Pretraga

Maturanti napisali i zadnji ispit: Na Povijesti ih mučila Hrvatska 2001. godine

A- A+

Gotov je i ispit državne mature iz Povijesti koji je bio i zadnji ispit ljetnog roka ovogodišnje mature. Dvije maturantice s nama su podijelile svoje dojmove s ovog ispita kojeg je pisalo 640 pristupnika.

Foto: M. Gelenčir

Ljetni rok mature je gotov. Barem što se tiče pisanja ispita. Danas je 640 pristupnika u popodnevnim satima pisalo Povijest.

Matura lakša nego prethodne

Ivana je jedna od njih. Rekla nam je da joj je ova matura bila dosta lagana u usporedbi s ostalim predmetima koje je pisala.

Izdvojeni članak
državna matura

Maturanti riješili i pretposljednji ispit: Jedna vrsta zadataka na Informatici opet je stvarala probleme

– Ispit smo pisali samo ja i prijatelj iz razreda i kad smo pričali o tome oboje nas je mučilo pitanje vezano za 2001. prvu godinu i što se tada dogodilo, rekla je i pojasnila da se pitanje odnosilo na hrvatsku politiku te je bila ostavljena prazna crta na koju je trebalo napisati odgovor. Inače, te je godine izmijenjen Ustav i Sabor je postao jednodoman.

‘Previše nacionalne povijesti’

I Kristina je pisala maturu Povijesti te je rekla da su joj teži zadaci bili upravo politička pitanja 21. stoljeća, a kaže, nije obraćala pozornost na “novije stvari”.

–  I mislim da je naglasak stavljan na pogrešne stvari. Dosta je opet bilo nacionalne povijesti, više nego li svjetske i nekih bitnijih stvari, smatra ona.

Ivana se za ispit pripremala iz priručnika i po prošlim maturama koje su joj se, rekla nam je, činile teže nego ova današnja. Na sličan se način pripremala i Kristina, a obje djevojke očekuju trojku iz ovog ispita mature.