Pretraga

Lucija je jedina u Hrvatskoj maturu iz Informatike riješila bez greške: ‘Obrazovanje je kapital koji mi nitko ne može oduzeti’

A- A+

Samo je jedan ispit mature iz Informatike ove godine riješen bez greške, a pošlo je to za rukom Luciji Žužić, maturantici riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića. Fantastična Riječanka stopostotni je rezultat postigla i višoj razini Matematike, a iz Fizike, Engleskog i Hrvatskog isto je dobila petice. Za portal srednja.hr Lucija otkriva kako joj je to pošlo za rukom, čime bi se voljela baviti u budućnosti, kao i koji su njeni stavovi o hrvatskom obrazovnom sustavu.

Lucija Žužić; fotografija iz privatne arhive

– Mislim da bi veća izbornost predmeta olakšala teret mnogim učenicima te im omogućila da se ranije usredotoče na svoje interese i željenu karijeru. Također bi bilo dobro i učenicima gimnazija dati više prilika za praktični rad, te bolje opremiti kabinete za Informatiku, Fiziku i Kemiju i učionice za bavljenje novim područjima poput robotike. Program nastave Informatike u srednjim školama trebalo bi sadržajno osuvremeniti, jer se profesori zbog toga moraju snalaziti kako najbolje znaju i umiju, a ovdje moram zahvaliti svojoj profesorici koja je osmislila kvalitetnu nastavu, priča nam Lucija Žužić, maturantica Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci.

Izdvojeni članak

Čudesni Varaždinac Ilija ‘rasturio’ i na maturi: Dva ispita riješio sa 100% i iz svih pet koje je pisao dobio odličan

Manjkavosti hrvatskog obrazovnog sustava Luciji očito nisu naštetile jer jedna od 11-ero učenika koji su na maturi postigli stopostotni rezultat iz dva čak dva predmeta. Jedina je u državi koja je ispit mature iz Informatike riješila bez greške.

– Nadala sam se ovakvim rezultatima jer sam znala da sam dobro napisala ispite, a kada su izašla službena rješenja bila sam sigurna koliko ću bodova imati jer sam se još uvijek dobro sjećala kako sam odgovorila na pitanja, kaže Lucija.

Najteži je na maturi bio Hrvatski

Baš kao i našim prethodnim sugovornicima koji su briljirali na državnoj maturi, najzahtjevniji joj je zbog opsežnosti gradiva bio Hrvatski. Tom predmetu je prilikom pripreme i posvetila najviše pažnje, posebno lektirama i autorima. Gradivo iz Matematike, Fizike i Informatike Lucija je tijekom školovanja  redovito ponavljala za natjecanja pa joj je učenje tih predmeta za maturu oduzelo puno manje vremena.

Izdvojeni članak

Čak je i najboljima Hrvatski bio najteži: Andrej je na dva ispita mature imao 100%, a otkrio nam je i tajne svoga uspjeha

– Pripremala sam se za maturu najintenzivnije u razdoblju između završetka nastave i početka ispita, učila sam po priručnicima u kojima je skraćeno gradivo sve četiri godine srednje škole uz naglasak na sadržaje koji su najzastupljeniji na maturi te sam se trudila svaki dan ponoviti nekoliko lekcija. Riješila sam i sve prijašnje ispite državne mature iz predmeta koje sam polagala da bih se navikla na formu ispita, otkriva riječka maturantica.

Iako je riječ o ispitima koji su izrazito bitni za budućnost i daljnji obrazovni put pojedinca, budućim maturantima Lucija savjetuje da se ne prepuste panici.

– Najbitnije je redovito učenje kroz cjelokupno srednjoškolsko obrazovanje jer se onda lakše ponovi i utvrdi naučeno pred samu maturu. Nije neophodno ići na posebne pripreme, ali korisne su ako učenik smatra da na nastavi nije svladao određeni dio gradiva. Sasvim je dovoljno učiti po svojim starim udžbenicima i prijašnjim ispitima mature, savjetuje Lucija.

