Čak je i najboljima Hrvatski bio najteži: Andrej je na dva ispita mature imao 100%, a otkrio nam je i tajne svoga uspjeha

Riješiti ispit državne mature bez ijedne greške većini je učenika nemoguća misija. No ne i Andreju Jurmanu, kojemu je to pošlo za rukom na čak dva predmeta. Andrej je sada već bivši učenik XV. gimnazije Zagreb, jedan od 11-ero učenika koji su na maturi postigli stopostotni rezultat na dva predmeta i jedan od sedmero koji su konkurirali za Nagradu Soljačić u iznosu od 5.000 dolara.

Andrej Jurman; privatna fotografija

Osim stopostotnog rezultata na Matematici i Fizici, Miočanin Andrej Jurman dobio je peticu i na ispitu mature iz Engleskog. Četvorkom je ocijenjen njegov ispit iz Hrvatskog, koji je zapravo i presudio o dobitniku Nagrade Soljačić, a koja je ove godine otišla u ruke maturantice Ive Madunić iz Splita.

Matematika i Fizika lakše od Hrvatskog

Olimpijac Filip iz svih je ispita mature dobio peticu i odlazi na Cambridge: Naše škole ne uče nas da razmišljamo za sebe

– Od rezultata iz Matematike i Fizike sam i očekivao puno, ali razveselilo me da nisam napravio niti jednu grešku, pogotovo greške zbog nepažnje. Za Nagradu Soljačić konkurencija je bila snažna i Hrvatski je bio odlučujući, a u njemu ne konkuriram toliko, priznaje Andrej.

Hrvatski mu je bilo najteže učiti, što zbog opsežnosti gradiva, a što zbog njegove nezainteresiranosti za sam predmet.

– Ipak, prošao sam dio gradiva pa je bilo lakše na ispitu. Fizika i Matematika su mi bile lakše pogotovo jer sam ih puno radio u školi. Još jednom sam ponovio svo gradivo iz Fizike te rješavao prošle mature iz oba predmeta, kaže nam Andrej.

Upisao zagrebački FER

Fiziku i Matematiku riješio bez ijedne greške: Miočaninu Roku nagrada za najmaturanta izmaknula 'za dlaku'

Naknadna zamjena točnih rješenja upravo ispita iz Fizike i to nakon žalbi maturanata, bio je jedan od propusta NCVVO-a na ovogodišnjoj državnoj maturi. Pristupnici su žestoko kritizirali zamjenu ključa za odgovore bez ikakve obavijesti da je došlo do pogreške, no Andrej ove propuste NCVVO-u uopće ne zamjera.

– NCVVO ima veoma težak posao i na kraju su postupili u interesu učenika. Napravljene greške su ispravljene, bitno je da nije bilo problema u provedbi kao nekoliko zadnjih godina. Maturanti su prenestrpljivi i žele sve odmah znati i imati ispravljeno, ali treba vremena da se razriješi i poštivali su se svi objavljeni rokovi kao i obećano, kaže Zagrepčanin.

Matura je svakako moguća misija, kaže, ali budućim maturantima savjetuje da se barem malo potrude i ulože trud i rad kako bi došli do željenih rezultata. Zahvaljujući svojima, Andrej je mogao birati što će upisati.

– Upisao sam zagrebački FER za koji pretpostavljam da će me najviše naučiti o onome što me zanima, kaže Andrej.

‘Nadam se da će napokon doći dugo očekivana reforma školstva’

Čudesni Varaždinac Ilija 'rasturio' i na maturi: Dva ispita riješio sa 100% i iz svih pet koje je pisao dobio odličan

Već smo predstavili dvojicu učenika XV. gimnazije Zagreb, Filipa i Roka, koji su također briljirali na Fizici i Matematici. Dio njegova uspjeha u školi i na maturi, smatra Andrej, leži i u kvaliteti tamošnjih nastavnika.

– Ne provodim toliko vremena učeći, većinu predmeta učim kampanjski prije testova i odgovaranja. Prirodoslovne predmete koji me zanimaju nastojim pratiti na nastavi i češće onda redovito učim. U XV. gimnaziji je velika satnica tih predmeta s dobrim profesorima, odaje Miočanin.

No, čak niti najbolji profesori ne mogu ‘krpati’ rupe hrvatskog obrazovnog sustava, kojemu je promjena prijeko potrebna, slaže se i jedan od najuspješnijih maturanata u Hrvatskoj.

– Stalno svi ponavljaju probleme u školstvu i mislim da su poznati, veliki problem je što obrazovni sustav veoma sporo napreduje, neprimjetno tijekom moga školovanja. Nadam se da će napokon doći dugo očekivana reforma školstva, zaključuje Andrej.

Odgovori