Pretraga

Kreću prijave za jesenski rok mature: Evo i koji su važni datumi za one koji samo upisuju faks

A- A+

Ljetni rok mature tek je završio i nedavno su objavljeni rezultati ispita, a već u četvrtak, 21. srpnja, krenut će prijave za jesenski. Maturanti i ostali pristupnici imaju deset dana za prijavu ispita, a prvi ispiti na rasporedu su 17. kolovoza. Osim prijava ispita mature, kandidati od četvrtka mogu prijavljivati i studijske programe za koje će se provoditi jesenski rok.

državna matura rezultati

Foto: srednja.hr

Oni koji nisu imali znanja i sreće da ispite državne mature polože u ljetnom roku, jednostavno žele poboljšati ocjenu s prethodnog roka ili pak prvi put izaći na maturu, mogu koristiti i drugi ovogodišnji, jesenski rok mature.

Prijave ispita traju deset dana, prvi se pišu 17. kolovoza

Prijava ispita za jesenski rok vršit će se od 21. srpnja do 31. srpnja, a 17. kolovoza na rasporedu su prvi ispiti, oni iz materinskih jezika nacionalnih manjina. Engleski se na jesenskom piše 22. kolovoza, a Matematiku na jesenskom roku učenici će polagati 24. kolovoza. Prvi dio ispita iz Hrvatskog piše se 29. kolovoza, dok je esej na rasporedu 30. kolovoza.

Oni koji prijave Biologiju na jesenskom roku, taj će ispit polagati 25. kolovoza, Fizika 26. kolovoza, a Politika i gospodarstvo 1. rujna.

Privremeni rezultati jesenskog roka izlaze 12. rujna, rok za žalbe traje dva dana od njihove objave, a konačni će rezultati biti objavljeni 19. rujna. Čitav kalendar mature u jesenskom roku detaljno možete proučiti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [93.52 KB]

Izdvojeni članak
indeks, sveučilište u zagrebu

Doznajte koje su studije upisali najbolji maturanti, što je bilo najpoželjnije i gdje je ostalo mjesta

U četvrtak započinju i prijave studija

Osim prijava ispita državne mature, sutra u sustavu Postani student započinju i prijave studijskih programa za upis u jesenskom roku. Popis studija na kojima je preostalo slobodnih mjesta nakon ljetnih upisa možete vidjeti na poveznici. Ipak, treba napomenuti da pojedini fakulteti, iako je ostalo mjesta, mogu donijeti odluku da studente neće upisivati.

Središnji prijavni ured AZVO-a već je objavio sve važne datume za one koji upisuju studij u jesenskom roku, a možete ih vidjeti u nastavku.

21.07.2022.

 • početak registracije kandidata u jesenskom upisnom roku

21.07.2022.

 • početak prijava za upis na studijske programe u 12:00h
 • početak promjene liste prioriteta studijskih programa

25.07.2022.

 • Središnji prijavni ured započinje sa zaprimanjem dokumentacije kandidata potrebne za prijavu studijskih programa
 • početak zaprimanja dokaza o pravu prednosti (dostavlja se Središnjem prijavnom uredu)
 • objava orijentacijskih rang-lista u 12.00 h

Kolovoz

 • ako je visoko učilište odredilo raniji rok za prijavu studija dokumentaciju je potrebno poslati Središnjem prijavnom uredu zaključno s tim datumom
 • prijave za upis na studijske programe u tijeku

Rujan


09.09.2022.

 • zadnji dan za slanje dokumentacije ako visoko učilište nije odredilo raniji rok za prijavu studija (ako je visoko učilište odredilo raniji rok za prijavu studija dokumentaciju je potrebno poslati Središnjem prijavnom uredu zaključno s tim datumom)
 • zadnji dan za slanje dokaza o pravu prednosti
 • zadnji dan za registraciju kandidata u jesenskom upisnom roku do 23:59 h

12.09.2022.

 • 14:00 h objava privremenih rang-lista za upis na studijske programe

19.09.2022.

 • zadnji dan prijava za upis na studijske programe do 13:59 h (visoko učilište može odrediti i raniji rok prijave na pojedine studijske programe)
 • zadnji dan promjene liste prioriteta i brisanja studijskih programa do 13:59 h
 • objava konačnih rang-lista za upis na studijske programe iza 15:00 h

20.09.2022.

 • visoka učilišta započinju s upisima

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.