Pretraga

Još malo pa upisi: Provjerite u kojem gradu i fakultetima maturanti najviše žele studirati

A- A+

Državna matura je pri kraju i tek nekoliko tjedana dijeli maturante od upisa na željeni faks. Ponovno smo s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje provjerili koliko su traženi pojedini studijski programi u Hrvatskoj. Stanje se nije puno promijenilo: Logopedija zagrebačkog Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i dalje je najpopularnija, a odmah nakon slijede Kriminalistika na Visokoj policijskoj školi i Radiološka tehnologija na Zdravstvenom veleučilištu, također u glavnom gradu.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Kocka je bačena. Maturanti polako završavaju s državnom maturom, ispitima koji će im uvelike odrediti život sljedećih nekoliko godina. Prvo i najvažnije, o maturi ovisi upis na željeni fakultet. A kakvo je trenutno stanje i koliko su popularni određeni studijski programi najbolje zna Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO). Od njih smo, uoči posljednjih ispita mature, zatražili podatke o popularnosti studijskih programa u Hrvatskoj. Nismo se puno iznenadili.

Logopedija uvjerljivo najtraženija, a najpoželjnije studirati u glavnom gradu

Smjer Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu već je godinama daleko najtraženiji studijski smjer u Hrvatskoj. Drugačije nije ni ove godine. Na upisnu kvotu od 50, za prvi izbor ovaj studij izabralo je 546 kandidata što čini omjer od gotovo 11. Odmah nakon slijedi stručni studij Kriminalistike na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu koji ima omjer prvi izbora i upisnih kvota gotovo 8, a na trećem mjestu je Radiološka tehnologija Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu s omjerom od 6. U nastavku smo pobrojali deset najtraženijih studijskih smjerova u Hrvatskoj, izuzev onih koji imaju upisnu kvotu od 10 ili manje.

DESET NAJTRAŽENIJIH STUDIJA U RH 20.6.2018.

1. Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Sveučilište u Zagrebu)
2. Kriminalistika (Visoka policijska škola, Zagreb)
3. Radiološka tehnologija (Zdravstveno veleučilište, Zagreb)
4. Fizioterapija (Zdravstveno veleučilište, Zagreb)
5. Psihologija (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu)
6. Gluma i mediji (Akademija primijenjenih umjetnosti, Sveučilište u Rijeci)
7. Fizioterapija (Fakultet zdravstvenih studija, Sveučilište u Rijeci)
8. Medijski dizajn (Sveučilište Sjever)
9. Fizioterapija (Sveučilište Sjever)
10. Dizajn (Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu)

Osim što se povijest ponavlja po pitanju Logopedija, čini se da je među maturantima Zagreb najpoželjniji grad za studiranje, uzevši u obzir činjenicu da je prvih pet najtraženijih studija smješteno upravo u glavnom gradu te ukupno šest od deset.

U tablici ispod možete vidjeti podatke o upisnim kvotama, prijavama i prvim izborima za sve studijske smjerove u Hrvatskoj.

[scribd id=382185046 key=key-poPLEBGE9NwEjNjy5x8B mode=scroll]