Pretraga

Ovo su pragovi prolaznosti na svim ispitima državne mature u 2023.

A- A+

Na sam dan objave privremenih rezultata državne mature Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je i koji su pragovi prolaznosti na maturi 2023., kako na obveznim tako i izbornim predmetima. Na Hrvatskom, koji se ove godine pisao na jedinstvenoj razini, ponovno se određivao zaseban prag na prvom dijelu ispita, testu iz književnosti i jezika i sažetku te na drugom, esejskom dijelu ispita. Rok za žalbe na prijevremene rezultate istječe 14. srpnja, dok će konačni rezultati ispita mature biti objavljeni 19. srpnja.

ocjene_matura

Foto: srednja.hr

Za svaku kalendarsku godinu donose se novi pragovi prolaznosti na državnoj maturi, a isti se primjenjuju na ispitima prvog i drugog roka. Riječ je o postotku riješenosti ispita koji je potrebno riješiti za pojedinu ocjenu. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je koji su pragovi prolaznosti na maturi 2023. na obveznim i izbornim predmetima državne mature 2022./2023. Kako je na današnjoj konferenciji za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati mature, rekao Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a, pragovi prolaznosti nisu se mijenjali u odnosu na prošlu godinu.

Nakon više godina ponovno se određuje zaseban prag za dva dijela ispita iz Hrvatskog – testu iz književnosti, jezika i sažetku (1. dio ispita) te na esejskom djelu ispita (2. dio ispita). Maturanti koji nisu postigli prag minimalno za dvojku nisu prošli čitav ispit. Pragove prolaznosti za sve predmete mature u 2023. možete vidjeti u nastavku. Napomena: ako vam dokument s pragovima nije vidljiv, ponovno učitajte stranicu ili za preuzimanje kliknite ‘downolad’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Predstavljanje ovogodišnjih rezultata državne mature pogledajte u našem Facebook videu:


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr