Pretraga

Nije moglo bez niza propusta: Sve pogreške koje su se dogodile na državnoj maturi 2018. godine

A- A+

Maturanti su 29. lipnja odradili posljednje ispite na ljetnom roku ovogodišnje državne mature te sada preostaje čekanje eventualnih odgovora na prigovore te objava konačnih rezultata, koji stižu 16. srpnja u 12 sati. No, tijekom ovih nešto više od mjesec dana, opet je bilo niz propusta, koje su mahom prouzročili sastavljači pitanja i ispravljači testova iz NCVVO-a.

U devet godina, koliko se provodi standardizirani oblik završne provjere u srednjim školama u Hrvatskoj, dogodilo se niz incidenata, od kojih valja istaknuti odgodu ispita iz Hrvatskog jezika radi toga što su podijeljeni pogrešni ispiti (odgoda koštala 1,2 milijuna kuna), krađa ispita u Puli, nakon koje je petero ljudi privedeno u policiju (kazneno djelo koštalo NCVVO dodatnih 111.026,40 kuna) te ponovna odgoda ispita iz Hrvatskog jezika prošle godine, radi toga što su umjesto zadataka za esej, podijeljeni testovi. (odgoda koštala 489.332, 96 kuna).

Izdvojeni članak

Svi incidenti u kratkoj povijesti državne mature u Hrvatskoj

Ove godine srećom nije bilo takvih skupih pogrešaka, no ipak su se neke, mahom u ispitima, potkrale sastavljačima pitanja i ispravljačima testova.

Počelo s Biologijom – zbog pogreške svima priznat bod

Premda je u ispitnom katalogu izričito naglašeno da se ‘ne treba pamtiti detalje vezane uz embriogenezu, što se razvija iz pojedinoga zametnog listića’, maturanti i ostali pristupnici ispitu iz Biologije, dobili su pitanje iz ovog područja.

Epilog je da je na kraju je NCVVO svima priznao bod za ovo pitanje.

Iz Fizike i Biologije promijenjena rješenja za neka sporna pitanja

Biologija je zajedno s Fizikom ‘upetljana’ i u drugi/treći propust na ljetnom roku ovogodišnje državne mature. Naime, nakon objava rješenja zadataka, maturanti su se NCVVO-u žalili na rješenje jednog zadatka iz Biologije te jednog iz Fizike, a uz to su sporna pitanja ‘prijavili’ i portalu srednja.hr.

I ispostavilo se da su u oba slučaja bili u pravu i da su zbilja kriva rješenja označena kao točna. No, iz NCVVO-a nisu našli za shodno obavijestiti maturante o toj izmjeni u rješenjima (doduše nakon pritiska javnosti, naknadno su se očitovali da je riječ o privremenim ključevima za odgovore!)

Svima priznat 14. zadatak iz Kemije

Izdvojeni članak

Srbi bolje znaju kad je Dan državnosti Hrvatske nego NCVVO: Pogriješili datum u pitanju iz Povijesti pa maturanti traže priznavanje boda

Zbog pogreške u 14. zadatku na ispitu iz Kemije, kao i na Biologiji svima je priznat bod.

Inače sličan smo slučaj na Kemiji imali i 2015. godine, kada je zbog takozvanog tipfelera, također jedan zadatak svima priznat kao točan.

Krivi datum u ispitu iz Povijesti na srpskom – priznat bod pristupnicima

I posljednju pogrešku sastavljača pitanja u svojim su ispitima pronašli pristupnici, koji su Povijest polagali na srpskom jeziku. Ukratko, dobili su povijesni izvor koji je datiran u testu 25. srpnja, umjesto 25. lipnja,  a s obzirom da su na temelju tog dokumenta trebali odgovoriti na dva pitanja, među njima i na ‘Koji se praznik obilježava u spomen na odluku iz povijesnoga izvora?’, pogreška je itekako bitna.

Slučaj je ponovno zaključen priznavanjem boda pristupnicima na srpskom jeziku, ali ovoga puta bez javno objavljene službene Odluke NCVVO-a.

______________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu, a pragove prolaznosti za sve predmete na ljetnom roku 2018. godine pogledajte ovdje