U budućnosti se želi baviti razvojem softvera

Izdvojeni članak

Olimpijac Filip iz svih je ispita mature dobio peticu i odlazi na Cambridge: Naše škole ne uče nas da razmišljamo za sebe

Na ovogodišnjoj je državnoj maturi došlo do nekoliko propusta vezanih uz provedbu, između ostalog, i ispita Fizike na kojemu je Lucija briljirala. Nakon žalbi maturanata NCVVO je naknadno izmijenio dokument s točnim rješenjima, bez ikakve obavijesti maturantima.

– Drago mi je da se na kraju ipak išlo na ruku učenicima, ali bilo bi bolje da do propusta nije ni došlo te da se učenike upozorilo da su rješenja promijenjena, jer se ovako ostavlja dojam da se učenicima tajilo nešto za njih vrlo bitno. Mislim da su stručni timovi sadržajno sastavili kvalitetne ispite, ali nažalost u provedbi ispita često se događaju ovakvi propusti, vjerojatno zbog opsega posla i žurbe, smatra Lucija.

No, matura je sada ionako iza nje. Zahvaljujući fenomenalnim rezultatima koje je postigla na ispitima, upisala je računarstvo na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.

– Još od osnovne škole bavim se programiranjem pa mi nije bilo teško odabrati područje studiranja, a kako moja sestra pohađa isti fakultet bila sam dobro informirana o njegovom programu. U budućnosti bih se voljela baviti razvojem softvera, bilo samostalno ili u nekoj većoj tvrtki, kaže Riječanka.

Školovanje obilježila brojna natjecanja: ‘Obrazovanje vidim kao ulaganje u svoju budućnost’

Izdvojeni članak

Fiziku i Matematiku riješio bez ijedne greške: Miočaninu Roku nagrada za najmaturanta izmaknula ‘za dlaku’

Osim što se odmalena bavi programiranjem, Lucija je tijekom školovanja redovno sudjelovala na natjecanjima iz Matematike, Fizike i Informatike. U netom završenoj školskoj godini bila je članica tima koji je prvi iz Hrvatske sudjelovao na velikom međunarodnom robotičkom natjecanju – FIRST Robotics Competition. Natjecanje je održano na Long Islandu u New Yorku, a Lucijin tim osvojio je nagradu za najbolje plasirani početnički tim te za inspirativni timski duh. Ona sama dobitnica je individualne nagrade za održavanje sigurnosnih standarda u timu. Kako kaže, natjecanje joj je uvelike bilo od koristi jer je naučila vještine potrebne za rješavanje stvarnih inženjerskih problema.

Rijetki su oni koji imaju motiv za postizanje ovako izvanrednih rezultata i uopće za učenje. Lucija problema s motivacijom nikada nije imala. Kaže, znatiželjna je i ima jaku želju za poboljšanjem same sebe.

– Obrazovanje vidim kao ulaganje u svoju budućnost za koje vjerujem da će mi se višestruko isplatiti i kapital koji mi nitko ne može oduzeti . Svi predmeti u školi su mi bili većim djelom zanimljivi i bilo mi je drago kroz obrazovanje učiti o mnogim različitim područjima, zaključuje

Tijekom škole dnevno je učila najmanje dva do tri sata, pred ispite i više. Sve se uspijeva kada se uči redovito, a Lucija savjetuje posao podijeliti na manje zadatke i obaviti ga u više dijelova. I dok će brojni pomisliti da uz sve obaveze Lucija nema vremena ni za što osim škole i natjecanja, to nije tako.

– Naravno da ne zaboravljam zbog učenja na svoje prijatelje i društveni život te se u slobodno vrijeme bavim raznim hobijima. Uvijek sam imala izraženu umjetničku stranu kojoj sam se posvetila u slobodno vrijeme, zaključuje svestrana Riječanka kojoj je, očito, samo nebo granica.