Pretraga

Čak je i najboljima Hrvatski bio najteži: Andrej je na dva ispita mature imao 100%, a otkrio nam je i tajne svoga uspjeha

A- A+

Riješiti ispit državne mature bez ijedne greške većini je učenika nemoguća misija. No ne i Andreju Jurmanu, kojemu je to pošlo za rukom na čak dva predmeta. Andrej je sada već bivši učenik XV. gimnazije Zagreb, jedan od 11-ero učenika koji su na maturi postigli stopostotni rezultat na dva predmeta i jedan od sedmero koji su konkurirali za Nagradu Soljačić u iznosu od 5.000 dolara.

Andrej Jurman; privatna fotografija

Osim stopostotnog rezultata na Matematici i Fizici, Miočanin Andrej Jurman dobio je peticu i na ispitu mature iz Engleskog. Četvorkom je ocijenjen njegov ispit iz Hrvatskog, koji je zapravo i presudio o dobitniku Nagrade Soljačić, a koja je ove godine otišla u ruke maturantice Ive Madunić iz Splita.

Matematika i Fizika lakše od Hrvatskog

Izdvojeni članak

Olimpijac Filip iz svih je ispita mature dobio peticu i odlazi na Cambridge: Naše škole ne uče nas da razmišljamo za sebe

– Od rezultata iz Matematike i Fizike sam i očekivao puno, ali razveselilo me da nisam napravio niti jednu grešku, pogotovo greške zbog nepažnje. Za Nagradu Soljačić konkurencija je bila snažna i Hrvatski je bio odlučujući, a u njemu ne konkuriram toliko, priznaje Andrej.

Hrvatski mu je bilo najteže učiti, što zbog opsežnosti gradiva, a što zbog njegove nezainteresiranosti za sam predmet.

– Ipak, prošao sam dio gradiva pa je bilo lakše na ispitu. Fizika i Matematika su mi bile lakše pogotovo jer sam ih puno radio u školi. Još jednom sam ponovio svo gradivo iz Fizike te rješavao prošle mature iz oba predmeta, kaže nam Andrej.

Upisao zagrebački FER

Izdvojeni članak

Fiziku i Matematiku riješio bez ijedne greške: Miočaninu Roku nagrada za najmaturanta izmaknula ‘za dlaku’

Naknadna zamjena točnih rješenja upravo ispita iz Fizike i to nakon žalbi maturanata, bio je jedan od propusta NCVVO-a na ovogodišnjoj državnoj maturi. Pristupnici su žestoko kritizirali zamjenu ključa za odgovore bez ikakve obavijesti da je došlo do pogreške, no Andrej ove propuste NCVVO-u uopće ne zamjera.

– NCVVO ima veoma težak posao i na kraju su postupili u interesu učenika. Napravljene greške su ispravljene, bitno je da nije bilo problema u provedbi kao nekoliko zadnjih godina. Maturanti su prenestrpljivi i žele sve odmah znati i imati ispravljeno, ali treba vremena da se razriješi i poštivali su se svi objavljeni rokovi kao i obećano, kaže Zagrepčanin.

Matura je svakako moguća misija, kaže, ali budućim maturantima savjetuje da se barem malo potrude i ulože trud i rad kako bi došli do željenih rezultata. Zahvaljujući svojima, Andrej je mogao birati što će upisati.

– Upisao sam zagrebački FER za koji pretpostavljam da će me najviše naučiti o onome što me zanima, kaže Andrej.

‘Nadam se da će napokon doći dugo očekivana reforma školstva’

Izdvojeni članak

Čudesni Varaždinac Ilija ‘rasturio’ i na maturi: Dva ispita riješio sa 100% i iz svih pet koje je pisao dobio odličan

Već smo predstavili dvojicu učenika XV. gimnazije Zagreb, Filipa i Roka, koji su također briljirali na Fizici i Matematici. Dio njegova uspjeha u školi i na maturi, smatra Andrej, leži i u kvaliteti tamošnjih nastavnika.

– Ne provodim toliko vremena učeći, većinu predmeta učim kampanjski prije testova i odgovaranja. Prirodoslovne predmete koji me zanimaju nastojim pratiti na nastavi i češće onda redovito učim. U XV. gimnaziji je velika satnica tih predmeta s dobrim profesorima, odaje Miočanin.

No, čak niti najbolji profesori ne mogu ‘krpati’ rupe hrvatskog obrazovnog sustava, kojemu je promjena prijeko potrebna, slaže se i jedan od najuspješnijih maturanata u Hrvatskoj.

– Stalno svi ponavljaju probleme u školstvu i mislim da su poznati, veliki problem je što obrazovni sustav veoma sporo napreduje, neprimjetno tijekom moga školovanja. Nadam se da će napokon doći dugo očekivana reforma školstva, zaključuje Andrej.

Copy link
Powered by Social Snap