Pretraga

[Matura ’21] Lani su ‘padale’ dvojke i trojke: Provjerite kako će izgledati ispit iz Povijesti

A- A+

Prema podacima NCVVO-a, dvojke i trojke bile su ljetos najčešće ocjene na ispitu iz Povijesti, a prosječna postotna riješenost tog predmeta kretala se između 51 i 60%. Ovogodišnji ispit strukturom se neće razlikovati od ispita provedenih u zadnje dvije godine, a nepromijenjen je ostao i sadržaj kojeg maturanti moraju usvojiti da bi uspješno riješili ispit.

Foto: srednja.hr

Kako stoji u kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, ispit iz povijesti ovogodišnji će maturanti pisati 14. lipnja. Ovim ispitom provjerava se znanje iz opće i nacionalne povijesti u četiri područja: uvod u povijest, pretpovijest i stari vijek; srednji vijek i novi vijek do početka XVIII. stoljeća; novi vijek u XVIII. i XIX. stoljeću te svijet XX. i XXI. stoljeća.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog na državnoj maturi!

120 minuta za 70 zadataka

Obrazovnih ishodi za svako od ovih područja, dakle konkretni opisi onoga što maturanti moraju usvojiti da bi polučili uspjeh na ispitu nalaze se u ispitnom katalogu pri dnu ovog teksta.

Sam ispit sastoji se od 70 zadataka višestrukog izbora, kronologije te kratkog odgovora. Kroz zadatke maturanti moraju pokazati poznavanje povijesne terminologije, događaja, pojava i procesa, ali i razumijevanje uzročno-posljedičnih veza.

Ispit iz Povijesti traje 120 minuta bez pauze, a na njemu je moguće ostvariti najviše 80 bodova. U ispitnom katalogu navedeno je kako su literatura za pripremu ovog ispita svi udžbenici povijesti koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja. Uz to, pristupnicima se savjetuje proučavanje opisa ispitnih cjelina te primjera zadataka u ispitnom katalogu, kao i rješavanje oglednoga primjera ispita.

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata

Državnu maturu iz Povijesti lani je pisalo 640 maturanata, a bodovni prag za ocjenu dovoljan bio je 30% od ukupnog broja bodova.

– Ispit smo pisali samo ja i prijatelj iz razreda i kad smo pričali o tome oboje nas je mučilo pitanje vezano za 2001. prvu godinu i što se tada dogodilo, rekla nam je nakon prošlogodišnjeg ispita maturantica Ivana i pojasnila da se pitanje odnosilo na hrvatsku politiku te je bila ostavljena prazna crta na koju je trebalo napisati odgovor.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Povijesti možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [508.71 KB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.