Pretraga

Jeste li prošli? Izašla su rješenja mature iz Fizike i Filozofije, pogledajte što vam je točno

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, objavio je rješenja mature iz Fizike i Filozofije, koju su učenici imali priliku pisati proteklog utorka. Pitanja iz ispita, kao i njihove odgovore, možete pogledati u nastavku i provjeriti što vam je točno.

Foto: srednja.hr

– Meni je ispit bio težak, osobito druga ispitna knjižica. Nisam se pripremala, išla sam jer sam ga prijavila za svaki slučaj, no svi kažu da je bio puno teži u odnosu na prošle godine. Nadam se da će biti dovoljan za prolaz, no nekako sumnjam. Ova me matura obeshrabrila za razliku od prošlih, otkrila nam je u utorak maturantica Anamarija iz Medicinske škole Osijek, tik nakon ispita mature iz Fizike.

Taj je ispit, naime, pisalo više od 6.400 maturanata. Za rješavanje 35 zadataka, od čega je njih 24 na zaokruživanje, imali su tri sata. Fizika je, podsjetimo, najpopularniji izborni predmet kod maturanata.

Uz Fiziku, u utorak se polagao ispit i iz Filozofije. Zadatke i rješenja tih dvaju ispita, već je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, a mi ih donosimo pri kraju teksta.

Pragovi za prolaz određuju se za svaku kalendarsku godinu zasebno, no valja napomenuti da je prošle godine prag za dvojku iz Fizike bio 25 posto, dok je prag za Filozofiju bio je 30 posto. Pragove za ocjene iz ostalih predmeta koji su se pisali na maturi, možete vidjeti ovdje.

U nastavku se nalaze rješenja iz Fizike i Filozofije. Ako vam dokumenti nisu vidljivi, osvježite stranicu.

Fizika

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.85 MB]

Filozofija

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [395.11 KB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.