Pretraga

Koliko još trebate učiti? Krenula je probna matura, evo svih ispita na jednom mjestu

A- A+

Ovog četvrtka završene su prijave ispita državne mature, a s učenjem i pripremom ovih ispita brojni će maturanti krenuti u drugom dijelu zimskih praznika. Maturanti od danas mogu rješavati probne ispite mature i tako doznati koji dio gradiva nisu dobro usvojili i na njemu bi trebali poraditi do ‘pravih’ ispita.

foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

U 2021. godini prvi puta je provedena probna državna matura. Obrazloženje za njenu provedbu bilo je ono da je ta generacija maturanata  zakinuta za nastavu uživo zbog pandemije, potresa i štrajka.

Probni ispiti zadnje dvije godine provode se online, a tako će biti i ove godine. Maturanti od danas mogu rješavati probne ispite koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Rješenja će biti dostupna za mjesec dana i tada će maturanti doznati koji dio gradiva nisu dobro usvojili i na njemu bi trebali poraditi do ‘pravih’ ispita.

Kako nam je još ljetos rekao Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a, razlog provedbe probne mature u 2024. je taj da je ovo generacija koja je imala 2. i 3. pandemijski razred. A i ranije generacije maturanata kazale su, tvrdi, da su im ovi ispiti bili korisni.

Sve probne ispite u 2024. možete preuzeti klikom na poveznice u nastavku.

Engleski jezik – viša razina
– Engleski jezik – osnovna razina
– Francuski jezik – viša razina
– Francuski jezik – osnovna razina
– Hrvatski jezik
– Matematika – viša razina
– Matematika – osnovna razina
– Njemački jezik – viša razina
– Njemački jezik – osnovna razina
– Španjolski jezik – viša razina
– Španjolski jezik – osnovna razina
– Talijanski jezik – viša razina
– Talijanski jezik – osnovna razina
– Grčki jezik
– Latinski jezik – viša razina
– Latinski jezik – osnovna razina
– Češki materinski jezik
– Mađarski materinski jezik
– Talijanski materinski jezik
– Srpski materinski jezik
– Biologija
– Etika
– Filozofija
– Fizika
– Geografija
– Glazbena umjetnost
– Informatika
– Kemija
– Likovna umjetnost
– Logika
Politika i gospodarstvo
– Povijest
– Psihologija
– Sociologija
– Vjeronauk


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.