Pretraga

Kalendar državne mature u 2021/2022. školskoj godini

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je kalendar državne mature u 2021./2022. školskoj godini. Prvi ispiti pisat će se ranije nego prethodnih godina, već u svibnju. Prijave ispita, kao i do sada, započet će 1. prosinca i traju do sredine veljače.

*Kliknite na kalendar ispod kako bi ga prikazali u punoj veličini ili skinuli na vaš uređaj.

Kalendar važnih datuma i ispita državne mature 2022.

Izašao je kalendar državne mature za nadolazeću nastavnu godinu. Maturantima će nastava iduće godine trajati do 25. svibnja, a već tjedan nakon pišu se prvi ispiti.

Ljetni rok

Prema kalendaru NCVVO-a, prvi ispiti polažu se 31. svibnja, a riječ je o ispitima materinskih jezika nacionalnih manjina. Tog se dana piše test iz jezika i književnosti, a dan kasnije i esej.

Kada je riječ o obveznim predmetima s većim brojem prijava, prvi je na rasporedu Engleski jezik koji će se polagati 2. lipnja. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test iz jezika i književnosti pisat će se 23. lipnja, dok je esejski dio ispita na rasporedu dan kasnije, 24. lipnja. Matematika je posljednji ispit koji se polaže na ljetnom roku, a učenici će ga pisati 27. lipnja.

Za sada je kod obveznih predmeta predviđeno da se obje razine ispita pišu isti dan. Podsjetimo, prošle i pretprošle godine A i B razine pisale su se u različite dane, kako bi škole mogle provesti epidemiološke mjere, a ta izmjena u kalendar je uvrštena naknadno.

Što se pak tiče izbornih predmeta s tradicionalno većim brojem prijava, Biologija se piše 6. lipnja, Politika i gospodarstvo 8. lipnja, a Fizika 14. lipnja.

Maturanti će ispite prijavljivati od 1. prosinca 2021. do 15. veljače 2022. Prijevremeni rezultati mature bit će objavljeni već 11. srpnja, rok za prigovore trajat će dva dana, a konačne rezultate učenici će dobiti 18. srpnja.

Odvojeni kalendar vezan uz rokove upisa na fakultete objavljuje Središnji prijavni ured. Početak prijava studija u ljetnom roku je 1. veljače, a zadnji dan prijava za upis na studijske programe je 18. srpnja do 13:59 h, osim ako visoko učilište nije odlučilo drugačije, što je obično slučaj sa studijima koji imaju prijemne. Ostale važne datume vezane uz upis fakulteta na ljetnom roku možete vidjeti ovdje.

U nastavku možete vidjeti detaljan raspored ispita na ljetnom roku mature, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [96.12 KB]

Jesenski rok

I jesenski rok državne mature započet će malo ranije nego inače. Prijava ispita vršit će se od 21. srpnja do 31. srpnja, a 17. kolovoza na rasporedu su prvi ispiti, oni iz materinskih jezika nacionalnih manjina. Engleski se na jesenskom piše 22. kolovoza, a Matematiku na jesenskom roku učenici će polagati 24. kolovoza. Prvi dio ispita iz Hrvatskog piše se 29. kolovoza, dok je esej na rasporedu 30. kolovoza.

Oni koji prijave Biologiju na jesenskom roku, taj će ispit polagati 25. kolovoza, Fizika 26. kolovoza, a Politika i gospodarstvo 1. rujna.

Prijevremeni rezultati jesenskog roka izlaze 12. rujna, a konačni će biti objavljeni 19. rujna. Čitav kalendar mature u jesenskom roku detaljno možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [93.11 KB]


Portal srednja.hr nedavno je organizirao videokonferenciju Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju, namjenjenu svima koji ove godine izlaze na državnu maturu i upisuju fakultet. Sve korisne informacije možete doznati putem snimke u nastavku:

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.