Pretraga

Marta je prva na rang-listi za upis na Pravo: Svjesna sam da su humanističke znanosti danas ‘nezahvalno’ područje

A- A+

Iako je završila prirodoslovno-matematičku školu te iako je svjesna da su humanističke znanosti danas ‘nezahvalno’ područje, Marta Belaić odlučila je studirati pravo. Na rang-listi za upis na Pravni fakultet u Zagrebu bila je prva, a kaže kako to uopće nije očekivala.

Marta Belaić, Pravni fakultet | foto: Privatni album; srednja.hr

– Budući da sam u srednjoj školi shvatila da me zanima više različitih područja nauke, a pravo, samo po sebi, jest posebice interdisciplinarno, odlučila sam upisati Pravni fakultet u Zagrebu. Pravni je okvir, koji nam ovaj fakultet nudi, izvrsno ishodište za proučavanje i razumijevanje brojnih drugih aspekata ljudske stvarnosti. Pravni fakultet, kao i svaki drugi, bit će izazov. Kao i osnovna i srednja, fakultet će biti svojevrsna “škola života”. Očekujem zadatke kojima ću proširiti vidike, ambicije, krug interesa i poznanika – ono što nas, na koncu, i čini ispunjenim ljudima.

Tim riječima odabir fakulteta opisala nam je Marta Belaić, novoupisana studentica Pravnog fakulteta koja je na upisnoj rang-listi za studij prava na tom fakultetu ostvarila prvo mjesto.

Prevladao je ‘društvenjački’ segment

– Kamo nakon fakulteta? Zasad je vrlo teško odgovoriti na to pitanje, budući da nemam niti jedan dan “studentskog iskustva” iza sebe. Ipak, ako će biti moguće, u nekoj dalekoj budućnosti, voljela bih, uz znanja o pravnim znanostima, iskoristiti i znanje stranih jezika na nekoj međunarodnoj platformi, što ne znači nužno i odlazak iz Hrvatske, opisuje nam Marta svoje planove.

Izdvojeni članak
eugen bošnjak

Eugen je bio prvi na rang-listi za upis na FER: Još od osnovne sam znao da ću ga upisati

Zanimalo nas je i je li joj pravo oduvijek bilo prvi izbor ili se dvoumila pri izbora studija.

– Budući da dolazim iz prirodoslovno-matematičke škole, u početku sam istraživala mogućnost započinjanja karijere u STEM-u. Ipak, u meni je upravo “društvenjački” segment prevladao, budući da sam dojma da bih veći utisak mogla ostaviti upravo u toj sferi ljudskih djelatnosti, iako sam svjesna da su humanističke znanosti danas “nezahvalno” područje za početak karijere, priznaje Belaić.

‘Dopušteno je katkad odmaknuti se od škole’

Otkriva nam kako nije očekivala “prvo mjesto” niti je na to ciljala.

– Bilo mi je bitno proći mature i upasti na fakultet, što sam uspjela, zbog čega i  jesam sretna. O nekom broju na rang listi ne razmišljam. Svjesna sam da je ovo tek početak, stoga poredak na spomenutoj ljestvici doista ništa ne znači za naredne akademske uspjehe mene i budućih kolega. Ako smo upali na željeni fakultet, rezultati mature i ocjene srednje škole sada su sporedni, bitno je kako ćemo se snaći u fakultetskim obvezama, u kojima bismo svi trebali krenuti s iste “startne pozicije”, uvjerena je sad već bivša maturantica.

A za buduće maturante ima jednu jednostavnu poruku,

– Budućim maturantima bih poručila da u narednom, za neke i najstresnijem proživljenom dobu života, ne zaborave na sebe. Vremena za pripremu ispita državne mature ima dovoljno. Dopušteno je odmaknuti se od škole ponekad, zaključuje Belaić.

Copy link
Powered by Social Snap