Pretraga

Kreću prijave za drugi rok državne mature, evo u kojem slučaju plaćate izlazak na ispite

A- A+

Iako je ranijim kalendarom bilo predviđeno da će prijave ispita državne mature na drugom roku započeti 20. srpnja, taj rok pomaknut je na 22. srpnja. Maturanti koji nisu prošli ispite, kao i oni koji žele poboljšati ocjenu s ljetnog roka ili oni koji prvi puta izlaze na maturu ispite će moći prijavljivati u subotu od podneva. Izlazak na ispit plaćaju učenici koji su na ljetnom roku dobili pozitivnu ocjenu i žele je poboljšati, dok oni koji izlaze zbog pada imaju pravo na besplatan izlazak.

matura_fizika

Foto: srednja.hr

Tek što je završio ljetni rok državne mature, započinju prijave za jesenski. Početak prijave ispita pomaknut je na 22. srpnja od 12 sati, a prijave traju sve do 31. srpnja isto u podne. Kandidati se prijavljuju putem sustava Postani student.

Ispiti kreću 21. kolovoza

Ispiti u drugom roku provodit će se od 21. kolovoza do 6. rujna. Odmah prvog dana jesenskog roka piše se Engleski jezik, a Matematika na A i B razini provodit će se 23. kolovoza. Test i sažetak iz Hrvatskog na rasporedu je 28. kolovoza, a dan nakon pisat će se esej. Detaljan raspored ispita možete vidjeti pri dnu članka.

Kao i na ljetnom roku, prijavom određenog fakulteta sustav može automatski prijaviti ispite državne mature ako ih pristupnik već samostalno nije prijavio. Primjerice, ako prijavite fakultet koji traži Fiziku, prijavit će vam se i Fizika. Ako obrišete taj studij, ne briše se ispit, pa morate biti oprezni i sami ga obrisati, u slučaju da na njega, dakako, ne želite izaći. Što se događa prilikom rangiranja za upis ako na jesenskom dobijete lošiju ocjenu nego na prvom roku, ili još gore, u pokušaju ‘popravljanja’ ocjene padnete ispit pojasnili smo u članku na poveznici.

U svojim školama ispite će pisati oni koji su maturirali ove školske godine. Ostali pristupnici maturu polažu u gradu kojeg sami odabiru na poveznici Moje postavke u sustavu Postani student. To je potrebno obaviti do 5. kolovoza i u tom je slučaju kao mjesto pisanja moguće odabrati  Zagreb, Slavonski Brod i Split. Adresa će kandidatima biti vidljiva na stranici pristupnika pod poveznicom Moj raspored, najkasnije pet  dana prije pisanja ispita.

Izdvojeni članak
dvorana

Nakon ljetnog roka 2023. fakultetima ostalo slobodno 13.625 mjesta: Pogledajte i na kojim studijima

Tko plaća izlazak na jesenski rok?

Kada je riječ o obvezi plaćanja ispita, učenici koji su ove godine završili četvrti/peti razred u srednjim školama u RH plaćaju samo one ispite koje su  položili u ljetnome roku ako ih ponovo prijavljuju u jesenskome roku, dakle oni koji žele poboljšati svoje ocjene. Učenici koji trebaju ponovno polagati ispite jer su ih pali ljetnome roku, ne plaćaju trošak polaganja na jesenskom.

I pristupnici koji imaju zaduženja iz prethodnih rokova moraju podmiriti dugovanja zato što se uplate evidentiraju prvo za neuplaćene ispite iz prethodnih rokova. Treba naglasiti da će ispit morati platiti i pristupnici koji neopravdano izostanu s ispita, a nisu ga na vrijeme odjavili. Rok za uplatu ispita je 5. kolovoza u 23:59, a moraju li ili ne platiti ispit kandidati će moći vidjeti nakon prijave ispita pored svakog prijavljenog ispita pod poveznicom Moj odabir i na poveznici Moji podatci/Zaduženja i uplate. Tu će biti navedeni i podaci koje je potrebno upisati na uplatnicu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli srednja.hr (@srednja_hr)

Dodatni važni datumi

Moguća je i naknadna odjava ili prijava te promjena ispita, a rok za to je od 1. kolovoza do 5. kolovoza. No, taj se rok može koristiti samo iz opravdanih razloga, primjerice, težih zdravstvenih problema u vrijeme prijava ispita, smrti u obitelji, prometne ili druge nesreće te drugih opravdanih razloga.

Za naknadnu prijavu ispita ovaj obrazac učenici uz odgovarajuću dokumentaciju predaju školskom ispitnom povjerenstvu. Ostali kandidati popunjeni obrazac zamolbe sa skeniranom odgovarajućom dokumentacijom dostavljaju Centru putem e-pošte [email protected]. Kada je riječ o promjeni ispita ili razine, učenici to prijavljuju ispitnom koodinatoru u svojoj školi. Ostali pristupnici popunjeni obrazac zamolbe za promjenu ispita/promjenu razine ispita dostavljaju Centru putem e-pošte [email protected]. U trećem, slučaju odjave ispita, pristupnici trebaju popuniti obrazac odjave i poslati putem e-pošte na adresu: [email protected].

Oni koji se prvi prvi puta registriraju u sustav i koji do sada nisu prijavljivali ispite državne mature trebaju NCVVO-u poštom na adresu dostaviti  svjedodžbe svih razreda srednje škole i završnu svjedodžbu i to kopije ovjerene kod javnog bilježnika. Rok za dostavu dokumentacije je od 22. srpnja do 5. kolovoza, rok za dostavu svjedodžbe 4. razreda je 5. kolovoza, a rok za dostavu završne svjedodžbe je do 2. rujna.

Izdvojeni članak
državna matura ocjena

Što ako ste položili maturu pa na idućem roku idete popravljati ocjene i dobijete lošiju? Ovo su scenariji

Prijave studija do 18. rujna

Popis studija na kojima je ostalo mjesta nakon ljetnog roka nalazi se na ovoj poveznici, a prijave će pojedinačno otvarati svaki fakultet koji provodi jesenski rok i to nakon što prođu upisi. Fakulteti autonomno odlučuju hoće li ili ne provoditi upise na jesenskom roku za studije na kojima je ostalo mjesta.

Privremeni rezultati mature u jesenskom roku bit će objavljeni 11. rujna, a konačni 18. rujna. Prve rang liste upisa na fakultete u jesenskom roku bit će vidljive isto 11. rujna iz a 14 sati, a konačne izlaze 18. rujna. Sve do 18. rujna u 13:59 kandidati mogu prijavljivati i odjavljivati studijske programe, ako visoko učilište nije odredilo raniji rok prijave.

Detaljan raspored ispita mature u jesenskom roku pogledajte ispod. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024., dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku.