Pretraga

Maturanti se žalili da je Engleski težak, a očekivanja oko ocjena su visoka: Evo što kažu u anketi

A- A+

Obvezni dio prvog roka mature započeo je u ponedjeljak Engleskim jezikom. Ispit je izazvao dosta drame – mnogi maturanti ističu kako je uvjerljivo teži od onih provedenih prethodnih godina, kao i probne mature. Pitaju se zato i što mogu očekivati na Hrvatskom i Matematici. No, revolt oko težine ispita Engleskog jezika baš i nije usklađen s očekivanjima od ocjena na Engleskom – najveći udio naših čitatelja smatra da će dobiti četvorku.

Screenshot: YouTube

Uvjerljiva većina ovogodišnjih maturanata za prvi strani jezik na maturi odabrala je Engleski. Ukupno je taj predmet prijavilo njih oko 28.000. S time da ih je više, oko 18.000, pisalo višu razinu. Već su objavljena i rješenja tog ispita, a možete ih vidjeti na poveznici.

Najveći udio maturanata na Engleskom očekuje visoku četvorku

U netom zaključenoj anketi na portalu srednja.hr čitatelje smo pitali i koju ocjenu očekuju na ispitu Engleskog. Očekivanja su, primjećujemo, poprilično visoka. Od 5.338 sudionika naše ankete (podaci od 12. lipnja u 15:45h), najveći udio anketiranih, 26,94 posto, smatra da će dobiti vrlo dobar. Njih 24,89 posto smatra da je ispit napisalo za trojku. Brojni očekuju i odličan, čak 21,06 posto sudionika ankete. Da će dobiti dovoljan iz Engleskog smatra samo 19,58 posto čitatelja koji su anketirani, dok njih 7,57 posto očekuje pad ispita.

Inače, prošle je godine prosječna ocjena na višoj razini mature iz Engleskog bila 3,8, dok je na osnovnoj razini iznosila 2,8. U 2023. je na A razini Engleskog za dvojku bilo potrebno 36 posto, a na B 37 posto, a bodovni pragovi za ostale ocjene mogu se vidjeti ovdje. Treba napomenuti da se svake godine donose novi pragovi, tako će biti ove. No, posljednjih nekoliko godina ti su pragovi poprilično stabilni.

Očekivanja od ocjena u neskladu s dramom koja je zavladala u ponedjeljak

Ovakva očekivanja maturanata od ocjena na Engleskom baš i nisu u skladu s revoltom koji je u ponedjeljak nastao nakon ispita. Tada je zavladala opća drama – pristupnici obaju razina s ispita su izašli smatrajući kako je on bio neprimjerene težine. Podsjetimo da je na višoj razini bilo problema s razumijevanjem tekstova u dijelu čitanje, a mnogima je problem predstavljalo i nepoznavanje riječi downshifting te sporta pickleball.

Čitanje je stvaralo probleme i učenicima koji su izašli na osnovnu razinu ispita, posebice kada se ispit usporedi s probnom maturom. Dio maturanata kazao nam je kako nije bilo jednostavno riješiti i zadatke B razine vezane uz slušanje.


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.