Pretraga

Nakon ljetnog roka 2023. fakultetima ostalo slobodno 13.625 mjesta: Pogledajte i na kojim studijima

A- A+

Državna matura, barem njen prvi rok, i službeno je završena protekle srijede, a istog su dana u popodnevnim satima objavljene i konačne liste upisa na studijske programe. I ove je godine upisna kvota bila daleko veća od stvarnog broja kandidata, a onda i upisanih. Nepopunjeno je tako ostalo čak 13.625 mjesta, a poznato je i na kojim studijima.

dvorana

Ilustracija: Pexels

Kako smo izvijestili, jučerašnjom objavom konačnih rang lista za upis studija, pravo upisa na neki od studijskih programa u ljetnom upisnom roku u 2023./2024. ostvarilo je 25.441 kandidata i to od ukupno 30.753 prijavljenih. Ukupna upisna kvota bila je 39.066 na 921 studijskom programu, što bi značilo da je nakon ljetnog upisnog roka prazno ostalo 13.625 mjesta.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje, čiji Središnji prijavni ured provodi upise, naglašava kako visoka učilišta sama odlučuju hoće li provoditi upise na jesenskom roku.

Izdvojeni članak
indeks, sveučilište u zagrebu

Stigle konačne ljestvice upisa na fakultete: Evo koji su najpoželjniji u 2023. i što su upisali najbolji

– Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će nakon provedenih upisa u ljetnom upisnom roku za studijske programe na kojima je ostalo mjesta (prijave će se otvarati pojedinačno za svaki studijski program) i trajat će do 18. rujna 2022. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste, ističu iz AZVO-a.

Važno je i istaknuti kako su sada u tijeku i upisi na studije, pa je moguće da neki studenti ne dođu na njih i poviše navedena brojka se promijeni. Maturantima koji se ne upišu na fakultet na kojem su ostvarili pravo upisa fakultet može naplatiti oportunitetne troškove u visini i do jednogodišnje školarine. U nastavku možete vidjeti listu studija s upisnom kvotom i brojem maturanata koji su ostvarili pravo upisa (prvi i zadnji brojčani stupac tablice) i tako izračunati na kojim je studijima i koliko mjesta ostalo nepopunjeno. Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Pogledajte naš TikTok video na temu najpoželjnijih studija u 2023.:

@srednja_hr Objavljene su konačne ljestvice upisa na fakultete u ljetnom roku, jeste li upali na svoj prvi izbor? 😁 … #srednjahr #upisi2023 #upisi #faks #maturanti #fyp #foryoupage ♬ Summer Vibes – GRLN

Copy link
Powered by Social Snap