Pretraga

Izašla rješenja mature iz Likovne umjetnosti: Sjećate li se što ste napisali i je li točno?

A- A+

Matura iz Likovnog pisala se u utorak. Prijavilo ju je 1.574 maturanata. NCVVO je objavio rješenja pa možete izračunati koliko bodova imate. Prošle godine, prag prolaznosti Likovnog iznosio je 30 posto. Na ovom ispitu možete skupiti maksimalno 92 boda.

Foto: srednja.hr

Svi koji žele na svoju ruku procijeniti kako su prošli na maturi iz Likovnog ovog utorka, sada mogu vidjeti što su znali, a gdje su pogriješili. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je rješenja ispita iz Likovne umjetnosti.

Maturantica čitala o temi analize dan ranije

Kao što smo ranije pisali, ove školske godine je Likovni prijavilo 1.574 maturanata. Po broju prijava, ovo je sedmi najpopularniji izborni predmet na maturi 2023./24. Ispit se pisao 120 minuta. Iako nije bilo pauze, vrijeme je bilo raspodijeljeno na dvije ispitne cjeline. 60 minuta za pitanja i 60 minuta za analizu likovnog djela. Ove godine, maturanti su morali analizirati fresku ‘Stvaranje Adama’, umjetničko djelo čuvenog Michelangela, u Sikstinskoj kapeli. Neki od maturanata koji su pisali Likovni su s nama podijelili svoje dojmove. Tako je Iva, maturantica Srednje škole Novi Marof bila oduševljena temom analize. Kako nam je rekla, ‘pogodilo ju je djelo’ i baš je o Sikstinskoj kapeli čitala noć ranije.

– Pretpostavljala sam da će biti nešto likovno, a ne arhitektura, otkrila nam je Iva koja želi upisati studij arhitekture na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu.

Izdvojeni članak

Maturante oduševilo djelo koje se pojavilo na maturi iz Likovnog: ‘O tome sam jučer čitala’

‘Pitanja nisu teška, ali nisam učila’

Sve u svemu, Iva smatra da matura nije bila ni preteška ni prelagana, ali se mogla naučiti iz ispitnih materijala. Ipak, uvjerena je da neće imati peticu, već trojku ili četvorku. S druge strane, Maja, maturantica zagrebačke Ženske opće gimnazije Družbe sestara milosrdnica s pravom javnosti, rekla je da je pitanja rješavala na ‘eci peci pec’. Teških pitanja se ne sjeća, ali nije sigurna hoće li proći.

– Pitanja nisu bila teška, samo je problem što ja to nisam najbolje naučila. Recimo da i baš ništa niste znali, mogli ste neke stvari zaključiti i pogoditi. Za analizu je bila freska ‘Stvaranje Adama’ iz Sikstinske kapele, što nije bilo navedeno da će se pojaviti u opisu. Ali, s obzirom na to da je ta freska jako poznata nije bilo teško nešto napisati, iskreno nam je rekla Maja koja želi upisati Grafičkog ili Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Matura iz Likovnog imala je sve skupa 57 zadataka. S maksimalnih 72 boda u prvoj ispitnoj cjelini te 20 bodova na analizi djela, ispit se može perfektno riješiti s najviše 92 boda. Iako tek treba vidjeti koji će prag prolaznosti biti određen ove godine. Prošle godine je za prolaz bilo potrebno predati 30 posto točno riješenog ispita. Ispod možete vidjeti kako ste riješili ispit iz Likovne umjetnosti. U dokumentima su prvo ispitni zadatci, a potom rješenja. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.