Pretraga

Jedan ispit na maturi nitko nije pisao deset godina: ‘Učenici nemaju benefita od polaganja’

Posljednja dva dana na rasporedu u kalendaru državne mature bio je ispit iz Češkog jezika. Međutim, taj ispit materinskog jezika ove godine nije pisao niti jedan učenik. Isto kao i prethodnih deset godina – zadnji je puta ispit mature iz Češkog pisan 2014. godine. Za ovu školsku godinu trošak ispita bio je 3.570 eura, otkrivaju iz NCVVO-a.

državna matura ocjena

Foto: srednja.hr

Pravilnik o provedbi državne mature nalaže da učenici koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina, u sklopu ispita obveznoga dijela državne mature uz ispit iz Hrvatskoga jezika, obvezno polažu ispit iz jezika nacionalne manjine na kojemu se školuju. No, učenici koji se školuju na jeziku i pismu češke nacionalne manjine mogu birati hoće li polagati Hrvatski ili Češki.

Trošak ispita iz Češkog ove je godine bio 3.570 eura

Češki jezik se prema ovogodišnjem kalendaru mature trebao pisati u ponedjeljak i utorak. Prvo test iz književnosti i jezika, a onda esej. Trebao, ali nije jer ga nije prijavio – nitko. I tako je već godinama.

– Posljednji put je ispit iz Češkog jezika primijenjen školske godine 2013./2014. za jednog pristupnika na jesenskom roku. Od uvođenja državne mature, ispitu Češkog jezika pristupilo je ukupno dvoje pristupnika, kaže nam Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Pojašnjava i da se ne priprema za svaku godinu nova inačica iz Češkoga jezika, nego se koriste neiskorištene inačice od prethodnih godina. Međutim, s obzirom na nove kurikulume iz svih predmeta morale su biti izrađene i nove inačice ispita jer se stare inačice više ne mogu koristiti.

– Kada se ponovo ukaže potreba izradit će se nove inačice. Po jednu inačicu smo koristili za probne ispite budući da se može pojaviti pristupnik koji želi polagati Češki jezik što u danome trenutku na možemo znati, kaže Filipović.

Ove godine je bilo i troškova oko mature iz Češkog.

– Trošak same izrade ispita za ovu školsku godinu je bio 3.570 eura. Nema drugoga troška izrade ispita za tekuću godinu ako nije bilo pristupnika, ističe Filipović.

Izdvojeni članak

Maturanti se žalili da je Engleski težak, a očekivanja oko ocjena su visoka: Evo što kažu u anketi

Učenici koji bi polagali Češki nemaju nikakve benefite ni za upis studija tog jezika

U Gimnaziji Daruvar trenutno je 32 učenika koji pohađaju nastavu po Modelu B, za češku nacionalnu manjinu, kaže ravnateljica škole Romana Herout.

– U prvom razredu ih je devetero i čine zasebno razredno odjeljenje, kao i drugi razred, gdje ih je 12. U trećem razredu imamo šestero učenika, a u četvrtom petero i oni su integrirani u običan razred opće gimnazije, kaže ravnateljica.

Prepričava nam i da se Savez Čeha brine za učenike koji pohađaju nastavu na češkom, što kroz stipendije, što kroz sufinanciranje terenske nastave u Češkoj, kao i kroz pomoć stručnjaka iz Češke. Ipak, u toj su školi ispit državne mature iz Češkog jezika do sada polagale samo dvije učenice, jedna 2013. a druga 2014. godine. Oko odgovora na pitanje zašto je došlo do ove pojave da Češki ne polaže nitko ravnateljica nema puno dvojbi.

– Prema uvidu u uvjete upisa na sve vrste visokih učilišta u Republici Hrvatskoj polaganje ispita iz Češkog jezika se ne vrednuje, niti se nudi kao mogućnost polaganja u statusu izbornog predmeta. Iz tog razloga učenici nisu motivirani za polaganje tog ispita, jer im ne donosi nikakve benefite. Čak niti pri upisu Češkog jezika na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ispit državne mature iz Češkog jezika se ne vrednuje kao izborni predmet. Škola, Savez Čeha i ostali predstavnici manjine pokušali su prije nekoliko godina dogovoriti sastanak s predstavnicima fakulteta kako bi zajednički razmotrili bar tu mogućnost, no nismo dobili odgovor na zamolbu, zaključuje Herout.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.