+

Objavom konačnih rezultata završena je deveta po redu državna matura, koju je obilježila nekolicina propusta Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). U dva su predmeta – Biologiji i Fizici – potiho zamijenjena rješenja ispita. Istovremeno je na Biologiji, Kemiji i Povijesti na srpskom jeziku poništeno po jedno pitanje i svima priznat bod. Na konferenciji za medije koja se u NCVVO-u održala danas bilo je riječi i o ovim problemima.

Foto: srednja.hr

Na ispitu mature iz Biologije pojavilo se pitanje iz gradiva za koje je u ispitnom katalogu izričito navedeno da se ne mora pamtiti. U 14. zadatku iz Kemije sastavljačima se potkrala pogreška, a u ispitu Povijesti na srpskom jeziku pogrešno je bio napisan mjesec u kojemu se obilježava Dan državnosti RH. Epilog ova tri slučaja bilo je poništavanje spornih pitanja i dodjeljivanje boda svim pristupnicima tih ispita.

Išli ‘na ruku učenicima’

Izdvojeni članak

Nije moglo bez niza propusta: Sve pogreške koje su se dogodile na državnoj maturi 2018. godine

Možda još više od ova tri slučaja, maturante je razljutilo potajno mijenjanje točnih rješenja, odnosno, ključeva za odgovore na Biologiji i Fizici. U oba su ispita pogrešni odgovori bili označeni kao ispravni, a nakon što su se maturanti požalili NCVVO je bez ikakve obavijesti zamijenio dokumente s odgovorima. Naknadno su se pokušali opravdati time da je riječ o privremenim ključevima za odgovore. O svim navedenim propustima državne mature 2018. deteljnije možete čitati na ovoj poveznici.

Kako je moguće da je došlo do svih tih propusta, s obzirom na to da na pojedinom ispitu radi skupina sastavljena od nekoliko stručnjaka, bilo je naše pitanje na današnjoj konferenciji za medije u NCVVO-u. Na upit nam je odgovarala Natalija Ćurković, viša stručna savjetnica u Odjelu za promicanje kvalitete obrazovanja.

– Nakon što ispiti budu provedeni rade se u stvari novi ključevi za odgovore koji proizlaze ono što mi zovemo živih ispita. Dakle, uzima se uzorak tih živih ispita, odnosno uzorak ispita koji su provedeni sada i gledaju se učenički odgovori. Iz tih živih ispita koji su uzeti u obzir prilikom izrade ključa za odgovore uočeno je da su učenici davali neke odgovore koji nisu bili možda očekivani u trenutku izrade tih zadataka, ali za koje je analizom utvrđeno da su točni. I mi smo jednostavno nastojali ići na ruku učenicima, odnosno priznati svima ono što je korektno i ne oštetiti nikoga, kaže nam Ćurković.

Izrada ispita je dugotrajan i iterativan proces

Izdvojeni članak

Osim iz Biologije, bez objašnjenja izmijenjena i rješenja iz Fizike: Maturanti ogorčeni ponašanjem NCVVO-a

Napominje, sama izrada ispita dugotrajan je proces pa se tako na ovogodišnjim ispitima počelo raditi još 2015./2016. godine. Ispiti za iduću državnu maturu već su gotovi, a završeni se pohranjuju u sefove.

Za svaki od predmeta postoje četiri inačice ispita, što bi značilo da govorimo o ukupno 140 ispitnih inačica koje se izrađuju svake godine. Ispite izrađuje stručna radna skupina koju čini četiri do pet stručnjaka za predmetno područje. Jednom izrađeni, ispiti prolaze sadržajnu i metodološku recenziju.

– Moram priznati da je izrada ispita jedan vrlo iterativan proces i nakon što ga kao i završite i kažete ‘sada je točka’, vi kada sljedeći put pogledate te ispite uvijek imate nešto što biste možda mogli bolje i mogli biste promijeniti, zaključuje Ćurković.

Iz NCVVO-a pokušali opravdati propuste na maturi: ‘Mi smo jednostavno nastojali ići na ruku učenicima’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap