Pretraga

Osim iz Biologije, bez objašnjenja izmijenjena i rješenja iz Fizike: Maturanti ogorčeni ponašanjem NCVVO-a

A- A+

Tek što smo napisali i objavili vijest o tome kako je NCVVO bez ikakve obavijesti promijenio službeni dokument s rješenjima zadataka ispita mature iz Biologije – novi problemi. Maturanti su nas zasuli porukama kako je isto učinjeno i s rješenjima ispita iz Fizike. Ovakvim načinom rada NCVVO-a u kojemu se učenike ne obavještava o najvažnijim izmjenama, kako nam kažu maturanti, nisu nimalo zadovoljni.

Rješenja ispita mature iz Biologije, objavljena 14. lipnja, u petak su bez ikakve obavijesti za maturante
izmijenjena. Nakon što smo objavili vijest o tome, javili su nam se i maturanti koji su pisali Fiziku, s pritužbama da je isto učinjeno i s rješenjima tog ispita.

Rješenje promijenjeno bez objašnjenja i obavijesti

Naime, rješenja iz Fizike objavljena su u petak, 15. lipnja, 48 sati nakon pisanja ispita. No, u subotu prijepodne ta rješenja su uklonjena i na stranicama NCVVO-a osvanula su potpuno nova. Ponovno bez ikakve obavijesti za maturante, izmijenjen je točan odgovor na 6. zadatak. U tom je zadatku bio prikazan kružni proces idealnoga plina u p,V grafu. Maturanti su morali odgovoriti Koliki rad obavi idealni plin u kružnome procesu?’.

Ispravan odgovor na to pitanje nalazi se pod C 1.600 J. NCVVO je kao točan odgovor u prvotnim rješenjima stavio odgovor A 800 J, da bi ga u novoobjavljenim rješenjima izmijenio u C.

Screenshot starog i novog točnog rješenja

Kao što smo i naveli, prva rješenja objavljena su, sukladno pravilima, 15. lipnja, a nova jutros. Promjena je vidljiva i u mapi s rezultatima.

Zbog čega su rješenja i na Biologiji i Fizici izmijenjena bez ikakvog objašnjenja i obavijesti za maturante, upitali smo NCVVO, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili. O odgovoru koji pristigne, obavijestit ćemo čitatelje pravovremeno.

Ne postoji opravdanje za ove poteze’

Maturanti koji su nam se potužili na izmjene bez obavijesti ovakvim su potezom i lošom komunikacijom NCVVO-a oko njima bitnih stvari, ogorčeni.

Izdvojeni članak

Dragi maturanti, NCVVO vas je prevario: Promijenili su rješenja iz Biologije kako ne bi priznali svoju pogrešku

– Krajnje neprofesionalno i neozbiljno ponašanje institucije u čijim rukama je naša budućnost i budućnost cijele države. S obzirom na to da nisam pisao ni Biologiju ni Fiziku osobno mi ne predstavlja veliki problem, ali onima kojima budućnost ovisi o tim rezultatima sigurno donosi veliki šok. Većina maturanata si je računala bodove čim su izašla rješenja i time smatrali da do objave rezultata moraju razmišljati samo o sljedećim maturama. Ne postoji opravdanje za ove poteze, pošto nisu obavijestili maturante o promjenama, kaže nam Marin.

Potezima NCVVO-a na ovogodišnjoj državnoj maturi nije zadovoljan niti maturant Luka.

– Mislim da su nas dužni obavijestiti i da je ovo neodgovorno od njih. Većina maturanata jedva čeka rješenja matura i čim rješenja dođu, provjeravaju ih. Meni je osobno Fizika bitna za upis na fakultet i želim znati što točnije svoj broj bodova, ali to je očito nemoguće ako će oni rješenja mijenjati bez objašnjenja i bez ikakve obavijesti. Na kraju se to, nažalost, sve maturantima odbija od glavu, rekao nam je  Luka.

Maturant Karlo kaže da se zapravo čudio razini profesionalnosti  kojom NCVVO pristupa provođenju mature, sve dok se nisu krenuli događati gafovi u vezi ispita iz Biologije i Fizike.

– Smatram da ovakvom netransparentnom promjenom rješenja pokazuju svima da ni sami zapravo nisu sigurni u točnost vlastitih zadataka i potpuno neprofesionalni pristup objavi rezultata koje očito prije objave nisu ni provjeravali. Znam da dosta maturanata trenutno šalje žalbe NCVVO-u zbog ovakve promijene rješenja i nekih dvosmisleno i nedorečeno postavljenih zadataka, pa se iskreno nadam da ćemo što prije dobiti neki službeni odgovor, kaže Karlo.

Nedostaje komunikacije između NCVVO-a i maturanata

Da je jedini način da se uspostavi dobar odnos između maturanata i NCVVO-a izravna, otvorena i iskrena komunikacija, mišljenja je Matija.

Izdvojeni članak

Maturanti, jeste li primijetili minus u rješenju 34. zadatka iz Fizike? Mogao bi vas koštati jednog boda

– Smatram da se takve pogreške, kao što su objavljivanje krivih rezultata ili stavljanje pitanja za koja je napomenuto u ispitnom katalogu da ne treba znati, neprihvatljive za jednu državnu agenciju koja je odgovorna za vrlo bitan i ozbiljan dio obrazovnog procesa. Naravno, treba imati na umu da njihova pozicija isto nije bajna jer većina maturanata nema pozitivno mišljenje o NCVVO-u samo zbog toga sto su zaduženi za provođenje mature. No, oni bi trebali biti svjesni svoje pozicije i stava koji maturanti imaju o njima te bi zato trebali izbjegavati ovakve situacije u kojima rade bitne promjene bez da pritom obavijeste ljude na koje se te promjene najviše odnose, Matijin je zaključak.

Marijin vršnjak Ivan kaže nam kako smatra da nije uredu da se rješenja toliko mijenjaju.

– Vrlo neprofesionalno ponašanje od NCVVO-a. Zadatak je malo nejasan jer se traži rad u cijelom kružnom procesu. Smatram da bi trebalo priznati sva rješenja zbog toga, napominje Ivan.

Jedan od nezadovoljnih maturanata je i Nikola, koji je odmah primijetio izmjenu u rješenjima.

– Mislim da je njihovo ponašanje krajnje neozbiljno. Iz godine u godinu se ponavljaju razne greške, bilo bi za očekivati da nakon toliko provedenih ispita državne mature ove godine matura prođe bez ikakvih incidenata. Matura je tek počela, a već vidimo pitanja iz krivih gradiva, ispravljanje njihovih netočnih rješenja… Oni očekuju da mi znamo riješiti testove, a ni oni očito ne znaju rješenja. Evo, naknadno je promijenjeno rješenje iz Fizike, očekujem bar nekakvo objašnjenje, kaže nam Nikola.

Nova rješenja i zadatke mature iz Fizike pogledajte u dokumentima u nastavku.

______________________________________________________________________
Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu.
[scribd id=381847032 key=key-qL6b1XnWGMAKoX9FTDkA mode=scroll]
[scribd id=381847045 key=key-aB4zKxa2otqmr5bbXhH7 mode=scroll]
[scribd id=381902883 key=key-seAv0RC5pyncefURVs4j mode=scroll]
[scribd id=381902889 key=key-uZLFV9daE7iKdiZ22v63 mode=scroll]